Efter många månaders utredning presenterade Ola Lundberg i dag sitt förslag.
SHL

Här är förslaget som ska lyfta svensk hockey

ANNONS

I februari inledde Ola Lundberg utredningen kring hur herrarnas seriesystem och kval kan förbättras för att stärka utvecklingen av elitnivån i svensk herrishockey. Under fredagsaftonen presenterades förslaget, som bland annat innefattade en ”play-out” från SHL till Hockeyallsvenskan.

Det har varit en lång process, men efter drygt en nio månader lång utredning kom idag utredaren Ola Lundberg med sitt förslag hur svensk hockey kan förändra kval- och seriesystem för att stärka hockeyn än mer.
– Vi har en i stora delar fungerande svensk modell som över tid har bidragit till att våra föreningar, ligor och spelare på elitnivån har utvecklats till den allra högsta nivån. Men precis som all verksamhet måste man kontinuerligt se över om något behöver förändras och bli ännu bättre, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

FÖRSLAGET: INFÖR ”PLAY-OUT”

Nedan följer Lundbergs förslag i korthet:

– Fortsatt 14 lag i SHL. 52 matcher i grundserien. Slutspel med play-in, kvartsfinal, semifinal, final – precis som i dag. ”Play-out” där lag 13-14 i SHL:s grundserie spelar i en serie i bäst av sju matcher. Förloraren degraderas direkt till Hockeyallsvenskan.

– Fortsatt 14 lag i Hockeyallsvenskan. 52 matcher i grundserien. Slutspelet med samma modell som SHL. Vinnaren i finalen är direktkvalificerad för spel i SHL. ”Play-out”  där lag 13-14 i Hockeyallsvenskans grundserie spelar i en serie av bäst av sju matcher. Förloraren degraderas direkt till Hockeyettan.

– 36 lag i Hockeyettan. Tre geografiska indelade serier (Norr-, Mitt- och Sydettan) med 12 lag i varje. 22 matcher i grundserien där lag 1-4 går till ”Superettan” och lag 5-12 går till geografiskt indelade fortsättningsserier. ”Superettan” med slutspel spelas med play-in (åttondel), kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren är direktkvalificerad för spel i Hockeyallsvenskan kommande säsong. ”Play-out” för lag 7-8 i de tre fortsättningsserierna i bäst av fem matcher. Förloraren degraderas direkt till serienivån under.

Förslaget innebär att maximalt ett lag kan åka ur SHL och Hockeyallsvenskan under en och samma säsong, vilket i sin tur betyder att endast ett lag kan gå upp i SHL och Hockeyallsvenskan under samma säsong.

Det innebär också att man minskar antalet lag i Hockeyettan från dagens 47 till 36.

KAN INFÖRAS TILL SÄSONGEN 2020/21

Under hösten har Lundberg, som är styrelseledamot i Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarna men även har ett förflutet som ordförande i Värmlands ishockeyförbund, besökt samtliga SHL-klubbar. Han har även träffat andra aktörer som medier, domare och supportrar för att få underlag till sitt förslag.
– Detta har varit ett av de mer spännande och utmanande uppdrag jag haft. Det är komplexa och inte sällan laddade frågor om hur serier och kval ska se ut och det är så klart något som engagerar alla som är en del av eller följer ishockeyn, säger Ola Lundberg i ett pressmeddelande.

Nu ska förslaget ut på en remissrunda hos klubbarna och distrikten så att de får säga sitt om förslaget. Ett beslut i frågan väntas fattas på Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte i juni 2019.

Om förslaget går igenom kan kan förändringarna implementeras först till säsongen 2020/21.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan