Sök
GODISFÖRBUDET ÄR HÄVT! Efter Filip Westerlunds första SHL-kasse kan Pär Johansson gotta sig igen.
SHL

Sköt första SHL-målet – då får förre tränaren äta godis igen: ”Vi hade en deal”

I sin 61:a SHL-match sköt han sitt första mål i Frölundas A-lag. Det var inte bara en lättnad för juniorbacken Filip Westerlund själv utan antagligen även för hans tidigare backcoach Pär Johansson – som nu har fritt fram att äta godis igen.
– Vi hade en deal jag och Pär. Den gick ut på att han inte skulle äta godis innan jag hade gjort mål, berättar Westerlund för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Första gången är oförglömlig. Så också för Filip Westerlund. I torsdags fick han in sitt första A-lagsmål för Frölunda när han sköt 1–2-målet i en match som slutligen vanns med 4–3 efter straffar i bortamötet med Djurgården på Hovet.

Att döma av vrålet som han levererade efter att pucken letat sig in i Adam Reideborns mål var det efterlängtat.
– Det har tagit ett tag. Jag hörde att det var min 61:a match, skrattar Westerlund när hockeysverige.se får en pratstund med honom.
– Det var en lättnad när jag såg att pucken var inne i målet. Det var en jävla glädje, jag blev riktigt exalterad.

Kanske var det även en lättnad för Pär Johansson, före detta backcoach i Frölunda och numera spelarutvecklare i HV71. Målet innebar, åtminstone i teorin, att han nu har rätt att vara lite mer onyttig i sin kosthållning.
– Vi hade en deal jag och Pär. Den gick ut på att han inte skulle äta godis innan jag hade gjort mål. Själv har jag hållit mig borta från godis sedan jag var sex år. Han blev lite fascinerad av att jag hade lyckats göra det och då kom vi överens om den dealen.

Tror du att han har hållit dealen?
– Ja, det tror jag. Men vi får se vad han säger efter. Eftersom han drog ifrån Frölunda kan jag inte vara säker.

Hur kommer det sig att du inte äter godis?
– Det började som ett godisförbud från mina föräldrar. Det var något jag tjänade pengar på. Höll jag mig borta från godis fick jag ett belopp. Sedan gick det så lång tid utan att jag åt att jag kände att det var jätteonödigt att börja igen.

Vad äter du i stället då?
– Det blir chips, kakor och andra grejer, så jag är inte bara nyttig (skratt).

”LITE NERE FÖR ATT MAN INTE FICK SPELA”

Filip Westerlund debuterade i SHL till stor fanfar redan för två år sedan, blott 17 år gammal. Då blev det 33 SHL-matcher. I fjol hade han svårare att få förtroende i en hård konkurrenssituation. Han varvade spel i SHL med J20-hockey innan en utlåning till Björklöven i Hockeyallsvenskan gav honom speltiden han sökte på seniornivå.
– I fjol var det mer tveksamt hela tiden, då var man nere för att man inte fick spela i SHL. Det drog ut lite på tiden innan jag tog steget till Björklöven, vilket jag kanske borde ha gjort lite tidigare, men då var det vissa saker som behövde ordnas med skola och så där, säger han.
– Jag känner att jag är tryggare i år och det kände jag redan på försäsongen. Jag känner att jag utvecklat mitt försvarsspel ännu mer och att jag har fått ett lugn med pucken. Jag kan hantera pucken bättre och generellt har jag blivit mognare i spelet och värderar situationerna bättre än tidigare.

Den här säsongen har inte heller varit utan utmaningar. Redan i andra SHL-matchen skadade Westerlund axeln och tvingades till vila och rehab. Ingen optimal start för en spelare som jagar en plats i JVM-truppen efter att ha skickats hem som sista back inför fjolårets turnering i Buffalo. Han lät sig inte stressas upp över det.
– Nej, inte direkt faktiskt. När jag hörde hur lång tid det skulle ta att komma tillbaka blev jag lugn. Jag missade sju matcher och var borta fyra veckor, berättar han och säger sig vara nöjd med var han befinner sig nu.
– Det har gått bra. Jag har jobbat på de delarna i mitt spel jag behöver jobba på och har blivit bättre. Sedan var det tufft att komma tillbaka efter skadan såklart, men jag har gjort det bra.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

”FÖR MÅNGA SOM VILLE VISA UPP SIG”

JVM är ett av Westerlunds stora mål den här säsongen. Han var med i det juniorlandslag som åkte på tre svidande förluster i genrepsturneringen i tjeckiska Hodonin förra veckan. Han är kritisk till hur Juniorkronorna uppträdde när de förlorade mot Tjeckien (1–5), Finland (0–4) och Ryssland (1–5) med klara siffror.
– Det är tråkigt när man går och förlorar på det där sättet. Jag tycker det var för många spelare som ville visa upp sig för tränarna. Då fallerade lagspelet och systemet. Får vi bara ihop det så tror jag att det kommer att gå bra med de killarna vi har tillgång till i Sverige, säger han

Ur ett längre perspektiv hoppas Filip Westerlund ha en framtid i NHL. Han draftades av Arizona Coyotes som 44:e spelare totalt i andra rundan av draften i Chicago förra året. Kontakterna med NHL-klubben är täta.
– Vi har en jättebra dialog. De har en utvecklingscoach i Europa som heter Brett Stewart (tidigare division 1-spelare i Olofström) som kommer förbi Göteborg ibland och ger feedback. Det känns som ett väldigt bra upplägg.

När tror du att du är redo att flytta över?
– Jag har inte direkt tänkt i de banorna faktiskt. Men det kommer dröja tills jag känner att jag är mogen för spelet därborta. Först och främst behöver jag känna att jag är riktigt ordinarie här i SHL-laget i Frölunda. Gjuten i laget.

Den här artikeln handlar om: