Sök
SHL
EKHOLM: Så bra har ditt SHL-lag varit hittills

SHL-säsongen är nästan en tredjedel gammal. Vi är inne i det första landslagsuppehållet och lagen kan nu sätta sig ner och summera de inledande 15-16 omgångarna av 2018-19. Men hur bra har klubbarna egentligen varit? Har de motsvarat förväntningarna eller har de misslyckat helt? Jag har här, som enväldig domare, satt betyg på samtliga klubbars start av säsongen. 

+ + + + +

Malmö Redhawks
Ett lag belönas med fullt betyg så här långt. Och det är Malmö Redhawks som trotsat tvivlarna och ångat på som en sann lagmaskin. De var nedskrivna inför säsongen. Laget ”saknade” offensiv kraft och frågetecknen var många. Men Malmö har, ännu en gång, motbevisat tvivlarna. De har visat att ett gediget lagspel kompenserar för saknaden av en utpekad poängkung och vid ett tillfälle ledde skåningarna till och med serien.

Från sportchef Patrik Sylvegård till junioren Helge Grans förtjänar Malmö en eloge för sin säsongsöppning. 

Läs även intervju med Patrik Sylvegård här: 

+ + + +

Luleå HF
Luleå var ett av de lag jag hade svårast att få grepp om inför säsongen. Truppen hade luckor, vad skulle hända med Isac Lundeström och skulle bredden räcka? Efter 16 omgångar har de visat sin kapacitet. Luleå leder serien på 31 inspelade poäng och har bara förlorat fyra matcher så här långt. Ändå har de flugit lite under radarn. Är defintivt uppe och sniffar på fem plus. 

Djurgårdens IF
Att Djurgården skulle vara bra var nästan en garanti. Jacob Josefsons hemkost, värvningar som Jacob Lilja och unga talanger som Jonathan Davidsson och Emil Bemström har blivit en jackpot. Djurgården är kanske det lag som spelat bäst sett över de första 15 matcherna, plus att de fått klara sig utan Andreas Engqvist under merparten av hösten.  De hade snuddat på +++++ om det inte hade varit för att de var favorittippade inför premiären. DIF ska helt enkelt bara fortsätta som de gjort så här långt. 

Linköping HC
LHC var stekheta i inledningen av säsongen. Jonas Gustavsson levde upp till sitt smeknamn (Monstret), ungtuppar som Johan Södergran tog SHL med storm och importerna Joe Whitney och Derek Roy har gett LHC en stabilitet. Verkligheten kanske kom ikapp dem precis innan uppehållet (fem raka förluster), men det tar ändå inte ifrån dem att de varit ett av SHL:s mest överraskande lag så här långt.

Erik Gutsafsson, Josefson, Lilja och Whitney kan jubla över säsongsstarten. FOTO: Bildbyrån

+ + +

Frölunda HC
Stabila Frölunda. Göteborgarna har i stort sett alltid varit och ska vara ett topplag i SHL. Det har de också varit under hela hösten. Frölunda har motsvarat förväntningarna, men känner jag till coach Roger Rönnberg tillräckligt mycket är jag säker på att det finns ännu en växel att putta in i laget.

Färjestad
Samma sak här som hos Frölunda. Färjestad är alltid med i slutspelsdisskusionerna och även om insatserna har varit något mer upp-och-ned är göteborgarnas har karlstadlaget varit stabila. Har överkommit skador på bland andra Tomi Sallinen och visat att det finns en bredd att ta av i laget. Däremot ger deras fem förluster bara en trea i betyg, en seger eller två till hade puttat upp dem på fyra plus.  

Timrå IK
Nykomlingar blir alltid nederlagstippade, men Timrå har rört om i SHL under säsongsinledningen. Deras start var lovande, och efter sju matcher hade laget tagit poäng i fem. SHL-lunken kom sedan ikapp dem något, men med en något orutinerad trupp har Timrå visat att de håller mot SHL-motstånd. Kul har också varit att se spelare som Sebastian Collberg hitta flyt igen och på något sätt fått nytt liv i sin karriär. 

Brynäs IF
Det har stormat i Brynäs, med avhopp på sportchef, sparkade tränare med mera. Att vara i ett lag där sådant händer är inte enkelt, det påverkar. Men Brynäs har ändå kunnat kriga sig igenom den stormen och är bara tre poäng från en direktplats till slutspelet. Det är bra gjort.

Collberg har hittat stäm i Timrå. FOTO: Bildbyrån

+ +

Växjö Lakers
Som regerande mästare borde såklart Växjö ha legat högre än sjua efter 15 spelade matcher, eller? Visst, de tvingades till en hel del förändringar med tanke på att Elias Pettersson, Robert Rosén och några till lämnat. Men ersättarna är inga dussinlirare, och åtminstone jag hade nog trott att de skulle vara ett topplag. Offensiven har dock vacklat, och Lakers har gjort minst mål av alla lag i SHL. Alla lag har svackor, det tillhör hockeyn och jag är tvärsäker på att Lakers kommer börja klättra. Inledningen lämnar däremot mer att önska – och det misstänker jag att de själva tycker också. 

HV71
Några har snackat om kris, men så långt är jag inte villig att dra det. HV har blandat och gett, absolut, men vilka lag har inte gjort det så här långt? Däremot har det saknats en rejäl röd tråd under inledningen, och i skrivande stund har HV inte fler än två segrar på rad vid något tillfälle av den här säsongen. Tilläggas ska att HV dragits med skador, och att ordinarie lag inte riktigt fått chansen att visa upp sig ännu. Det finns alltså stor anledning till att tro på ett lyft här. 

Rögle BK
Starten var usel. Rögle hade sex raka förluster innan första poängen kom, och det spel ängelholmarna visade upp förra säsongen efter att Abbotts tagit över var som bortblåst. Det svajade en hel del innan Rögle till slut hittade rätt i både spelet och i truppen. Och under de avslutande matcher innan uppehållet tog ängelholmarna fyra raka segrar vilket också höjer helhetsbetyget.

Örebro HK
Har hittills bara tagit fyra segar. I de matcher jag sett Örebro har de kanske inte rosat marknaden, men de har visat ljusglimtar. Jag trodde nog att de skulle gå lite bättre än vad de gjort, särskilt med värvningen av Aaron Palushaj. Men de har visat att de trots allt hänger med och bara är en seger från att ligga betydligt bättre till är bra gjort. En stabil tvåa.

+

Skellefteå AIK
SAIK är ett av lagen som verkligen underpresterat så här långt. Och efter 15 matcher ligger de senaste årens stormakt utanför slutspelsplats. Värvningarna som Edwin Hedberg och Juhamatti Aaltonen har inte levererat och saknaden av Pär Lindholm i lagets förstakedja har varit större än vad de själva räknat med. Nej, Skellefteå behöver rycka upp sig och de behöver göra det fort. 

Mora IK
Två trepoängare på 15 matcher är vad Mora mäktat med så här långt, och ska ett lag, som i deras fall försöka undvika kval igen, måste de ta fler än så. Mora har släppt in 50 mål så här långt, vilket är flest av alla i serien. 

Skellefteå och Aaltonen har inlett tveksamt. FOTO: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om: