181115 Luleås Karl Fabricius deppar efter Växjös 1-0 mål under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Luleå den 15 november 2018 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144 …
SHL

Spelarna glömdes bort i serieutredningen: ”Vi som sätter våra kroppar på spel”

ANNONS

I fredags presenterade utredaren Ola Lundberg sitt förslag på nytt seriesystem. Ett system som om det blir godkänt ska träda i kraft 2020. De flesta verkar ha blivit tillfrågade om sin åsikt i denna frågan – utom spelarna.
— Vi har inte fått någon förfrågan eller något sådant och har inte kunnat prata ihop oss om vi har några egna förslag, berättar Luleås forward SICO-ledamoten Karl Fabricius för hockeysverige.se.

I lördags gick spelarfacket SICO ut med en kungörelse som lät berätta att deras medlemmar inte tillfrågats om sin syn på saken i den serieutredning som presenterades av Ola Lundberg i fredags.

Luleås Karl Fabricius sitter i spelarfackets styrelse och han tycker det är synd att spelarna inte tillfrågats om att komma med input.
— Jag tycker definitivt att vi borde ha fått någon förfrågan. För så här är det: Om något lag åker ur SHL så rivs ju kontrakten i de flesta fall. De är inte gällande för Hockeyallsvenskan. Så det berör oss i allra högsta grad och då tycker jag att vi åtminstone ska få en förfrågan hur vi ser på det och få framföra våra åsikter. Det tycker jag utan tvekan vore på sin plats.

HAR INTE DISKUTERAT FRÅGAN

Eftersom någon förfrågan under utredningens gång aldrig kommit, har SICO ingen gemensam ståndpunkt i frågan då de inte diskuterat den. Karl Fabricius vill därför inte utveckla sina åsikter om serieutredningen eller hur han tycker den ska vara närmare. Men han tycker Lundbergs förslag ser intressant ut.
— Så mycket kan jag säga. Jag tycker att det är bra att det debatteras om det här, och det här kanske är det bästa. Det kanske vi hade kommit fram till i styrelsen om vi fått diskutera det här. Men till syvende och sist så fick vi inte förfrågan och det berör oss i allra högsta grad. Det är otroligt synd att man gått förbi oss i den här frågan.

Karl Fabricius är noga med att poängtera att han inte är ute efter att ”svinga” mot något håll. Han konstaterar bara att det är synd att spelarna förbigåtts.
— Man har pratat med väldigt många intressenter känns det som. Men spelarfacket har man sett förbi. Jag tycker det är tråkigt.
— Det är ofta sunda åsikter vi har och vi jobbar för en bättre ishockey, det är inget snack. Sen tar vi självklart, som vilken fackförening som helst, spelarnas parti. Men jag tycker att det här berör oss i allra högsta grad.

”HANDELSVAROR”

Det verkar inte som någon ens tänkt tanken på att spelarna skulle tillfrågas. SICO:s kungörelse under lördagen möttes med en viss form av förvåning på sociala medier.

Överraskar det dig att folk i gemene man inte ens verkar ha tänkt tanken att spelarna ska komma till tals i den här frågan?
— Det känns lite grann som att det är sällan någon som tänker på oss i såna här frågor, utan vi är lite mer som handelsvaror nu än tidigare. Man ser på oss som att vi ska foga oss efter uppsatta regler och det är sällan vi får vara med och påverka speciellt mycket. Nu tycker jag att vi gjort stora framsteg och har kunnat påverka saker vad gäller att ligan hör sig för när det kommer till regeländringar, skyddsutrustning och även kunna vara med i arbetet kring att kunna förhindra huvudskador och såna här saker.

Han vill också poängtera att det inte bara handlar om SHL-spelare från fackets sida i den här frågan.
— Det får vi inte glömma att vi även har växt på allsvenska sidan där vi har väldigt många medlemmar också. Men det är väl litegrann så att vi är lite mer av en handelsvara, samtidigt är det vi som sätter våra kroppar på spel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL