Sök
Damkronorna vann mot Schweiz efter Lisa Johanssons två mål.
Nyheter

Trots två förluster – Damkronorna på rätt väg: ”En bra känsla mellan ledarstab och spelare”

Damkronorna befinner sig i Kanada för en fyrnationsturnering mot bästa motstånd. Även om det blivit två raka förluster hittills känner forwarden Lisa Johansson att landslaget vänt blad mot något bättre under den nya landslagsledningen.
– Det är ett bra go, alla peppar och tror på varandra, vilket känns väldigt bra inför framtiden, säger AIK-forwarden till hockeysverige.se.

Damkronorna inledde fyranationersturneringen i Saskatoon, Kanada med att förlora mot hemmanationen med 6–1. I match två blev det förlust ånyo. Det här gången var det Finland som vann över svenskorna med 3–2.

Trots nederlagen ser AIK:s landslagsstjärna Lisa Johansson mycket som varit positivt i dom båda matcherna.
– Vi spelade bra hockey i 60 minuter mot Kanada. Jag tycker att vi är steget närmare dom nu än vi varit tidigare, men kanadensiskorna är väldigt duktiga på att ta vara på chanserna. Vi ger Kanada för mycket chanser i matchen som dom också tar tillvara på, berättar Lisa Johansson 

Är just avsluten och effektiviteten skillnaden mellan lagen som du ser det?
– Dom är mer distinkta i sina avslut och mer hungriga på att göra mål i just den matchen. Vi skapar väldigt mycket chanser, men det här sista lilla saknas för att få pucken i mål.

Du säger att ni kändes närmare Kanada än vad ni gjort tidigare, på vilket sätt menar du?
– Spelmässigt tycker jag det. Tidigare har det varit som att man bara behövt spola i ena zonen, men nu tycker jag att vi åker med dom i hela matchen. Vi spelar en tajt match och dom behöver jobba väldigt hårt för att få göra målen dom gör.

”FOKUS ELLER JETLAG?”

I andra matchen tog Finland ledningen med 3–0 innan Damkronorna påbörjade en upphämtning som inte räckte hela vägen fram.
– Vi är inte redo första 20 minuterna. Vi släpper till för mycket och pressar inte tillräckligt så dom får för mycket yta. Finskorna utnyttjar verkligen ytorna vi ger dom och har ledningen med 3–0 efter första perioden.
– Sista 40 minuterna spelar vi riktigt bra och pressar Finland. Matchen vänder totalt. Vi tar över och jagar mål. Sedan är det surt att vi inte börja få in mål förrän i slutet av tredje perioden. Då har vi inte så mycket tid på oss att vända matchen. Vi ska spela riktig bra i 60 minuter för då har vi dom.


Foto: Ronnie Rönnkvist

I båda matcherna låg alltså Damkronorna under med 0–3 efter första perioden. Något som man kan tycka tyder på dåligt fokus från start, men det håller Lisa Johansson bara delvis med om.
– Nej, att det var dåligt fokus skulle jag inte säga. Speciellt inte mot Kanada för där tycker jag att vi är med. Sett över hela matchen mot Kanada är det, som jag sa, dom här små misstagen som vi gör som dom gör mål på.
– Däremot är vi inte med i första perioden mot Finland. Det är svårt att säga vad det beror på. Givetvis kan det var fokus eller jetlag som kommer ikapp oss, men det kan vara hur många olika anledningar som helst. Det är väldigt svårt att sätta fingret på vad som saknades, men vi spelade inte som vi skulle i första perioden mot Finland. Det är sådant vi får analysera i efterhand och sedan göra det bättre i matchen mot USA.

”JAG VAR INTE REDO”

Lisa Johansson svarade för ett av målen mot Finland. Det andra målet svarade Hanna Olsson för. Målet mot Kanada gjordes av Emma Nordin.
– I matchen mot Kanada kändes det väldigt bra för mig. Då kände jag mig pigg, låg rätt i banan och alla smådetaljer satt.
– Matchen mot Finland kändes för mig lite som det var för laget. Jag var inte redo i första perioden, men sedan jobbade jag mig in i matchen. Jag tycker ändå inte att det var tillräckligt bra för att vara på den här nivån, säger Lisa Johansson självkritiskt.

I dag väntar match mot USA. En match som 26-åringen från Nybro ser mycket fram emot.
– Jag har endast positiva tankar inför den matchen och tycker att det ska bli riktigt kul. Personligen tycker jag att USA är världens bästa hockeylag. Det är dom jag vill mäta mig med och spela emot för att utvecklas. Det ska bli extra kul att spela mot USA på liten rink där det går mycket fortare, man har mindre tid med pucken och måste ta snabbare beslut. Att mäta sin kapacitet mot världens bästa hockeylag ska bli riktigt spännande.

”EN VÄLDIGT BRA KÄNSLA I GRUPPEN”

Upplever du att små rinkar passar din spelstil bra?
– Jag tror det och hoppas att det gör så (skratt) för jag gillar verkligen att spela på liten rink. Det går, som sagt var, mycket fortare. Det blir också lite mer tekniskt och viktigt med hur bra man är med klubba och puck på små ytor, att få med sig pucken i trånga lägen. Jag vill tro på att mitt spel passar bättre här, berättar Lisa Johansson som också tycker att allt så här långt kring laget och turneringen har fungerat riktigt bra.
– Arenan är bra, fint hotell, bra mat… Samtidigt är det ett väldigt kul gäng och vi har en väldigt bra känsla i gruppen. Det är även en bra känsla mellan ledarstab och spelare. Allt sådant tycker jag fungerar väldigt bra.
– Det är åtta, nio spelare som inte var med i förra turneringen, den i Tjeckien, men jag tycker att vi har fått med samma känsla till den här turneringen. Det är ett bra go, alla peppar och tror på varandra, vilket känns väldigt bra inför framtiden.

Den här artikeln handlar om: