Sök
Lawrence Pilut.
Nyheter

Efter succéstarten i farmarligan – väntar tålmodigt på NHL-chansen: ”Så klart vill man vara där uppe”

Lawrence Pilut har fortsatt sin succé från ifjol och återfinns i toppen av hela AHL:s poängliga. Back som han är. För hockeysverige.se berättar 22-åringen att han försöker göra det så bra som möjligt i farmarligan för att kunna ta chansen om eller när den väl infinner sig uppe i Buffalo Sabres.
— Det är kul att det blivit en bra start här borta, säger Lawrence Pilut.

Ifjol stod Lawrence Pilut för ett sällan skådat genombrott i SHL när han dels utsågs till ligans bäste back, men även vann backarnas poängbörs och HV71:s interna poängliga med 38 poäng. Det är inte ofta vi får se en försvarsspelare vinna en poängliga.

UTSÅGS TILL SHL:s BÄSTE BACK

Succén höll nästan på att ta den Tingsryds-fostrade 22-åringen till VM och ledde också till ett NHL-kontrakt med Buffalo Sabres. Han har dock fått inleda i farmarlaget Rochester där han inte verkar ha slagit av på takten. 17 poäng på tolv matcher har det hittills blivit och med det återfinns han i toppen av hela AHL:s poängliga.
— Jag försöker trumma på på förra säsongen rätt mycket, det har blivit en omställning att komma över hit, med andra isar, men det känns som jag kommit in i det rätt bra och lärt mig spelet rätt snabbt. Jag försöker bara gå ut och fortsätta att göra det bra, ha kul och inte tänka, förklarar Lawrence Pilut succén i inledningen när hockeysverige.se frågar.

Faktum är att Rochester är hela ligans näst bästa lag, bara Charlotte är vassare i den totala tabellen. Förutom Lawrence Pilut, så återfinns även backen Zach Redmond och svenske forwarden Victor Olofsson i toppen av poängligan. Överraskande nog så spelar dock inte Pilut och Redmond ihop på kontinuerlig basis. Men i powerplay tussas de offensiva backarna ihop berättar Pilut.
— Vi har spelat några matcher tillsammans också. Det är en bra backuppsättning och ett bra lag. Grymt bra coacher också för den delen som hjälper till att utveckla spelare. Jag tycker att de spelarna som är här också är bra förebilder för oss yngre. De visar oss hur det går till här borta och ger oss tips på vägen.

MÅNGA SVENSKAR

Förutom Pilut och Olofsson spelar även Rasmus Asplund och Alexander Nylander i Rochester. Det bli en del umgänge landsmännen emellan.
— Det blir väl lätt så att man hänger mycket med svenskarna. När man är i hallen så snackar vi rätt mycket och så träffas vi rätt mycket utanför också.

Den omställning Pilut pratar om till de mindre isarna verkar dock inte ha vållat honom några större bekymmer. Han spelade träningsmatcherna på försäsongen med Sabres och säger att det tog några matcher att komma in i det hela.
— Det kändes som det tog två-tre matcher att komma in i det. Innan man började känna att det måste gå lite kvickare överallt, man måste spela ifrån sig pucken lite snabbare och så vidare. Men det tog inte så mycket längre tid än det skulle jag säga. Sen är det självklart småsaker som man kan jobba på, typ vinklar och var man ska stå.
— Men det kommer mer eftersom hela tiden. Det är bara att man fortsätter spela matcher och går ut och spelar sitt spel.

Du var kvar länge på Sabres träningsläger och skickades ner sent. Hur löd motiveringen?
— De gillade mitt spel och de ville att jag skulle fortsätta bli van vid isen här borta och fortsätta utveckla mitt spel så får man se vad som händer sedan.

Har du hört någonting om du kommer få någon chans i Buffalo inom kort, hur går det snacket?
— Nej, jag vet ingenting faktiskt, tyvärr. Det får man se, det är bara fortsätta spela så bra man kan och hoppas på det bästa.

Var du inställd på att det kunde bli farmarlaget innan du åkte över?
— Det är såklart att man hade det i baktanken, att om man blev nerskickad så är inte det världens största grej. Men såklart vill man vara där uppe och det är det man tävlar för och det man vill hela tiden. Men man får också tänka på att det är en omställning att komma över. Blir man nerskickad så får man ha den moroten hela tiden, att man ska spela så bra man kan hela tiden.

NÄRA TILL BUFFALO – SOM ANDAS OPTIMISM

Staden Rochester är belägen cirka 45 minuters bilfärd från Buffalo och har cirka 210 000 invånare.
— Det är en lugn stad. Det är inte jättemycket att göra just i själva staden utan man får åka ut lite. Men i övrigt så är det en lugn och mysig stad.

Den odraftade Lawrence Pilut skrev på som free agent för Buffalo Sabres i somras och han har kommit till en organisation som andas framtidstro efter massvis av sportsligt tunga år. Den främsta framtidstron ligger så klart i sommarens draftetta, Rasmus Dahlin, händer. Men det finns andra intressanta framtidsnamn också i form av bland andra Jack Eichel och Sam Reinhart. För att nämna några.

Lawrence Pilut berättar att han märkte av framtidsoptimismen på träningslägret.
— Det gjorde jag verkligen. Det känns som att det är en liten nystart i hela organisationen och alla är redo för en ny säsong och vill göra det bättre än förra året. Man kände det där på training campen, men man känner det även här nere. Det känns som ett lag som vill vinna hela tiden.

Jag antar att det inte är tal om att åka hem till Sverige under säsongen även om NHL-chansen skulle utebli?
— Nej jag kommer vara kvar här borta.

Den här artikeln handlar om: