181117 HV71:s Andreas Thuresson gjorde hattrick under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Hv71 den 17 november 2018 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117 …
SHL

Efter tunga starten och petningen – hans tid är nu: ”Får se en väldigt snygg mustasch på mig”

ANNONS

HV71 trampar vatten just nu och verkar inte kunna slita sig bort från bottenskiktet av SHL-tabellen. En anledning till kräftgången har varit ineffektivitet. Men en som verkligen fått fart på grejerna under november månad är lagets forward Andreas Thuresson som för stunden är lika brännhet som Nyhetsmorgons sol. Detta efter en petning där han fick sitta på läktaren. Men formtoppen är ingen reaktion på det enligt honom själv.
— Det handlade om att gå in i smådetaljer i spelet och vara mer delaktig och det är det vi jobbat mer på, berättar Andreas Thuresson för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
I onsdags kunde vi läsa i Aftonbladet om Stefan, 64, som fått sin TV förstörd av solen i TV4:s Nyhetsmorgon. Solen, som ligger i bild hela tiden under sändningen, hade bränt sig fast i skärmen på hans OLED-tv och nu tvingas han reparera sitt 35 000 kronors-köp för dyra pengar. Han berättade att han vill varna andra och frågan är om det inte är hög tid att utfärda en varning för att HV71:s forward Andreas Thuresson och hans mustasch, som i den form han befinner sig just nu, kan orsaka våra moderna TV-apparater samma åkomma och bränna sig fast i bilden för all tid och evighet.

BLEV TILLSAGD AV DOMAREN

31-åringen är nämligen stekhet för stunden, nu blev det förvisso inga poäng i gårdagens förlust mot Brynäs, men Thuresson var involverad i mycket och en rolig incident som inträffade var när han i samband med en avvaktande utvisning för sitt lag skickade iväg pucken all världens väg, blev tillsagd av domaren och åkte sedan skamset och hämtade pucken och gav tillbaka till rättsskiparen. Det var även en annan situation där 31-åringen var i luven med männen i svarta och vita tröjor. Andreas Thuresson vill dock inte utveckla närmare vad som sades.
— Alla kan ha bra och dåliga dagar och så lämnar vi det där.

Andreas Thuresson värvades i somras till HV71 från schweiziska Langnau och han hämtades in som en tänkt poängproducent. Men det blev en trög inledning i den nya omgivningen. Endast två mål och poäng på de tolv första matcherna.
— Jag har haft en tyngre period och tycker att jag skapat chanser, men pucken har inte velat gå in.

NYTÄNDNING UNDER LANDSLAGSUPPEHÅLLET

Samtidigt har HV71 gått tungt och haft problem med målskyttet under säsongen. I den sista matchen innan landslagsuppehållet, mot Timrå hemma, fick Thuresson sitta på läktaren. Efter det har han gjort fyra mål och en assist på fyra matcher, varav ett hattrick mot Skellefteå.
— Jag fick en liten nytändning under uppehållet och jobbade extra med mitt skott och körde extra i gymmet. För att hitta och få igång små saker som jag behövde förbättra. Sedan kollade jag mycket video för att komma rätt i positioner. Vara i rätt läge när returerna kommer och hitta tillbaka till de lägena jag brukar vara.
— Jag tycker det kändes jättebra under landslagsuppehållet och nu veckan efteråt kändes det också jävligt gott. Jag tycker det har blivit bättre och bättre.

Utifrån sett så kan man ju med lätthet få för sig att petningen mot Timrå fungerade som en mirakelmedicin för dig.
— Nej, det är det väl inte i sig. Utan det handlade om att gå in i smådetaljer i spelet och vara mer delaktig och det är det vi jobbat mer på.

Det har ingenting med mustaschen att göra då?
— Nej, men av någon anledning så brukar det funka rätt bra under november månad, säger Andreas Thuresson och skrattar.

Han har faktiskt en poäng i det. Under sina tre senaste SHL-säsonger, denna i HV71 och 2015 till 2017 i Malmö, har han gjort 18 av totalt 64 poäng i just november månad. Strax över 28 procent av den totala produktionen. Han har inget bra svar på varför det är just så, men berättar om sitt engagemang i just Movember, som är en internationell kampanj för att uppmärksamma manssjukdomar, särskilt prostatacancer.
— Jag kollade på min movembersida och det är tolfte året jag håller på med det här nu så… Man börjar bli gammal, berättar han innan han fortsätter:
— SHL hade ju den här Movember-kampanjen för några år sedan, jag vet inte när det var de lade av med det, men jag har alltid haft en egen och sen så när SHL hade den så var man en egen i ett lag. Nu när de tog bort den så kör jag vidare. Det är något jag började med mitt första år i USA när jag kom dit.

Andreas Thuresson i sin praktfulla mustasch från tiden i Malmö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Andreas Thuresson och hans mustasch har blivit ett stående och tryggt inslag för oss hockeykonsumenter under november månad. En tradition helt enkelt.

Är det någon speciell anledning till att du engagerar dig extra mycket?
— Nej, men jag tycker det är ganska lätt att kunna bidra och försöka hjälpa andra. Sedan får folk se en väldigt snygg mustasch på mig också. Bara det är lite halvroligt.

I år kör han en kampanj där det ligger fina priser i potten. Bland annat en lunch med honom själv, Alexander Ytterell och Mattias Tedenby.
— För att försöka locka lite mer pengar har vi kört en utlottning av signerad klubba, matchtröja och en lunch för två.

För att komma till Andreas Thuressons movembersida, klicka här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch