Sök
Erik Andersson ska hjälpa till med att sprida kunskap om kylmössan. …
SHL

Mössan ska motverka hjärnskakningarnas effekter ”Vi vill att den ska bli som hjärtstartaren”

Lundaföretaget Polarcools kylmössa har testats av flera klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan. Mössan är framtagen för att lindra effekterna vid hjärnskakning. I dag börsnoteras företaget, som vill få sin produkt standardiserad i idrottsanläggningar och skolor runt om i Sverige och övriga delar av världen.
– I dag finns hjärtstartare på allt fler ställen. Vi vill att det här ska vara lika vanligt som hjärtstartare.

I förra veckan berättade den tidigare Malmöspelaren Erik Andersson, som själv tvingades lägga av med ishockeyn efter upprepade hjärnskakningar, att han ska sprida kunskap om kylmössan för att lindra hjärnskakningarnas effekter. Efter nyår börjar han arbeta för Lundaföretaget. Produkten har funnits ute på test i SHL och Hockeyallsvenskan under två år, men trots det är kännedomen inte helt utbredd.
– Nu har Erik Andersson anslutit till Polarcool, som är ett enormt tillskott. Han känner många i ligan och är en utmärkt ambassadör för oss, och han brinner för frågan. Erik har bra kontakt in i omklädningsrummet. Han kommer hjälpa till att introducera det här för spelarna. Det är inte bara läkarteamen som introduceras för det här – spelarna måste vilja ropa efter produkten säger Polarcools VD Iman Ziai till Hockeysverige.se.

Kylmössan placeras på huvudet och runt halsen när en misstänkt eller diagnosticerad hjärnskakning skett. På så sätt kyls huvudet. För varje grad som hjärnan ökar eller minskar i temperatur påverkas ämnesomsättningen med 6-10 %. Genom att kyla hjärnan minskar ämnesomsättningen vilket minskar celldestruktionen i hjärnan. I längden leder detta till en lindrande effekt på skadan.
– Så fort en diagnosticerad eller misstänkt hjärnskakning skett ska spelaren föras ut till omklädningsrummet där hjälm och axelskydd tas av, varpå mössan appliceras för en behandling under cirka 60 minuter. Därtill kan den dessutom användas under nästkommande dagar. Vi har märkt att spelare velat kyla även efterföljande dagar, i form av rehabilitering. Det har fungerat både som smärtlindring och rehabilitering.

Iman Ziai är VD för Polarcool.

Företagets innovation har testats under två år. Under tisdagen tar företaget nästa steg och börsnoteras.
– Börsnoteringen har möjliggjort resurser i form av kapital och personal, och vilket är nödvändigt för att hjälpa idrotten och folkhälsan. Idag startar nästa steg i vår resa. Det är en stor dag för oss.

– Vi vill inte förbjuda någon idrottsgren, vi driver ingen politisk kampanj. Istället erbjuder vi idrotten för första gången en möjlighet att hantera ett utbrett och allvarligt problem. Nu kan ishockeylagen behandla hjärnskakningsdrabbade spelare direkt i anslutning till skadan. Det är en sak att ”ta krafttag” – att begränsa tacklingar och liknande– men det kommer alltid uppstå kollisioner och hjärnskakningar. Vi erbjuder en produkt som kan behandla hjärnskakningar i direkt anslutning till skadan, säger Iman Ziai till Hockeysverige.se.

MIKROHJÄRNSKAKNINGAR STORT PROBLEM ”ENORMT PROBLEMOMRÅDE”

Iman Ziai har själv spelat amerikansk fotboll och i slutet av  2017 började företaget en studie för att undersöka vilken effekt av hjärnkylning på de skador som upprepade slag mot huvudet kan ge. Flertal studier visar att upprepade slag mot huvudet skapar neurologiska skador över tid. Dessa typer av upprepade slag är vanligt förekommande inom rugby, amerikansk fotboll och framförallt inom kampsport. Limhamn Griffins, som spelar amerikansk fotboll, har agerat undersökningsobjekt. I studien analyseras inflammatoriska biomarkörer hos spelarna med hjälp av blodprov. Genom att undersöka blodproven kan man se hur mycket hjärnskada som åsamkats efter slag mot huvudet, och vilken effekt kylningen har. Blodproven ska inom kort analyseras på ett labb.
– Upprepade huvudkollisioner är ett superallvarligt område som är vanligt förekommande i flertal idrottsgrenar. Problemet är ännu vanligare än enskilda hjärnskakningar. Här pratar vi om all aktivitet där det sker upprepade slag mot huvudet, där forskningen tydligt visar att kollisionerna leder till neurodegenerativa störningar. Du får alltså hjärnskador av att ständigt utsätta dig för slag mot huvudet, även om en diagnosticeras hjärnskakning inte har skett, säger Iman Ziai.

BEHÖVS FLER LAG SOM TESTAR ”ALLA SOM ANVÄNT DEN HAR VARIT POSITIVA”

Malmö Redhawks och IK Pantern var först ut att testa produkten. När Iman Ziai anslöt till bolaget inledde han en satsning på att få så många svenska klubbar som möjligt att testa produkten kostnadsfritt. Målet var att samla in tillräckligt med information för att utvärdera produkten. HV71, Skellefteå, Färjestad, Örebro, Rögle, Karlskrona, Karlskoga och Modo har hittills nappat på erbjudandet. Luleå, Linköping och Timrå har agerat kontrollag: de använder inte kylmössan, men jämför sina resultat med klubbarna som använder produkten. Andra klubbar har inte svarat, eller tackat nej.
– Ett problem är att vi har för få fall för att göra en klinisk bedömning med statistisk signifikans. Det beror på att alla lag i SHL och Hockeyallsvenskan inte har varit med i studien.

Varför är det så?
– De vill vänta på resultat, eller så har de inte haft möjlighet. Men vi måste ha fler lag och patienter för att kunna få tydliga resultat.

Går det att säga något om effekterna av behandlingen ändå?
– Interimsgranskningar från ishockeystudien visade att kylda spelare kommer fortare tillbaka i spel och andelen spelare vars återgång till matchspel dröjde tre veckor eller mer var högre i gruppen som inte kyldes jämfört med gruppen som kyldes.
– Sen ska jag tilläga att vi bara får positiv feedback från sjukvårdsteamen och utövarna som testar det här, i alla idrotter.

Det är inte bara ishockeyn som är målgrupp för produkten. Många sporter har problem med huvudskador. Iman Ziai hoppas att Polarcools kylande mössa ska bli en standardiserad produkt på idrottsanläggningar, stora som små. Han tror att det kan bli verklighet i en nära framtid.
– Vi tror inte att vi är långt ifrån. Det inte bara att sälja in till elitlag. Den stora potentialen är inte SHL och Allsvenskan. Det är division ett, två, tre och fyra. Du har hjärtstartare runt om i alla kommuner. Vi vill att det här ska vara lika vanligt som hjärtstartare, säger Iman Ziai.

Den här artikeln handlar om: