Sök
Nyheter

Målvaktsveteranens udda hockeytillvaro – i Rumänien: ”Blev helt chockad när jag kom hit”

Han har rutin från spel i SHL, KHL, Liiga, HockeyAllsvenskan och den slovakiska högstaligan. Nu spelar 34-årige Joakim Lundström sin ishockey i den ungerska ligan – i en rumänsk klubb. I en intervju hockeysverige.se berättar han om den något udda tillvaron och öppnar samtidigt för en flytt till Sverige.
– Det vore skönt att avsluta karriären hemma i Sverige.

Inte sedan säsongen 14/15 har Joakim Lundström spelat i Sverige. I stället har det blivit några utlandsäventyr med spel i KHL och Slovakien – och från och med i år i rumänska SC Csíkszereda som håller till i den ungerska ligan. Faktum är att de till och med toppar ligan just nu.

Lundström har stått fyra matcher för sitt nya lag och berättar om en hockeytillvaro som inte direkt är den han är van vid från tiden i de större ligorna i Europa.
– Det är väldigt offensiv hockey. Det påminner verkligen inte om någon liga jag spelat i tidigare utan det är all-in på offensiven. De senaste matcherna har vi vunnit med 7-1 och 8-2 men samtidigt släpper vi till så otroligt många två mot ettor, två mot nollor och frilägen. Om man är så pass överlägsna som vi är så ska man ju knappt behöva släppa till några lägen över huvud taget egentligen. Så det har varit en omställning från den strukturerade hockeyn vi ser i andra delar av Europa, det kan jag säga. Men det är många skickliga spelare här, och de litar mycket på sin skicklighet om jag säger så, skrattar 34-åringen.

”MED ETT SPELSYSTEM HADE VI KUNNAT VARA ETT TOPPLAG”

Han menar att det därför är svårt att sätta stämpeln på vilken kvalité ligan egentligen håller.
– Jag fick den frågan av farsan igår också och ja…Jag vet verkligen inte. Skillsmässigt är nog vi ett allsvenskt lag, men det är jättesvårt att värdera hur vi skulle klara oss i en annan liga. Med tanke på det sätt vi spelar skulle vi nog ha svårt att vara på den övre halvan av HockeyAllsvenskan.
– Men skulle man ha det laget vi har och samtidigt ha en strukturerad gameplan, ett spelsystem helt enkelt, skulle vi nog kunna vara ett topplag i allsvenskan. Men det är sjukt svårt att säga eftersom vi ju inte har något system, haha. Men känslan är att de spelare som är bra här skulle vara bra även i HockeyAllsvenskan.

Så det kanske är en marknad fler allsvenska sportchefer borde kolla på?
– Ja…Jag vill ju inte öppna upp för att de ska plocka spelare från vårt lag, men vi har en tjeck (Radim Valchar) som är fantastiskt duktig alltså. Men jag vet inte riktigt varför han inte spelar någon annanstans egentligen.

Utöver spel i Ungern lirar klubben även i den inhemska, rumänska, ligan.
– Laget spelar en bit över 100 matcher per säsong. Den här veckan lirar vi sex matcher, men jag får bara lira dem i den ungerska ligan. Det spelar inga importmålvakter i den rumänska. Så det är extremt mycket matchande men inte så mycket träning.
– Spelarna får vila lite då och då. Men den där tjecken jag pratade om lirade en match i Rumänien och gjorde nio mål och åtta assist eller något sådant då. I den rumänska ligan är skillnaden på kvalité ännu större i den ungerska. Det finns tre lag som spelar i båda ligorna och de är bra, men sen är det lite mer blandad kvalité.

”DE VILL TILLHÖRA UNGERN”

Jocke Lundström kom till Rumänien helt utan förväntningar, och har hittills blivit positivt överraskad.
– Jag blev faktiskt helt chockad när jag kom hit, över hur stor hockeyn är i stan. Det är slutsålt varje match och hallen tar ändå 4500 personer. Det enda folk gör i den här staden (Miercurea Ciuc)  är att snacka hockey. Det är lite sjukt att jag aldrig hört talas om det här stället förut. Jag pratade med några kompisar från tiden i Kosice, och det är ändå i Slovakien som ligger rätt nära, men ingen av dem hade heller hört talas om staden eller laget. Så man kan lugnt säga att jag inte hade en aning vad jag hade gett mig in på.
– Jag hade verkligen inga som helst förväntningar på det här. Och ja, jag bor i Rumänien men de som bor här är ungrare till 99 procent. De säger att de vill tillhöra Ungern, så man får inte riktigt säga att de är rumäner. Det är en rädd modern stad med 40 000 invånare, ungefär.

Så, hur hamnade du där egentligen?
– Ja, hur hamnade jag här? Jag hade strul hela försäsongen med min dåvarande agent. Jag tror han letade efter lite för bra erbjudanden för mig. Det kändes så. Till slut hade det gått för lång tid och jag kände att jag ville spela. Jag ville inte vänta på skador någonstans eller på att någon inte skulle prestera. Jag var jäkligt sugen på att spela. Då hörde de av sig och sen gick det ganska snabbt.

VILL TILL SVERIGE

Vid sidan om hockeyn förbereder sig Jocke Lundström för en framtida karriär. Han berättar att han just nu pluggar till fastighetsmäklare. Men han är inte riktigt redo att säga att det här blir sista säsongen han spelar hockey.
– Nej, jag kan inte riktigt säga det ändå. Jag hoppade på det här för att jag inte ville tappa en hel säsong och risken var annars att jag inte skulle ha någonstans att spela. Jag vill spela så bra hockey som möjligt.
– Jag har kontrakt här hela säsongen, men det är förstås ett familjebeslut det där. Det är första gången jag är iväg utan dem och det är rätt jobbigt. Det ska jag inte sticka under stolen med.

Lundström kommer åka hem till Sverige och får en tre veckors ledighet över jul innan säsongen fortsätter i den ungerska ligan. Och sen kan det bli en återkomst till svensk hockey igen.
– Jag hade Sverige som ett avslutat kapitel fram till i år. Innan dess hade jag inte ens tittat på Sverige. Men jag känner ju längre tiden går att det vore skönt att avsluta karriären hemma i Sverige. Samtidigt är jag 34, och att en klubb skriver kontrakt med en 34-åring är inte så vanligt längre.
– Nu för tiden satsas det mer på yngre spelare och där kanske det kan finnas en chans för en sådan som mig att komma in som stöd till en ung målvakt. Jag har trots allt några års erfarenhet på nacken.

JAGAR FÖRSTA TITELN

Men först ska han alltså hjälpa HSC Csíkszereda till en mästartitel. En titel som skulle vara målvaktsprofilens första i karriären.
– Ja, jag har ju inte vunnit något än, skrattar han lite uppgivet och fortsätter.
– Vi går för att vinna. Det hade varit en positiv grej, helt klart.

Det kan inte vara så många svenskar som vunnit en hockeytitel i Ungern?
– Nej, inte direkt. Men Charles Franzén var faktiskt coach för det här laget när de vann den ungerska ligan för några år sedan. Så jag får sikta på att hamna i samma sällskap som honom, avslutar Jocke Lundström.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten