Sök
Adam Reideborn.
SHL

Ett år efter genombrottet – nu kommer landslagschansen: ”Hög tid att ta ut honom nu”

Trots storspel i SHL under en och en halv säsong har han inte fått chansen i Tre Kronor tidigare. Det får Djurgårdens målvakt Adam Reideborn nu.
– Det var hög tid att ta ut honom nu, säger förbundskapten Rikard Grönborg till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronors trupp inför Channel One Cup, 13-16 december, hade mycket gemensamt med den trupp som Rikard Grönborg använde i Karjala Tournament förra månaden. 15 spelare som togs ut i den truppen får en ny chans i Moskva.

Det som stack ut med Grönborgs trupp var givetvis att inte mindre än åtta spelare i truppen spelar i Djurgården till vardags. Dessutom har totalt tolv av dem rötterna i Stockholm – 13 om man dessutom räknar in Viktor Lööv som härstammar från Södertälje.

Att det är åtta spelare – Adam Reideborn, Tom Nilsson, Jesper Pettersson, Jakob Lilja, Daniel Brodin, Marcus Davidsson, Jonathan Davidsson och Axel Jonsson Fjällby – från Djurgården är kanske ingen överraskning sett till att laget varit framgångsrikt under hösten samtidigt som de nästan uteslutande har svenska spelare i laget.
– Det är inte så att vi har en överenskommelse med SHL om att ta två från varje klubb. Vi försöker ta ut det lag vi tror på och framför allt är det olikheterna, hur ska vi använda dem? säger Rikard Grönborg.
– Nu blev det så här. Jag pratade med ”Robban” (Ohlsson, tränare Djurgården) om de här spelarna och utvecklingen de har haft. Nästa gång kanske det är något annat lag som blir brandskattat på det sättet. Men Djurgården har spelare som är i rätt ålder som Jonte, Mackan, Jeppe och Tom. Många av de här killarna kommer att vara borta nästa år.

EFTERLÄNGTAD CHANS FÖR REIDEBORN

Den som sticker ut mest är målvakten Adam Reideborn, 26. Han var SHL:s bästa målvakt förra säsongen och har fortsatt på inslaget spår den här säsongen. Han berättade för hockeysverige.se förra månaden att han hoppades att han skulle få en möjlighet i landslaget i Karjala Tournament.
– Jag var lite besviken först, men sedan såg jag vilka som kom med och jag känner att jag inte kan konkurrera med (Magnus) Hellberg och Lasse Johansson än. Jag får jobba på lite mer och kanske få en chans längre fram under säsongen eller någon annan säsong. Jag vill såklart spela i landslaget, sa han då.

Efter att ha fått en träning med Tre Kronor inför den turneringen sedan Johansson och Hellberg anlänt lite senare samlingen får han slutligen chansen i blågult på riktigt.
– Varje situation är unik. Jag kan inte gå tillbaka ett år och svara på varför Adam inte blev uttagen då, men det är många målvakter som har gjort bra ifrån sig, säger Grönborg.
– Förra året var det framför allt en satsning inför OS vid den här tidpunkten, men han har alltid varit med i snacket. Nu har vi bara två målvakter och det är hård konkurrens, men det var hög tid att ta ut honom

Bröderna Davidsson och Jonsson Fjällby har spelat tillsammans i samma kedja. Grönborg vill trots det inte utlova att de fortsätter få chansen ihop även i Tre Kronor.
– Kanske, kanske inte. ”Jonte” gjorde bra ifrån sig förra samlingen och spelade inte med dem. Det beror på lite hur vi ska formera vårt powerplay och sådana saker. Det blir väldigt ryckigt om man inte gör det på ett speciellt sätt, menar förbundskaptenen.
– Det finns väldigt mycket att gilla med dem. De besitter väldigt många olikheter och det är det som gör den kedjan framgångsrik.

MÅLVAKTER
31. Lars Johansson, CSKA Moskva
39. Adam Reideborn, Djurgården

BACKAR
3. Klas Dahlbeck, CSKA Moskva
23. Jesper Sellgren, Luleå
25. Philip Holm, Torpedo Niznij Novgorod
27. Jesper Pettersson, Djurgården
32. Lukas Bengtsson, Linköping
43. Tom Nilsson, Djurgården
50. Viktor Lööv, Jokerit
94. Joel Persson, Växjö

FORWARDS
10. Petter Emanuelsson, Luleå
11. Joakim Nygård, Färjestad
12. Joel Kellman, Brynäs
14. Jakob Lilja, Djurgården
20. Nick Sörensen, Linköping
33. Michael Lindqvist, Färjestad
34. Daniel Brodin, Djurgården
37. John Norman, Jokerit
57. Anton Wedin, Timrå
59. Linus Johansson, Färjestad
67. Linus Fröberg, Växjö
70. Marcus Davidsson, Djurgården
71. Jonathan Davidsson, Djurgården
90. Jesper Boqvist, Brynäs
91. Axel Jonsson Fjällby, Djurgården

Den här artikeln handlar om: