Johannes Kinnvall har varit en positiv överraskning i Brynäs
Timrå IK

Utropstecknet utvecklas – av glädjen: ”Det har varit nyckeln för mig”

ANNONS

I ett Timrå med stora problem på backsidan har han varit en positiv överraskning. Förra säsongens succéman Johannes Kinnvall har fortsatt på inslagen väg – tack vare glädjen över att spela i Timrå.
– Jag är lite förvånad själv att det gått så bra, säger han till hockeysverige.se.

Brynäs 97-kull på backsidan var väldigt stark. Marcus Ersson är ordinarie i A-laget idag, Lucas Carlsson har redan stuckit över till USA för spel i AHL och Philip Alftberg har fortsatt sin karriär på college. Men det fanns också ett fjärde starkt namn i den där backkullen.

Efter att inte riktigt ha slagit sig in i Brynäs lämnade Johannes Kinnvall för spel i Timrå i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Konkurrensen i Brynäs var lite för hård för den IK Sätra-fostrade backen.
– I början tyckte jag såklart det var tråkigt att jag inte blev klar. Samtidigt förstod jag rätt snabbt att jag behövde tänka framåt. Timrå var i HockeyAllsvenskan och det kändes kanon att jag fick komma dit. Och det har ju verkligen blivit bra, om man ser till hur jag utvecklats. Så det som hände i Brynäs är inget jag tänker så mycket på nu.
– Jag visste hela tiden att 97:orna hade många bra backar i Brynäs. Lucas Carlsson hade kommit upp året innan mig och Ersson är ju en defensivt tung och skicklig back. Jag är ju mer offensiv. Så jag kan inte säga att jag varit speciellt ledsen över att de låg före mig, heller.

SHL-DEBUTERADE I BRYNÄS

21-åringen spelade 18 SHL-matcher för Brynäs och fanns också med i en av SM-finalerna mot HV. Han menar att de erfarenheterna varit nyttiga för honom när han nu åter är uppe på SHL-nivå.
– Det är en del småsaker som man kunde ta med sig. Jag visste att tempot var högre och sådana saker, men jag kan inte komma på något konkret som jag verkligen tänkte på. Den stora skillnaden är väl snarare hur mycket mer fokus det är på SHL, från media. Uppmärksamheten är större. Det är mer sådana saker jag tänkt på.

I Brynäs tröja.

Har du någon tanke på att spela för Brynäs i framtiden?
– Ja, det är nog något jag skulle vilja göra någon gång. Samtidigt är det såklart inget jag tänker på nu, utan nu fokuserar jag på Timrå och sen hoppas jag snarare på att nå NHL en vacker dag också. Men då har jag mycket att lära först.

Men NHL är målet?
– Ja, jag tycker det är rimligt att hoppas på det i framtiden. Det är inget snack om saken. Det är dit jag vill. Det skulle också vara en dröm att få göra debut i landslaget någon gång.

DRIVS AV GLÄDJEN

Det var nog inte många som trodde att Johannes Kinnvall så pass snabbt skulle nå den nivå han är på idag. Till och med sportchefe ”Nubben” Norberg kallade honom för ”årets överraskning” förra säsongen. Succén i HockeyAllsvenskan gjorde att han belönades med ett nytt tvåårskontrakt av klubben.
– Jag är lite förvånad själv att det gått så bra, skrattar backen.
– Samtidigt har jag bara kört på och haft kul. Och jag tror det har varit nyckeln för mig för att de har gått så bra. Jag trivs så väldigt bra här och har kul varje dag. Har man kul när man tränar, ja då utvecklas man nog mer också. Så har det åtminstone varit för mig, helt klart.

Foto: Bildbyrån

Går det att säga något speciellt du utvecklat under året i Timrå?
– Framför allt skulle jag säga att det är…alltså, jag vet ju att jag inte är speciellt stor och stark för att vara back. Men jag har hittat vägar där jag kan vinna puck, på andra sätt än att bara smälla på. Jag har lärt mig att vara lite ”före” när jag får pucken. Jag vet vad jag ska göra innan en situation kommer. Så jag har blivit smartare.

I ett Timrå med en läckande defensiv har Johannes Kinnvall de bästa underliggande siffrorna i laget. Han är dessutom den poängbästa backen med sina sju poäng (3+4) på 18 matcher.
– Jag har varit inne och kollat någon gång hur det sett ut där, och det är självklart något jag tänker på ibland. Men som lag så…det viktigaste för oss är att vi vill hitta ett bra spel, både i egen zon och framåt. Som lag tittar vi inte så mycket på sån statistik.

TROR PÅ KLÄTTRING

Foto: Bildbyrån

Är du själv nöjd med din säsong?
– Det har varit upp och ned. Det är som sagt lite skillnader jämfört med HockeyAllsvenskan, eftersom tempot är högre och spelarna är smartare här. Men jag tycker själv jag har börjat växa in i det mer och mer på slutet. Nu hoppas jag bara på att jag ska kunna utvecklas ännu mer och bidra ännu mer för lagets del.

Vad är det som inte fungerat för laget på slutet, som fungerade i början av säsongen?
– Bra fråga. Det handlar om små detaljer i spelet egentligen. Jag tror alla har sett att försvarsspelet inte suttit för oss de sista omgångarna. Offensivt skapar vi lägen men vi har inte satt dit dem på samma sätt som andra lag gjort på oss. Så, vi måste vara effektivare samtidigt som vi tajtar till det i egen zon.

Timrå ligger just nu näst sist i SHL men Johannes Kinnvall tror på ett lyft. Han räds inte konkurrenterna.
– Det som framför allt talar för oss är att vi är en så härlig grupp. Vi jobbar stenhårt på detaljer och olika saker i spelet som kan bli bättre. I början gick det väldigt bra men då var det andra saker som klickade. Vi jobbade för varandra och täckte skott. Det är sådana smådetaljer vi måste hitta tillbaka till.
– Nu har vi slagit Mora, och Örebro ligger precis före oss. De var inte så mycket bättre än vi var, men vi gjorde en riktig skitmatch mot dem. Så vi ska absolut kunna klättra i tabellen. Inget snack om saken.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch