Anton Wedins resa till Tre Kronor har gått fort.
Timrå IK

Succéforwarden om explosionsartade utvecklingen: ”Har gått jäkligt snabbt”

ANNONS

Det går fort i hockey, som ordspråket lyder.
Fråga bara Anton Wedin.
Förra årets spelade den då 24-årige forwarden i Hockeyallsvenskan. Ett år senare har hans spel i SHL imponerat så pass mycket att han fått chansen att debutera i Tre Kronor.
– Jag fick en hyfsad start i SHL med Timrå, sen fick jag chansen att vara med här i Karjala, så ja absolut, det har gått jäkligt snabbt måste jag säga, säger Wedin till hockeysverige.se.

Efter en imponerande start på säsongen, där Anton Wedin stod för nio poäng på 15 matcher, fick den 25-årige Sundsvallssonen vid månadsskiftet beskedet att han var en del av den Tre Kronor-trupp som i helgen skulle spela Karjala Tournament.

Resan till Tre Kronor har gått fort för Wedin. Forwarden var förvisso en del av det Timrålag som spelade i SHL senast det begav sig, men då hade den då 20-årige forwarden en undanskymd roll i laget. I dag är Wedin en av medelpadingarnas stöttepelare.
– Jag håller med dig om att det har gått fort, säger Wedin när undertecknad påtalar den snabba resa som forwarden har gjort.
– Jag fick en hyfsad start i SHL med Timrå, sen fick jag chansen att vara med här i Karjala, så ja absolut, det har gått jäkligt snabbt måste jag säga.

”HELT OTROLIGT, FAKTISKT”

Wedin fanns med i Tre Kronors laguppställning under samtliga tre matcher i Karjala Cup. Landslagsdebuten skedde i torsdagens match mot Tjeckien.
– Själva matchen kändes väl så där, men det var grymt häftigt. Att få stå på blålinjen och lyssna på den svenska nationalsången var helt otroligt, faktiskt. Det var grymt kul att få vara med om en sådan upplevelse, berättar Wedin.

25-åringen ger sig själv godkänt efter debuthelgen.
– Jag tyckte att jag växte in i det mer och mer. Det gick bättre i matchen mot Ryssland. Dock hade jag nog behövt göra ett större avtryck i någon av de två första matcherna för att få mer förtroende i Finlandsmatchen, menar Wedin.


Anton Wedin inför gårdagens match mot Finland. FOTO: Bildbyrån

VET VAD SOM KRÄVS

Tre Kronor-debuten har gett Anton Wedin blodad tand och 25-åringen vill så klart även vara med i Rikard Grönborgs nästa landslagstrupp. Han är medveten om att det krävs otroligt hårt jobb för att slå sig in i truppen igen.
– Det är verkligen inspirerande nu när man har fått vara med här och köra. Det får en att bara vilja träna ännu hårdare och bli ännu bättre, säger Wedin.
– Jag måste höja mig en nivå till om jag ska få chansen att vara med även nästa gång. Jag måste visa att jag har en nivå till i mitt spel och att jag verkligen kan vara med och tävla på internationell nivå och göra skillnad när jag är ute på isen. Det är väl det som de (förbundskaptenerna) vill se, att man har en högre nivå i sig än SHL. Spelet internationellt är en, två nivåer upp och det gäller att visa att man kan spela på den nivån.

Nu är Wedin tillbaka i Sundsvall igen för att återgå till vardagen med SHL-spel i Timrå. Forwarden står som sagt noterad för nio poäng under de inledande 15 matcherna, ett facit som han själv är nöjd med.
– Det har känts bra under inledningen. I början av säsongen flöt allt på bra, både för mig och laget. Puckarna studsade in och det rullade på ganska bra. Sen har det väl gått lite tyngre för laget den senaste tiden. För mig personligen har det dock känts bra under hela hösten.


Wedin har fått jubla en hel del under hösten. FOTO: Simon Eliasson/Bildbyrån

”DÅ HAR VI HAFT DET JOBBIGT”

Ja, efter en stark inledning på säsongen har nykomlingarna sakta men säkert dala nedåt i tabellen. Inför SHL-omstarten imorgon ligger Timrå under kvalstrecket, en poäng bakom Örebro på säker mark.
– Den senaste tiden har vi hamnat i en liten svacka där vi inte fått igång vårat spel riktigt. Vi har inte varit lika tighta i mittzonen och i egen zon som tidigare. Det har i stället varit lite ihåligt och då har vi haft det jobbigt. Vi måste hitta tillbaka till vårat spel och först och främst vara starka i defensiven för att sedan kunna mala ner motståndarna, säger Wedin.

I morgon har Timrå chansen att ta sig upp över kvalstrecket då man ställs mot tabelltrean Djurgården i SHL-omstarten. Räkna med att se en hungrig Anton Wedin i hemmalagets rödvita dress.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL