Sök
Viktor Svedberg
SHL

Efter fem år i USA – nu är han redo för nytändning i SHL: ”Ska anpassa mig till rinken”

Efter 27 NHL-matcher under fem säsonger är Viktor Svedberg tillbaka i Sverige. I kväll gör han comeback i SHL för Linköping. Detta efter en jobbig höst med en misslyckad NHL-tryout i Calgary och litet intresse på spelarmarknaden.
– Jag har kollat i telefonen några gånger om dagen och i stort sett bara väntat, säger han till hockeysverige.se.

Linköping gjorde under förra veckan klart med ett nyförvärv. Backen Viktor Svedberg skrev ett korttidskontrakt med ”Cluben” efter att ha plockas in för att ersätta skadade Almen Bibic. 27-åringen återvänder därmed till Sverige efter fem säsonger i Chicago Blackhawks organisation, där han framför allt har spelat för Rockford i AHL.

Det drog ut på tiden innan Svedberg fick en ny klubbadress. Efter en höst där han tränat med Frölundas J20-lag får han nu äntligen chansen att spela matcher igen.
– Det ska bli skitkul. Jag tror att det är en bra lösning för båda parter i och med att Linköping fick en skada på (Almen) Bibic. Samtidigt var det dags för mig att börja spela hockey igen, så det löste sig jättebra. Jag hoppas att båda parterna kommer att bli nöjda.

Givetvis har det varit lite segt för Viktor Svedberg att gå och vänta på en klubb att spela med efter den misslyckade campen i Kanada med Calgary Flames.
– Det har varit både och. Jag har kollat i telefonen några gånger om dagen och i stort sett bara väntat, skrattar Viktor Svedberg och fortsätter:
– Jag tycker att jag har haft ett ganska bra tålamod och kört på så gott det går. Jag har tränat med Frölundas juniorer och dom har varit jättegenerösa som låtit mig vara med och köra där. Det har ändå varit helt okej, men vi kände att det var dags att börja spela och då kom det upp en lucka i Linköping och det känns jättebra.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

DIALOG MED FRÖLUNDA

Det fanns även en dialog mellan Viktor Svedberg och Frölunda om spel där även om det inte var riktigt aktuellt.
– Jag har haft en bra relation med Frölunda under många år, både med (Christian) Lechtaler och (Fredrik) Sjöström. Vi har haft en bra dialog och jag har pratat med Frölunda tidigare den här säsongen.
– Frölunda sa att det inte passade så bra för deras del just nu, men att jag i stort sett alltid är
välkommen. Vi var ändå båda överens om att det inte passade som bäst just nu.
Nu får Viktor Svedberg chansen att spela tillsammans med an annan tidigare Frölundaspelare,
Sebastian Karlsson. Svedberg och Karlsson har dessutom samma moderklubb, Göteborgs IK.
– Det är väldigt kul. ”Sebbe” är från samma moderklubb och en som jag faktiskt spelade min första A-lagsmatch tillsammans med i Rögle.
– Jag fick ett sms av ”Sebbe” direkt då det kom ut att jag var klar för Linköping där han välkomnade mig. Det är fin kille och det ska bli kul att få spela tillsammans med honom.

Kände ni varandra väl under tiden i Göteborgs IK?
– Han är fem år äldre än jag. Jag har alltid sett upp till honom och sprungit i ishallen när han hade träning. Deras årskull, 86:orna, var väldigt bra samtidigt som vi i 91:orna hade samma tränare som dom.
– ”Sebbe” blev utsedd till bästa forward i TV-pucken och han har i stort sett alltid varit GIK:s stjärna.

”SKA ANPASSA MIG TILL RINKEN”

Vilka förväntningar har du på tiden i Linköping?
– Jag ska först anpassa mig till rinken. Sedan har jag som mål att hjälpa laget att vinna matcher. Nu har Linköping tagit in mig så det gäller det för mig att prestera och hjälpa dom att vinna.

Kontraktet är skrivet till 1 december. Vad som sker efter det vet inte den storväxta backen i dag.
– Klart att jag ska spela så bra som möjligt. Om det blir så att dom vill förlänga så får vi ta det den diskussionen 1 december. Jag har inte satt upp någon målsättning vad som händer efter det datumet.
– Jag får göra så gott jag kan under veckorna jag är här. Om det blir den 1 december att jag blir kvar eller går någon annanstans kan jag inte svara på just nu.
– Första tiden här har varit jättetrevlig och jag blev välkomnad av både sportchef och mediaansvarig. Dom visade mig runt i hallen och lägenheten. Dessutom har jag fått träffat grabbarna både i söndags och i går så det har varit jättepositivt.


Foto: Larry MacDougal

ÖVERRASKAD ÖVER ATT QUENNEVILLE FICK GÅ

Senaste säsongen hade Svedberg ingen mindre än tidigare Moratränaren Jeremy Colliton, 33, som coach i Rockford. Nästan samtidigt som Svedberg blev klar för LHC stod det också klart att Colliton skulle ta över som huvudtränare i Chicago efter sparkade Joel Quenneville.
– Det första jag fick höra var att Quenneville fick gå. Då visste jag inte att Jeremy tagit över, berättar Viktor Svedberg för Hockeysverige.se och fortsätter:
– Först blev jag lite chockad för jag trodde att om Chicago skulle göra något så skulle det ske mellan säsongerna. När jag sedan fick höra att Jeremy skulle ta över blev jag både chockad och jätteglad. Det är coolt med tanke på den resa han har gjort. Jag är imponerad.

Hur upplevde du Jeremy Colliton som coach i Rockford?
– Som väldigt lugn. Han pratade med spelarna på en nivå jag inte riktigt varit van vid borta i USA. Dessutom hade han en bra relation med dom flesta spelarna samtidigt som han inte var så skrikig och inte tog så drastiska beslut. Han är lugn och samlad både som coach och person.

Är just lugnet det unika i hans ledarskap som du ser det?
– Det är svårt att säga om han är unik med det i hela coachvärlden. Jag tycker att han är unik med det jämfört med coacherna jag har haft tidigare borta i USA i alla fall. Jeremy är nästan lite mer europeisk, att han har fått med sig en släng av det till USA.
Victor Svedberg tror också att hans ledarskap kommer fungera bra i NHL.
– Hans stil kommer fungera vart han än är eftersom han är en duktig coach. Alla coacher har olika personligheter och sätt att coacha på. Tar du Quenneville, Babcock eller vem det nu kan vara så är dom alla unika.
– Jag tror i alla fall att Jeremy kommer vara en NHL-coach under en bra tid framöver och det är kul för honom.

Hur högt rankar du honom bland coacherna du har haft?
– Jag har haft många bra coacher både under ungdomsåren och som seniorspelare. Jeremy fungerade väldigt bra ihop med vårt lag.
– Det där är ändå en svår fråga eftersom vissa coacher har man en bra relation till men dom når inte några framgångar och tvärtom. Jag tycker Jeremy var väldigt duktig på att få ihop ett lag och att alla skulle dra åt samma håll.
– Sedan kanske jag har haft coacher jag gillat ännu mer, men just som coach rankar jag honom högt. Nu hade jag inte Quenneville så mycket eftersom jag bara spelade 30 NHL-matcher i Chicago, men han är den som vunnit näst mest i hela NHL:s historia. Han är verkligen en kille jag ser upp till och har haft som en stor förebild och respekt för.

Den här artikeln handlar om: