Sök
Patrik Sylvegård
SHL

Sportchefen hyllar karaktären hos SHL-överraskningen: ”Har hittat vårt DNA”

Malmö Redhawks har under hösten skördat stora framgångar i SHL-hockeyn. Detta trots att laget inför säsongen var både nedskrivit och nederlagstippat. Men i Malmö råder det ingen större förvåning. 
– Vi som jobbar med det är inte så förvånade. Vi tycker att vi har ett bättre lag i år än förra året, på det sättet som vi bedriver våran verksamhet, säger sportchefen Patrik Sylvegård till Hockeysverige.se. 

(Hockeysverige.se)

Sexton matcher in på säsongen ligger Malmö Redhawks fyra i SHL-tabellen, bara tre poäng från serieledning. De har till och med toppat den vid ett tillfälle och när Hockeysverige.se’s Peter Ekholm ger sina betyg på samtliga SHL-lag är Redhawks det enda som får fem plus. 

– Det här är ju en lång process som vi har tagit fram genom flera år. Nu börjar spelidé, sättet vi tränar på och ledarskap sätta sig. Någonstans har vi hittat vårt DNA och det följer vi slaviskt. Det ger framgångar, menar Sylvegård.

Inför säsongen var det inte lika givet. Spelarbudgeten sänktes. Ledande spelare som Nils Andersson och Rhett Rakhshani lämnade och sett till hur truppen såg ut verkade det saknas spelare som skulle stå för poängen. Men Malmö har trotsat allt det där.  

– Vi har trott jättemycket på det. Vi har handplockat de spelare vi tagit in för att vi trott att de kunnat tillföra vad vi behöver i vår klubb. Sedan kanske vi inte har namnen som attraherar allmänheten. Någonstans tycker vi ändå att vi har skicklighet i laget, men som kanske inte är lika namnkunniga som många vill ha. 

Det är ett framgångsrecept som tagit tid att bygga upp. De senaste två säsongerna är däremot Malmö det enda laget som nått dubbla semifinaler. Malmö har tagit sig dit genom att göra sig känt som ett gediget lag, med en stor lagmoral och hög arbetskapacitet.

– Vi har ett enormt driv i laget och en enorm sammanhållning. Jag har jobbat med hockey i hela mitt liv och aldrig varit i ett rum där hierakin är så jämnbördig. Alla bryr sig om alla och ingen känner sig utanför. Det är nog många faktorer som gör oss framgångsrik, om man säger så. 

– Vi är det enda laget som gått till semi två år i rad och det är inget som säger att vi inte kan göra det i år. Vi kan gå till final eller åka ut i kvarten.

FÅTT AGERA UNDER HÖSTEN

Resultaten har gått Malmös väg i år, men vägen har ändå inte varit spikrak. Tänkta poängkungen Emil Molin inledde säsongen med ett skadat knä och klubbens backsida har varit stukad med Anton Mylläri, Niklas Arell och Anton Öhman på skadelistan.

Ändå har de lyckats hitta kraft och plockat segrar.

– Vi har haft mycket skador, men något som imponerar på mig är att vi aldrig pratar om dem. Vi tar in spelare från Arboga, spelar med materialet vi har och fokuserar på det vi kan. Många andra som får skador går ut och beklagar sig, men du hör aldrig Malmö prata om sådant. Vi får inte panik. 

Sylvegård har alltså fått jobba från sin sportchefsstol. Albin Johansson från Hockeyettan-laget Arboga är en av de som kommit in och stöttat under hösten. Samma gäller Nichlas Torp, som innan malmödebuten för tre omgångar sedan inte spelat den här hösten. Att två nya spelare tvingats komma in har inte betytt något negativt för Malmö.

– Jag hyllar Filander och de andra. De säger ”lugn, vi kan spela Albin”, det är ingen som hade tagit honom med tång bland de andra lagen. Han går in och gör det enormt bra för att vi har ett bra spelsystem och en ledarskap som pushar upp honom

Albin Johansson har imponerat i Malmö. FOTO: Bildbyrån

– Det är lite som med filmen ”Moneyball”. Vad tjänar dem och vad får vi ut av dem? Vi försöker hitta det. Nu har vi kanske inte de ekonomiska förutsättningar som andra klubbar har, och vi kommer kanske aldrig få det. Men då måste vi bli bättre på andra saker och det tror jag vi kan. Hade vi däremot haft tio miljoner till tror jag inte vi hade lagt de på namnkunniga spelare utan fortsatt på den här linjen. 

KAN KOMMA FÖRSTÄRKNING

Ni har haft en del skador och ni saknar, på pappret, en utpräglad poängspelare. Kommer ni orka spela på samma sätt i ytterligare två tredjedelar eller behöver ni förstärka?

– Vi har femton forwards. Nu är i stort sett alla friska, och vi har några backar som är på väg tillbaka. Jag tycker inte att vi behöver det. Sedan kan vi över tid inte ha tre etablerade backar borta, det håller inte över tid. 

Carl Persson, som skrev på för Malmö inför säsongen men hamnade i Nashville Predators, sattes under onsdagen upp på ”unconditional waivers”. Passerar han den ser Malmö fram emot ett ”sent nyförvärv”

– Det är ju vår spelare om han kommer hem. Skulle han inte bli upptagen kommer han hem till Malmö. Vi värvade honom i våras för att han är en bra spelare. Att det blev Nashville är bara att gratulera. Nu verkar det som att han kommer hem. Det är en spelare som skulle passa in i vår spel.

Så då kommer ni orka?

– Ja, vi kommer orka. Vi kommer nog bara bli bättre, tror Sylvegård.

Den här artikeln handlar om: