Sök
Erik Forssell lägger skridskorna på hyllan efter 17 säsonger.
Skellefteå AIK

Efter 17 säsonger – nu börjar nästa kapitel för ”doldisen”: ”Stort men även lite sorgligt och vemodigt”

Efter 17 säsonger på elitnivå meddelade igår Erik Forssell att hockeykarriären är över. För hockeysverige.se minns 36-åringen tillbaka på karriären, berättar om familjesituationen som gett honom ett annat perspektiv på hockeyn och vad framtiden har att erbjuda.
– Jag har hållit på med hockey hela mitt liv och det blir ju en stor del av ens identitet, så det känns stort men även lite sorgligt och vemodigt att sluta, säger Forssell till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Slutspelat för SHL-veteranen – men en match återstår

Det var Norran som i en webbsändning kunde komma med avslöjandet att Erik Forssell valt att lägga skridskorna på hyllan efter totalt 17 säsonger på elitnivå. Samtidigt berättade tidningen att 36-åringen från Skellefteå kommer att göra en sista match i karriären – ett gästspel i moderklubben SK Lejon i deras Hockeyettan-match mot Teg den 28 november.
– Just det var väl inget jag hade planerat eller räknat med. Jag har själv funderat under hösten hur jag ska göra och inte velat ta något förhastat beslut åt något håll. Det har väl dock lutat åt att jag ska sluta. Sen kom frågan från Lejon och då kom vi fram till att det var ett bra läge att få en liten avslutningsmatch och sluta cirkeln, på något vis, berättar Forssell för hockeysverige.se.

”INTE FUNDERAT SÅ MYCKET ÖVER HOCKEYN”

Sluta cirkeln, ja. Det var i just SK Lejon som Erik Forssell började sin hockeykarriär.
– Det blir kul att på något sätt kunna ge tillbaka till dem. Det är klart, det var längesedan jag var i Lejon, men jag gjorde ändå mina första sju år i den klubben. De slåss med ganska små medel så det känns kul att hjälpa dem lite.

Efter att kontraktet med Malmö gick ut i våras har Forssell gått klubblös. 36-åringen berättar för hockeysverige.se att ha inte har velat tvinga fram något beslut utan låtit det komma naturligt.
– Men med tanke på den familjesituation vi har haft så har jag inte varit så sugen på att flytta. Om jag skulle spela så skulle det vara att jag skulle kunna göra det härifrån Malmö i princip. Men den största frågan har hela tiden varit mot mig själv, om det är värt att spela med tanke på situationen, säger Forssell.

Det var under förra säsongen som beskedet kom att Forssell tog timeout från hockeyn på obestämd tid på grund av personliga skäl. Anledningen var att Forssells dotter drabbats av cancer.
– Under sommaren har min dotters cancersituation tagit upp mycket av mitt fokus och min uppmärksamhet. Då har jag inte funderat så mycket över hockeyn. Det har funnits viktigare saker.


Erik Forssell spelade sina två sista säsonger i Malmö. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

RÄTT BESLUT

I går kom så beskedet att 36-åringen lägger skridskorna på hyllan.
– Det känns verkligen speciellt. Jag har hållit på med hockey hela mitt liv och det blir ju en stor del av ens identitet. Det känns stort men även lite sorgligt och vemodigt att sluta, säger Forssell som medger att det kliat i hockeynerven under hösten:
– Det är väl nu när serierna dragit igång som det blivit mer påtagligt. Samtidigt känns det ändå som att jag har tagit rätt beslut.

Totalt blev det 510 SHL-matcher och ytterligare 137 slutspelsmatcher för tvåvägscentern. Lägg där till över 250 matcher för Björklöven i Hockeyallsvenskan i början och mitten på 00-talet. Trots att Erik Forssell snittat en halv poäng per match över hela sin karriär har han ändå flugit lite under radarn för den breda hockeypubliken – en roll som Forssell trivts med under åren.
– Jag har trivts i den roll jag haft. På något sätt känner jag att jag alltid haft en stor roll i de lag som jag spelat i. Sen var jag kanske inte den som synts mest utåt eller haft den mest flashiga spelstilen. Det är klart, folk utifrån som bara ser vem som får mest tid media vet inte riktigt vilken roll jag har haft. Men i Malmö, Skellefteå och Björklöven har jag alltid känt att jag har haft en stor och viktig roll. Hur man upplevs och hur det känns i laget är så mycket större och viktigare, snarare än vad som skrivs om en, säger Forssell som var lagkapten i både Skellefteå och Malmö.

Erik Forssell i lindan av sin Skellefteåkarriär. FOTO: Rickard Nilsson/Bildbyrån

VAR MED PÅ SKELLEFTEÅS RESA

Forssell avslutade karriären med två säsonger i Malmö Redhawks, men laget han förmodligen kommer att förknippas med nu när karriären är över Skellefteå AIK. Forssell kom till klubben från ärkerivalerna Björklöven inför säsongen 2007/08 och spenderade nio säsonger i norra Västerbottens stolthet. Således var han även med på den häftiga resa som klubben gjorde då man gick från att kriga om överlevnad till att bli dubbla svenska mästare 2013 och 2014.
– Det var en enorm resa som klubben gjorde. Resan började redan innan jag kom, när man spelade i Hockeyallsvenskan, men jag fick vara med på hela resan i SHL vilket var häftigt. När jag kom till Skellefteå var det seriens äldsta lag och man hade spelat kvalserien året innan, minns Forsell tillbaka.

Sedan började saker och ting falla på plats uppe i Västerbotten.
– Det var dels tack vare en bra och trygg ledning som höjde nivån på oss spelare. Men även att ungdomsverksamheten började ta fart och bara en sådan sak som att de totalrenoverade arenan. Steg för steg gjorde vi resan tillsammans och det var verkligen häftigt. Backar man bandet var det ganska orealistiskt att Skellefteå skulle vinna SM-guld, så var det.

”UTAN TVEKAN DET STÖRSTA JAG VARIT MED OM SOM HOCKEYSPELARE”

Erik Forssell var en del av de stjärnfyllda Skellefteå-lag som totaldominerade svensk ishockey 2013 och 2014. När han minns tillbaka på karriären är det så klart de där SM-gulden som smäller högst.
– Absolut. Det är utan tvekan det största jag varit med om som hockeyspelare. Den resa vi gjorde med Skellefteå, där vi steg för steg blev bättre var häftig. Vi förlorade några finaler först och fick komma så nära, men ändå så långt ifrån det där guldet. Det gjorde att man njöt extra mycket när man väl fick vinna, speciellt det första guldet 2013. Det guldet är ohotad etta på min lista, berättar Forssell.


Erik Forssell fick jubla mycket under sin tid i Skellefteå. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

Nu börjar nästa kapitel i Erik Forssells liv. Tanken är att han tillsammans med familjen inom en snar framtid ska flytta upp till Skellefteå igen. Vad han ska jobba med i framtiden är inte riktigt spikat ännu, men liksom med hockeykarriären känner Forssell ingen stress att ta något beslut.
– Jag är utbildad civilingenjör och jag försöker vara ganska öppensinnad inför framtiden. Jag kan tänka mig att både ta ett civilt jobb eller fortsätta jobba inom hockeyn på något vis. Jag har ingen stress in i arbetslivet just nu, så som läget är med familjen. Jag har varit lite bortskämd med att ha haft ett jobb som verkligen har varit jätteroligt. Det är klart att i en ideal värld vill jag hitta ett jobb som man tycker är lika roligt, men det är inte alltid exakt det så det blir kanske. Men det är ändå en förhoppning jag har, att kunna välja ett jobb där man känner att ”ja, det här är jättekul”. Exakt vad det blir får framtiden utvisa.

Den här artikeln handlar om: