Sök
Sebastian Dyk har haft en formidabel inledning på säsongen.
Södertälje SK

Hans framfart har väckt SHL-intresse: ”Det har väl trillat ner någonting”

Han är inne på sin sjätte raka allsvenska säsong och nu verkar genombrottet många trodde skulle komma tidigare äntligen ha infunnit sig för Södertäljes Sebastian Dyk. I en stor intervju med hockeysverige.se berättar han att han hittat jämnheten i spelet. Efter framgången har det även inkommit intresse från SHL-håll.
— Spelar du bra så finns det säkert SHL-lag som håller koll, säger Sebastian Dyk.

På andra plats i den allsvenska poängliga just nu så hittar vi Södertäljes Sebastian Dyk som på de 16 inledande matcherna gjort tio mål och nio assist. Totalsumman på 19 poäng är bara elva ifrån de 30 han gjorde på hela säsongen 2015/2016 i Asplöven. Hittills hans bästa notering i ligan.
— Det har börjat mycket bättre än de tidigare säsongerna och jag känner att jag fått ut mycket av mitt spel också. Jag har utvecklats på många olika sätt och trivs väldigt bra i Södertälje, berättar Sebastian Dyk för hockeysverige.se.

Vad är det du har utvecklat?
— Jag har hittat en jämnhet i mitt spel. Jag har utvecklat min defensiva sida och hittat en trygghet i hur jag ska spela ute på isen. Jag har hittat balans i avvägningar, vad jag ska göra i offensiven och inte göra, när jag ska göra det och vid rätt tillfälle. Jag har även tränat mycket på mitt skott och såna bitar.

Utifrån sett känns det som att du hittat allt detta över en sommar. Vad var det som föll på plats just nu?
— Jag vet inte, det är jättesvårt att säga. Men jag kom in i Södertälje och jag visste att det var en stor utmaning. Mycket större än de jag har haft tidigare. Det är en klubb som siktar högt och som har fans som ställer höga krav. Jag hade en kanonbra sommar, en sommarträning där jag känner mig väldigt stark och uthållig på isen. Jag har blivit bättre på den biten och sen spelar jag med fantastiskt bra hockeyspelare runt mig som gör mig bättre. Då känns allt det andra också lättare.
— Men det är svårt att förklara varför det lossnat så bra. Men det är väl att jag hela tiden jobbat på ganska hårt och försökt att bli bättre. Till sist får du med dig det också.

VRÄKER BERÖM ÖVER KEDJEKOMPISARNA

Etta i den allsvenska poängligan är Dyks lag- och kedjekompis Nicolai Meyer.
— Det är en jätteskicklig spelare. Han har teknik, fart och han kan både leverera assist och göra mål. Han försöker vara, precis som jag vill vara, en väldigt offensiv spelare. Vi har hittat bra kemi, berömmer Sebastian Dyk sin kedjekamrat.

Men den kanske viktigaste beståndsdelen i kedjan är Christopher Liljewall enligt Dyk.
— Det är han som håller ihop allting. Han är en riktig ledare, både för laget, men även för vår kedja. Han är väldigt bra defensivt och ligger alltid rätt i banan. Slår bra passningar och han är mycket anledningen till att jag och Meyer får så mycket offensiv tid som vi får. För han säger att vi ska fokusera offensivt när vi får pucken, så städar han upp defensivt. Det skapar en stor trygghet för mig och Meyer.
— Samtidigt så bidrar ju ”Stoffe” också framåt, så det känns spm vi kompletterar varandra bra. Sen har vi väldigt höga krav på varandra också och det tror jag är en stor del av allting.
— ”Stoffe” är en kanonkille som jag unnar all framgång och som jag verkligen ser upp till. Han har mycket man kan lära sig av. Framförallt de ledaregenskaper han har, det är inte många som har den karaktären som han har.

Christopher Liljewall. Foto: Ronnie Rönnkvist

Meyer är dansk, du är från Malmö och Liljewall är från Ängelholm. Är det någon som brukar kalla er för Öresunds-kedjan?
— (skratt). Nej. De kallar oss för dansk-kedjan och allt möjligt. Vi har olika namn. Men det är kul, vi kommer söderut ifrån alla tre och vi brukar driva mycket med varandra. Jag och ”Stoffe” driver med Meyer om hans danska och han driver med oss. Vi har ganska högt i tak och kan skoja mycket med varandra. Samtidigt som vi har höga krav.

”EN AV DE SOM KAN TRAMSA TILL DET”

Lyssnar man runt i hockeysvängen så är omdömet om Sebastian Dyk att han är en bra karaktär och kul kille att ha i ett omklädningsrum.
— Jag gillar att bidra med ett glatt humör och bjuda lite på mig själv, lätta på stämningen. Jag tycker framförallt i laget så funkar det ganska bra med det här att vi kan ha väldigt kul ihop. Jag är väl en av de som kan tramsa till det, säger Sebastian Dyk och skrattar.

Södertälje ligger just nu sexa i den allsvenska tabellen med 26 inspelade poäng. Spelet har stundtals hackat under säsongen och känslan utifrån är att laget inte fullt ut levt upp till de förväntningar som folk hade på den innan säsongen. Inte hittills i alla fall.
— Jag personligen tycker att vi har ett helt fantastiskt lag. Dels har vi bra karaktärer och dels har vi en bra sammansättning av grupp, alla vill bli bättre, alla har samma mål och vi drar åt samma håll.
— Jag tycker vi hade väldigt mycket bekymmer med försvarsspelet i början av säsongen och släppte in väldigt mycket mål. Ett boxplay som inte var särskilt bra heller. Nu på sista tiden tycker jag att vi har börjat få ihop det mer och mer. Vi har hittat ihop lite som grupp, ännu starkare och funnit vårt spel.
— Absolut är vi inte nöjda med det vi har åstadkommit, men man ser att det finns mycket att hämta ur den här gruppen.

SJÄLVFÖRTROENDET SAKNADES

Sebastian Dyk är från Malmö från början men det var i HV71 han fick SHL-debutera säsongen 2011/2012. På sina 15 matcher den säsongen blev det två mål och till säsongen efter skruvades förväntningarna upp en smula på den unge och intressanta spelaren.
— När jag var i HV så gick det ganska bra när jag kom upp och fick vara med. Jag hade en bra J20-säsong innan, men Hv hade väldigt bra spelare på kontrakt som jag konkurrerade med. Jag kände att jag inte hade jättemycket att hämta där och just när jag var uppe i HV:s a-lag så hade jag väl inte riktigt, jag visste att jag var en bra spelare, men jag hade inte det där självförtroendet att våga spela den hockey som jag borde ha gjort. Man gjorde allt lite enklare, man vågade inte riktigt på samma sätt som man gjorde i J20. Jag kanske inte var riktigt redo för SHL heller.

Sebastian Dyk i Asplövens tröja. Foto: Bildbyrån

Istället lånades han först ut till Troja i allsvenskan innan det 2013 blev ett kontrakt med Ljungby-klubben. Där och då trodde nog de flesta att Sebastian Dyk skulle behöva en eller två säsonger i allsvenskan för att bli SHL-redo fullt ut. Nu är han inne på sin sjätte säsong i andraligan.
— Jag hade ett lite sämre år i Troja, en av mina sämsta säsonger jag gjort. Sedan kom jag till Asplöven och fick ett lyft. Då började jag hitta glädjen till hockeyn igen. Kom hem till Pantern där jag hade två säsonger där jag kände att jag spelade bra hockey, men jag hade väldigt mycket bekymmer med skador som kom ganska olägligt. Jag fick ingen rytm i mitt spel.
— Jag spelade bra i en period, sen var jag skadad och sen skulle man komma igång igen…
— Det är väl först den här säsongen jag känner att jag är riktigt redo. Jag känner att jag har funnit ro i allting, jag trivs sjukt bra med föreningen, laget och allt runtomkring. Jag känner mig stark i kroppen, inga skador jag kan fokusera fullt ut på hockeyn.

VILLE HITTA EN STÖRRE JÄMNHET

Ett av målen inför den säsongen för Sebastian Dyk var att hitta en större jämnhet i sitt spel. Tidigare har poängleveransen kommit under perioder. Man kan inte säga annat än att han lyckats med det.
— Absolut. Jag har sagt det att jag vill alltid ha en så hög lägstanivå som möjligt. Visst, det kommer vara matcher där du inte producerar poäng. Men jag känner ändå att jag i de matcherna kan jag alltid se till att skapa chanser, jag kan alltid jobba hårt defensivt, jag kan alltid backchecka hårt.
— Jag vill hålla en jämnare nivå, för jag vet att jag klarar av det. Nu i början av säsongen så har det ju känts ganska bra. Det är precis den spelaren jag vill vara.

Du är inte orolig för att det ska komma en poängsvacka?
— Jag tänker inte på det överhuvudtaget om jag ska vara helt ärlig. Jag älskar att spela hockey och det är få förunnat att kunna leva på det. Jag går bara ut och försöker ha kul varje dag och jobba hårt. Då löser sig det andra.

Sebastian Dyk i Pantern ifjol. Foto: Bildbyrån

SHL-KLUBBAR HAR VISAT INTRESSE

Framfarten i Södertälje torde ha ökat den numera 26-årige forwardens chanser till SHL-spel framöver.
— SHL har alltid varit mitt mål. När jag skrev på för Södertälje så visste jag att de hade höga krav. Jag trivs så sjukt bra och fansen är helt fantastiska. Jag började bygga upp ett mål att det hade varit en riktig dröm att kvala upp med Södertälje, i alla fall få chansen. Det är den målbilden jag har i huvudet nu, jag vill ta mig väldigt långt med Södertälje.
— Men absolut så vet jag att om du spelar bra så finns det säkert SHL-lag som håller koll. Men jag försöker mest fokusera på att spela så bra hockey som möjligt så sköter min agent det andra.

Har det kommit några anbud till nästa säsong?
— Det har väl trillat ner någonting, men det är ingenting jag pratat med agenten jättenoggrant om. Det var något löst intresse, men jag vet inte exakt för jag har inte pratat med honom då han är i USA.

Var det till nästa säsong, eller var det någon som ville rycka dig nu?
— Det vet jag inte heller. Hör min agent av sig så får man se vad han säger. Men jag har fullt jobb i Södertälje, det är där allt ligger nu.

Den här artikeln handlar om: