Sök
Leif Carlsson är pressad.
Västerviks IK

HA-SVEPET: Fortsatta problem för Leksand – krossades av nästjumbon på hemmaplan

Inför kvällen handlade det mesta om derbyt mellan Björklöven och Modo. Men trots en välspelad match i Umeå, där Patrik Karlkvist satte ett hattrick, kommer rubrikerna ändå handla om Leksand. De åkte på sin fjärde raka förlust. 

ALMTUNA – VÄSTERVIK 1-4

Almtuna: Viktor Hertzberg
Västervik: Alexander Lindqvist-Hansen, Kellen Jones, Erik Ullman, Jens Holmström

I kvällens bottenmöte kunde Västervik lämna Uppsala med en stark trepoängare. En trepoängare som faktiskt tog dem förbi Almtuna i tabellen, upp på en elfteplats. De står dock på 27 poäng, båda två.

Västervik hade två raka förluster och Almtuna hade fyra raka hemmasegrar, men båda lagens sviter bröts alltså. Uppsalalaget fortsätter underprestera sett till en relativt stark trupp på pappret.

KARLSKRONA – VÄSTERÅS 1-3

Karlskrona: Axel Sundberg
Västerås: Fredrik Hetta, Anthon Eriksson, Lukas Zetterberg

Varje år brukar vi få se ett lag som chockar alla i HockeyAllsvenskan. Det har varit Karlskrona, Tingsryd, Vita Hästen och Västervik för att nämna några. I år är skrällaget Västerås.

Nykomligen är numera tabelltrea i HockeyAllsvenskan, efter en stark bortaseger mot Karlskrona. Matchvinnare blev, som så ofta förr, Samuel Ersson. Juniormålvakten har fått ett genombrott av monumentala mått och räddade i kväll 23 av Karlskronas 24 skott. Hans räddningsprocent under säsongen är uppe på hisnande 94,3 procent.

LEKSAND – TINGSRYD 1-5

Leksand: Axel Bergkvist
Tingsryd: Max Lindroth, Max Novak, Kim Tallberg, Joacim Nermark, Daniel Ljunggren

Ser vi till tabellen är det knappast någon kris. Ser vi till trenden och spelet är kris inget överdrivet ord. Leksand har tappat formen helt och åkte på en smärtsam förlust mot nästjumbom Tingsryd i kväll.

TAIF vann alla tre perioder och kunde lämna Tegera Arena med tre mycket viktiga poäng. De har två poäng upp till Almtuna och Västervik som ligger närmast ovanför kvalstrecket.

Men för Leksand var förlusten alltså fjärde raka. Tränaren Leif Carlsson har sagts sitta säkert, men frågan är om han inte börjar känna lite press över sitt jobb efter kvällens bottennapp. Leksand ligger sexa i tabellen, med åtta poäng ned till nian Björklöven och nio poäng upp till tvåan Oskarshamn.

Tingsryds urläckra 5-1-mål säger allt om matchen.

AIK – BIK KARLSKOGA 7-3

AIK: Max Lindholm, Jesper Frödén, Lukas Macklin, Anton Holm x2, Sam Marklund, Simon Fernholm
BIK Karlskoga: Oliver Eklind, Gustaf Franzén, Fredrik Forsberg

Karlskoga hade chansen att täta till avståndet upp till en finalplats. I stället lyckades AIK rycka ytterligare och öka försprånget till jagande Karlskoga till nio poäng. Anton Holm var tillbaka efter fem matchers frånvaro och visade direkt vilken klasspelare han är i den här ligan.

Målsprutan slog till med två mål och var en starkt bidragande orsak till att AIK till sist kunde köra över toppkonkurrenten med 7-3. ”Gnaget” toppar nu HockeyAllsvenskan.

BJÖRKLÖVEN – MODO 3-4 EFTER STRAFFAR

Björklöven: Sebastian Selin, Lukas Ericsson, Emil Lundberg
Modo: Patrik Karlkvist x3, Kristian Jakobsson

Derbyt i Umeå blev precis så elektriskt som vi hoppades på inför. Det var svängigt, det var känslor och det var massor av spänning. Matchen gick till straffar där Patrik Karlkvist avgjorde. Det innebar inte bara att han sköt extrapoängen till Modo. Det innebar också att han nådde tvåsiffrigt antal mål under säsongen – och att han blev kvällens derbykung med ett hattrick.

Modo bjöd också på en tidig kandidat till säsongens mål i HockeyAllsvenskan. Kristian Jakobsson bjöds nämligen på ett öppet mål efter några klapp-klapp-passningar från Tim Wahlgren och Ludvig Elvenes. Det var ett mål som fick Arto Blomsten att utbrista ”OJOJOJ!”

PANTERN – VITA HÄSTEN 0-3

Pantern: 
Vita Hästen: Henrik Rommel, Marcus Eriksson, Simon Krekula

Vita Hästen tog tre blytunga poäng. Jumbon nollade Pantern sedan Viktor Kokman storspelat i kassen och räddat 30 skott. Därmed bröt laget sin sex matcher långa segersvit.

Noterbart är också att Marcus Eriksson till sist lyckades göra mål. Storstjärnan har i vanlig ordning varit en stark poängplockare men det var först i kväll han spräckte sin målnolla för säsongen.

OSKARSHAMN – SÖDERTÄLJE 1-4

Oskarshamn: Jonas Engström
Södertälje: Christopher Liljewall, Lucas Carlsson, Nicolai Meyer, David Åslin

Nej, det vill sig inte för Oskarshamn just nu. Visserligen ledde man HockeyAllsvenskan inför kvällen men faktum är att förlusten hemma mot Södertälje var succélagets tredje raka. Det ser onekligen ut som att de är inne i säsongens första formsvacka.

Södertälje har däremot hittat sin form efter den krisartade period de var inne i för ett par veckor sedan. Kvällens styrkebesked innebär att Ulf Lundbergs manskap faktiskt har vunnit tre raka matcher.

Den här artikeln handlar om: