Sök
SHL
KARLSSON: Tio SHL-stjärnor som kan spela i NHL nästa säsong

Vi är ungefär en tredjedel in på säsongen i SHL och det går att utröna vilka lag som kommer ha framgångsrika säsonger och vilka spelare som kommer ha det. Därför har jag valt att lista tio SHL-spelare som kan få NHL-kontrakt kommande säsong.

Notera att jag valt att inte ha med Jacob Josefson, Axel Jonsson Fjällby, Carl Persson, Filip Sandberg eller Michael Lindqvist. Det vill säga spelare som kommit hem från Nordamerika inför eller under säsongen. Jag har heller inte tagit med spelare som ännu inte varit tillgängliga för draften, som Victor Söderström. Och ja, det finns förstås en hel drös till spelare som kan få NHL-kontrakt efter säsongen.

TIO SPELARE I SHL SOM KAN FÅ NHL-KONTRAKT

Adam Reideborn, Djurgården

Efter vårens slutspel var det mest snack om Viktor Andrén, men nog känns det som att Adam Reideborn ändå borde vara den målvakt som är hetast hos NHL-klubbarna. Är strålande för andra säsongen i rad och har med all önskvärd tydlighet visat att han är på riktigt. De senaste åren har vi sett en tendens där NHL-klubbarna gärna plockar över odraftade, men ändå etablerade, målvakter från Europa. Flera av dem har gjort succé, så som Antti Raanta och den här höstens genombrottsman David Rittich. Kan Adam Reideborn stå näst på tur?

Joel Persson, Edmonton

Är sajnad av Edmonton men utlånad till SHL. Oilers snappade smart upp Perssons rättigheter och kan inte missa chansen att plocka över honom på riktigt till nästa säsong. Har efter en trög start på säsongen börjat visa fjolårets succéspel och är nu trea i backarnas poängliga. Jag blir inte förvånad om Joel Perssons makalösa resa når en ny höjdpunkt nästa säsong, med spel i NHL.

Linus Arnesson. Foto: Bildbyrån

Linus Arnesson, Örebro

En rejäl chansning på listan. Men det här är en spelartyp som alltjämt värderas väldigt högt hos NHL-klubbarna. En defensiv backpjäs som fått ett offensivt lyft den här säsongen, med fyra mål och powerplayspel. Dessutom togs han ut i Rikard Grönborgs senaste Tre Kronor-trupp. Jag blir inte förvånad om något NHL-lag tar en ”low risk okey reward”-chansning och sajnar Arnesson på ett ettårigt tvåvägskontrakt, och placerar honom i AHL till en början. Han har trots allt varit över i Nordamerika och spelat AHL tidigare.

Jakob Lilja, Djurgården

Ligger tvåa i poängligan och är etablerad på SHL-nivå. Visst, han har inte presterat i närheten av den nivå han gjort den här säsongen tidigare, men du vet ändå vad du får av Jakob Lilja. Sett till att spelare med liknande poängskörd som Lilja tenderar att få NHL-kontrakt borde Djurgårdssuccén också få det till nästa säsong.

Nick Sörensen, Linköping

Okej, hans hysteriska målform från september och oktober är borta. Men Nick Sörensen borde vara en spelare som i allra högsta grad intresserar NHL-klubbarna. Han har egenskaper som många klubbar söker. Han är dessutom bara 24 år och har gjort fem NHL-matcher tidigare, i Anaheims organisation. Det känns som att han nästa år kan vara en toppspelare i AHL som kan få chansen i NHL. Om han vill ta chansen och sticka över dit igen, förstås.

Roman Horák, Växjö

En superetablerad stjärnspelare i Europa som är en av SHL:s absolut bästa spelare. Smart i båda riktningar och en spelare som jag tror hade kunnat gå in som tredje- fjärdecenter i NHL även idag och göra ett gott jobb. Så pass smart och skicklig är han. Den tjeckiske stjärncentern har dessutom gjort 84 NHL-matcher sedan tidigare, och hans år i KHL och SHL efter det har bara bevisat att han är förtjänt av att få göra ännu fler. Han känner till kulturen, är riktigt bra på språket, och är framför allt en bra spelare. Varför spelar han inte i NHL?

Roman Horak. Foto: Bildbyrån

Jesper Boqvist, Brynäs

Chansen att han får NHL-kontrakt efter säsongen är mycket, mycket stor. Chansen att han spelar i NHL redan nästa säsong är mindre. Men det får ses som relativt troligt att Jesper Boqvist åtminstone är över i Nordamerika och spelar hockey. Har efter en ganska tung inledning på säsongen verkligen vaknat till liv och har lett Brynäs offensiv den senaste månaden. Gör i skymundan en riktigt fin säsong, sett till att Boqvist trots allt är förstaårssenior. Lär sajnas av New Jersey framåt vårkanten.

Emil Bemström, Djurgården

Är alltjämt junior och valdes inte förrän i fjärderunda av draften förra året. Men Emil Bemströms genombrott den här säsongen gör att det är omöjligt att inte ha med honom på en sådan här lista. Toppar skytteligan i SHL med sina tio mål. Visst, producerar nästan enbart i powerplay och är förstås långt ifrån NHL-spel, men fortsätter han så här kommer Bemström åtminstone spela för Columbus organisation nästa år. Men nog vore det bäst för hans utveckling att få ett år till i SHL först?

Linus Johansson, Färjestad

En smart, svensk, odraftad, rutinerad tvåvägscenter? Ja, tack! Så brukar det resoneras bland NHL-klubbarna. Kan bli en ny Pär Lindholm som via spel i Hockeyettan och allsvenskan tagit klivet till SHL och etablerat sig och blivit en stjärna där. Pär Lindholm är idag ordinarie i en av Stanley Cup-favoriterna, Toronto. Jag ser en liknande utveckling framför mig för Linus Johansson. Han tar kliv för varje säsong och borde vara en intressant spelare för NHL-bossarna. Men kanske, kanske behöver han ett år till i Sverige innan NHL-klubbarna vågar sajna honom?

Joel Kellman, Brynäs

I skymundan har Joel Kellman producerat riktigt bra i SHL. I ett svagt och defensivt Karlskrona gjorde han 30 poäng eller fler under sina två år, och nu går han mot en poängsiffra på runt 35 i Brynäs. Att Joel Kellman spelar i NHL nästa år får ses som tämligen osannolikt, men att han skriver NHL-kontrakt efter den här säsongen känns fullt möjligt. Flera KHL-klubbar har redan visat intresse för den målfarlige centern och rimligtvis borde även NHL-klubbar ha fått upp ögonen för den odraftade 24-åringen. Är en dark horse, men ska någon skrälla sig till ett NHL-kontrakt kan det vara Joel Kellman.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om: