Sök
Patrik Laine gillar att spela med Blake Wheeler. …
Winnipeg

FUNQVIST: Kan han hota Wayne Gretzky?

894 mål i NHL. Ett rekord som grundlades i en era där NHL var som allra målgladast. 894 mål. Ett omöjligt rekord. 
Eller?

Wayne Gretzky har två av de mäktigaste rekorden i NHL’s historia. Med 2857 poäng är han 936 poäng före tvåan Jaromir Jagr och hela 1432 poäng den poängbäste fortfarnde aktiva spelaren, Joe Thornton. Att någon ska hota ”The Great One” gällande poäng innan nästa istid känns således en aning svårt att tro. Det andra rekordet, hans 894 mål i karriären, har också setts som omöjligt. Den som många sett som en möjligt – ”om inte” och ”kanske om” – utmanare har varit, och är väl fortfarande om vi ska vara helt ärliga – Alexander Ovetjkin.

Får konkurrens

Den ryska prickskytten har i skrivande stund 625 fullträffar på de 1097 matcher han har spelat. Men ”Ovi” är 33 år och tiden talar, hur mycket vi än inte vill erkänna det, emot Ovetjkins karriär. Gretzky spelade 1487 grundseriematcher i NHL, på vilka han alltså gjorde 894 mål. Det är 0,597 mål per match genom hela karriären. Ovetjkin snittar just nu 0,608 mål per match på de 1027 matcher han har spelat. Spelar han samtliga återstående matcher den här säsongen landar han på 1085 matcher. För att nå samma antal matcher som Gretzky skulle han behöva spela i ytterligare fem säsonger och lite till. Det är på intet sätt omöjligt att han gör det och det är inte heller omöjligt att han med sitt högkalibriga skott faktiskt fortsätter att producera mål.

Men vi ska komma ihåg att NHL löper en risk att ligan drabbas av lockout år 2020. Ponera att den blir en säsong lång i vad som otvivelaktigt kan vara något av Ovetjkins sista år i NHL. Han kanske spelar efter en eventuell lockout men han tappar 82 matcher i jakten på Gretzky. För sakens skull ger vi honom den här säsongen plus fyra säsonger, vilket inte alls är orimligt med tanke på fysik, ligans status och så vidare. Det gör att han landar på 1413 matcher. Med karriärens målsnitt skulle landa på 859 mål – 35 ifrån Gretzky. På de 386 matcher han har fårn dagens 1027 upp till 1413 skulle han behöva göra 270 mål för att bli ensam rekordhållare: 0,7 mål per match.

Det i en kropp som blir äldre. Men även om ålderns tand gör sitt kan speluppläggare som Yevgeni Kuznetsov och Nicklas Bäckström fortfarande serverea briljanta, öppnande passningar för Ovi att banka hem. Det kan naturligtvis motverka ålderns gnagande en del, men det kanske inte räcker hela vägen.
Finns det någon annan som kan utmana Gretzky? Ja. Det gör ju det.
En 20-åring från Tammerfors, Finland.

BRA ERA FÖR MÅLSKYTTAR

NHL snittar för första gången på 22 år över sex mål per match och det talar för den nya generationens målskyttar. Den mest framstående i den generationen är otvivelaktigt Patrik Laine. Under natten mot fredag gjorde han sitt 100:e respektive 101:a mål i NHL och blev därmed fjärde yngste spelare någonsin att nå milstolpen – 20 år och 226 dagar gammal. Just nu snittar Patrik Laine 0,564 mål per match vilket i ren enkel matte inte räcker till Gretzkys rekord om han spelar samma antal matcher som ”The Great One”. Och blir det lockout drabbar den även Laine.

Men: När lockouten kanske kommer är Laine 22 år. Rent statistiskt, och traditionellt, har han fyra fem år kvar till toppen. Jag väntar mig inte att målproduktionen rent allmänt kommer att ligga över sex mål per match de kommande säsongerna men faktum är att trenden har varit uppåtgående på senare tid. En utjämnning nu kan fortfarande göra att snittet är högre än när Ovi var 22 (då snittade ligan 5,08 mål per match). Och om vi nu ska ha en lockout talar historien för att målproduktionen inte drabbas negativt i allmänhet: Under den korta säsongen 1994-95 gjordes 5,88 mål per match. Året därpå var snittet 6,14. 2003-04 var snittet 4,85 mål per match och 2005-06 skuttade det upp till 5,85 mål. Även efter den korta säsongen 2012-13 märktes en skillnad. Då gjorde 5,15 mål per match och 2013-14 var det 5,34.

DET TALAR FÖR LAINE

Anledningen till detta stavas ofta regeländringar. Ändringar som antingen ger spelare mer ytor eller medför fler utvisningar i början. Båda saker som talar för att en finsk haubits ska fortsäta skjuta skarpt. Hans omgivning är inte heller några veteraner. Mark Scheifele är 25, Nikolaj Ehlers är 22, Kyle Connor blir 22 nästa vecka, Jack Roslovic är 21. Det är ett Jets där Laines omgvining är precis som han själv – i början av karriärerna.

Visst, Ovetjkin behövede 165 matcher jämfört med Laines 179 att göra sina 100 första mål. Men Ovetjkin var två år äldre. Våren år 2035 fyller Patrik Laine 37 år. Låt säga att han lägger av då. Det skulle göra att han har ytterligare 1288 matcher på sig att göra 794 mål för att passera Gretzky – ett snitt på 0,62 mål per match eller 56,7 mål per säsong. Fortsätter han i den takt har slagit an i år når hans sin förta 60-målssäsong i år. Faktum är att han landar på 71-72 mål i den här galna takten. Men vi kan för sakens skull skriva ner siffrorna lite.. Alexander Ovechkin har sex säsonger med 50 mål eller fler, varav en där han gjorde 65(!).

Om det är något Patrik Laine har visat oss under de snart 2,5 år han skjutit sig igenom NHL är att han är kapabel till det. Och lite till. Än så länge ligger han före Ovetjkin i mål kontra ålder (även där var lockouten till Ovis nackdel). Nej, det är på intet sätt givet att han ens kommer nära Wayne Gretzky. Men man kan ju ponera lite. Omgivningen talar för Laine. Miljön talar för Laine.Den moderna hockeyn talar för Laine.

Då återstår bara att säga:
Onnea, Patrik Laine.
Lycka till.

Den här artikeln handlar om: