Joel Lassinantti.
SHL

Succémålvakten har hittat tillbaka till grunderna – tagit laget till serieledning: ”För mig verkar det motsatta funka”

ANNONS

Han har slog igenom stort i SHL för fyra år sedan och följde sedan upp det med att komma med i VM-truppen. Men de två efterföljande säsongerna har varit lite mer ”mellanmjölk” innan nu Luleås keeper Joel Lassinantti är tillbaka på gamla goda nivåer i sitt spel.
— Jag har kommit tillbaka till ett grundtänk i mitt spel, att göra det lilla enkla väldigt noggrant, förklarar han för hockeysverige.se om den framgångsrika inledningen på säsongen.

Luleå imponerade stort veckorna innan landslagsuppehållet och befinner sig just nu i serieledning på 31 poäng inför omstarten av SHL imorgon tisdag. En av de som stått ut mest i laget är målvakten Joel Lassinantti som ligger med i den absoluta toppen i målvaktsligan gällande räddningsprocent där han kan visa upp finfina 93,73. När det kommer till antal insläppta mål per match så är hans siffror 1,57 och givetvis är han med i toppen gällande den statistiken också.
— Jag tycker det har blivit bättre och bättre, både för mig och laget. Vi började lite ojämnt och sen därefter har vi verkligen stabiliserat hela spelet och spelat väldigt konsekvent och det tycker jag har speglat mitt spel också, förklarar Joel Lassinantti den inledningen för hockeysverige.se.

GRUNDSPELET SATTE SIG

Precis som Joel Lassinantti säger så har Luleå efterhand stabiliserat upp spelet. Efter premiärvinsten mot Brynäs blev det fyra raka förluster innan målvakten höll nollan hemma mot Färjestad den fjärde oktober. Sedan dess har Luleå faktiskt bara förlorat en enda match med 25-åringen mellan stolparna.

Gjorde ni som lag något speciellt efter den ojämna starten?
— Nej, jag tror att det var att vårat grundspel satte sig och vi lyckades vinna matcher på grund av att vi spelade grundspelet bra. Nu på slutet har vi även lyckats ta trepoängare även fast vi inte gjort perfekta matcher och det är en styrka i sig.
— Just grundspelet och tillförlitligheten till hur vi ska spela gör att det blir framgångsrikt.

Det pratades i positiva ordalag om Luleå inför fjolårssäsongen och en del sa att de skulle kunna bli ett topplag i serien. Mycket av optimismen grundade sig i tränaren Thomas ”Bulan” Berglunds återkomst till klubben. Säsongen innan hade han fört Brynäs till en överraskande SM-final mot HV71.

Någon topplacering blev det inte. Istället en sjundeplats och ut mot ”Bulans” gamla klubb Brynäs i åttondelsfinalen. Men Joel Lassinantti tror att de har nytta av fjolårssäsongen nu.
— Vi har många spelare som spelade här förra året som är kvar. Grundspelet satte sig tidigare än förra året.

VANN HONKEN TROPHY

Joel Lassinantti slog igenom i SHL säsongen 2014/2015 när han dels blev utsedd till årets målvakt och fick motta Honken Trophy. Men han var även med och plockade hem CHL-titeln till Luleå och den tidigare JVM-målvakten fick även debutera i Tre Kronor.

Även säsongen efter blev en framgång och han spelade till sig en plats i VM-truppen som tredjemålvakt bakom Viktor Fasth och Jacob Markström. Men de två senaste säsongerna har inte nått upp till samma nivå. Förrän nu vill säga, när känslan är att han studsat tillbaka starkare än någonsin.
— Det finns väl inga hemliga knep som jag gjort, inleder han svaret på frågan om hur han förklarar årets framgång.
— Jag har kommit tillbaka till ett grundtänk i mitt spel, att göra det lilla enkla väldigt noggrant. Som exempel så hade jag och Gusten (Törnqvist, målvaktstränare) ett annat fokus förra året, att vara lite mer aktiv och g-ö-r-a räddningarna istället för att bara vara där. För mig verkar det motsatta funka, att hålla mig till mitt grundspel och vara väldigt noggrann där. Förlita mig på det, och kan jag förlita mig på det så blir jag trygg och just nu har det funkat.

Joel Lassinantti under en VM-träning i Moskva 2016. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det du säger om trygghet och att förlita dig på grundspelet, var det det som du körde på 2014/2015 och 2015/2016 också då?
— Jo, det var det.

Kände du någon extra press med tanke på att du hade två framgångsrika år bakom dig?
— Nej, det skulle jag inte säga. Jag känner att jag har samma press från dag ett som jag fick spela i SHL och innan det också. Jag försöker bara hjälpa laget att vinna matcher och jag har inte känt någon extra press sådär.
— Det kanske har varit folk utifrån som lagt en sådan press, men jag läser inte så mycket tidningar. Så det har inte kommit fram till mig.

LANDSLAGET ÄR MÅLET

När förbundskapten Rikard Grönborg plockade ut landslagstruppen som nyss har spelat Karjala Tournament fanns inte Joel Lassinantti med, trots att en del röster höjts för att burväktaren kunde vara värd att testa.
— Det var inget som jag gick runt och tänkte på. Självklart hade det varit en grymt rolig bonus. Landslaget är alltid en dröm och ett mål som man har, men går man runt och tänker på det så tror jag att det blir svårt att komma med. Det gäller att ha stort fokus på att prestera bra i klubblaget och spela bra under en längre tid för att få chansen. Det gör man genom att jobba hårt varje dag i klubblaget.
— Det är ett mål jag strävar efter, men inget jag går runt och tänker på.

Vad kan man då förvänta sig av Luleå framöver?
— Vi har jobbat väldigt hårt under hösten och vi har inte varit utspelade någon match egentligen. Vi har varit med och haft chans att vinna matcher även fast vi inte spelat den bästa hockeyn.
— Det är det hårda jobbet och tillförlitligheten på grundspelet som gjort det och ni ska väl förvänta er det nu också, att vi ska jobba hårt och se till att vara där uppe.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan