Sök
Nyheter

31-åringens succérecept – som lett till Tre Kronor-debuten

Han har inte spelat i något svenskt landslag sedan 2006. Nu är Lars Johansson tillbaka – efter en enorm inledning på KHL-säsongen. En anledning till succén är att Johansson blivit mer avslappnad.
– Släpper jag in en puck så är inte det hela världen, säger han till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

Lars Johansson har hunnit fylla 31 år. Inte sedan säsongen 2005/06 har rumpmasen från Avesta spelat i något landslag. Då var det U19-landslaget som gällde. Sedan dess har han jobbat sig via spel med Mora, Munkfors Västerås, Frölunda och Rockford fram till att vara en av KHL:s bästa målvakter. Redan förra säsongen skrev han på ett kontrakt med klassiska CSKA Moskva. Då spelade han 21 matcher och hade en räddningsprocent på 93.8. I slutspelet hade han på sex matcher 96.8. På de inledande tio matcherna den här säsongen har han 96.9 i räddningsprocent. Det har också inneburit att förbundskaptenen Rikard Grönborg vill testa hur han står sig på internationell nivå. Nu är han en av två målvakter som ska vakta det svenska målet i Karjala Cup.
– Jag har inte varit med förut och det ska bli kul att få prova på något nytt och få chansen. Klart att jag blev glad när jag fick höra att jag skulle få vara med, berättar Lars Johansson när hockeysverige.se träffar honom efter Tre Kronors träning i Segeltorpshallen.

Hans moderklubb är Avesta BK som en gång i tiden faktiskt spelat i högsta serien, närmare bestämt säsongen 1966/67. Riktigt så länge sedan var det inte som en med samma moderklubb spelade i Tre Kronor, men nästan.
– Senaste? Det måste vara Nicklas Lidström

Mats Åhlberg.

Han är från Skogsbo, Mats Åhlberg (1971-1980) var den senaste.
– Jaha, Mats Åhlberg, skrattar Lars Johansson som ser fram emot sin debut i Tre Kronor.
– Jag har inte så stora förväntningar. Jag ska komma hit och försöka spela mitt spel som jag har gjort i höst, tävla och försöka vinna matcher när jag väl får spela. Sedan vill jag ha roligt med grabbarna samtidigt som jag får snacka lite svenska, vilket är skönt det också.

Är det bara att gå ut och njuta i en landslagsdebut eller kommer det vara en del nerver med också?
– Det blir nog lite både och. Jag brukar inte känna så mycket innan jag står där ute på isen. Jag får se hur det känns då.

”LUFTEN GICK UR”

Lars Johansson lämnade Frölunda för tre säsonger sedan. Efter det har 31-åringen alltså spelat en säsong i Nordamerika och en och en halv i Ryssland. Givetvis är det här säsonger som har utvecklat honom som målvakt men även som person.
– Jag har blivit lite mognare i mitt spel och jag har fått uppleva lite olika situationer. Jag är även lite lugnare och läser av spelet lite bättre än vad jag gjorde förut.
– Idag sätter jag inte heller så hög press på mig själv utan är lite mer avslappnad inombords när jag spelar. Släpper jag in en puck så är inte det hela världen. Det viktiga är att glömma den och rädda nästa. Sådana saker tycker jag själv att jag utvecklat.

Det blev bara en säsong i Chicagos organisation. All tid fick han spendera i AHL med spel i farmarlaget Rockford. Där spelade han 39 matcher och hade 90.7 i räddningsprocent.
– Det var annorlunda och jag tycker ändå att jag utvecklades mycket som målvakt. Halva säsongen där borta gick bra. Sedan gick luften ur både laget och mig. Vi blev nästan sist så det blev ett litet tråkigt avslut, men jag lärde mig även mycket som människa vid sidan av genom att flytta utomlands och ta tag i saker själv.

VILLE STANNA I CHICAGO

Du säger att luften gick ur dig, bestämde du dig tidigt för att återvända till Europa?
– Nej, absolut inte. Jag ville vänta för att se om Chicago ville ha kvar mig eller inte. Det blev inte så men då öppnade det upp sig en dörr i CSKA och jag tog den möjligheten. Det här var ändå ganska sent.

Målvaktsparet Hellberg/Johansson, samt målvaktstränare Stefan Ladhe. Foto: Bildbyrån.

Nu har Lars Johansson tagit steget in i en av hockeyvärldens mest klassiska klubbar, CSKA Moskva. Här har han alltså klivit fram och visat att han är en av ligans främsta målvakter.
– Vi är ett bra lag och vi vill vinna. Det är häftigt och många tröjor i taket så man vet att det finns en del legendarer som har spelat klubben tidigare, säger CSKA-målvakten med ett leende och fortsätter:
– Inför vissa matcher bor vi på en bas och vissa inte. Sedan bor vi på hotell mellan is-värmning och match. Det var inte riktigt som jag såg på det innan utan det är lite friare.

TOPPAR MÅLVAKTSLIGAN

Lars Johansson stoppar Sergej Plotnikov.

CSKA-målvakten har under ett insläppt mål per match och 96.9 i räddningsprocent i ett lag som toppar Västra divisionen i KHL. Johansson toppar dessutom målvaktsligan före Avtomobilists Jakub Kovar (95.3) och SKA:s Igor Shestjorkin (94.7). Magnus Hellberg, också i SKA, ligger på en åttondeplats med 93.5 i räddningsprocent. Barys Henrik Karlsson hittar vi först på 24:e plats med 91.6 i räddningsprocent och Jhonas Enroth, Dinamo Minsk, på 30:e med 90.7.
– Vi har en väldigt bra coach (Jevgenij Koreshkov) som har ett ganska defensivt tänk i grund och botten. Dessutom har vi ett hårt jobbande lag med defensivt skickliga spelare. Klart att vi har mycket offensiv kraft också, men vi släpper inte till mycket. Först och främst är det defensiven. Sedan kommer offensiven på det, förklarar Lars Johansson när frågan kommer upp hur han ser på att hans lag släpper in väldigt lite mål, totalt 31 på 25 matcher.

Som målvaktstränare i CSKA Moskva har Lars Johansson lettiska Sergejs Naumovs som spelat ibland annat Leksand och Djurgården.
– Han tycker att jag ska gå ut och njuta av varje match och ha roligt. Sedan är det såklart full fokus, det tränas detaljer och allt sådant, berättar Tre Kronor-målvakten som ännu inte börjat funderat på VM-spel ännu.
– Jag tänker inte så långt. Först ska jag försöka göra bra matcher här och jag har inget längre fokus än till nästa match här. 

Den här artikeln handlar om: