Sök
Gary Bettman. …
Seattle

Expansionsdraften 2021 – här är reglerna

 

Seattles nya NHL-lag kommer att använda sig av samma regler som Vegas Golden Knights gjorde 2017, med ett viktigt undantag:
De får inte välja någon spelare från Vegas. 

NHL annonserade idag att Seattle blir nästa lag i NHL och nu vet vi hur reglerna för denna expansionsdraft,som alltså är två och ett halvt år bort i tiden, ser ut.

Ett pressmeddelande från NHL bekräftar att reglerrna för Seattles expansionsdraft ser ut som de gjorde för Vegas Golden Knights när de valde sitt lag under sommaren 2017, med undantaget att Seattle inte får välja någon spelare från just Vegas. Om du har glömt bort dessa så följer en genomgång här:

* Seattle måste välja en spelare från varje klubb  förutom Vegas. Totalt ska de drafta 30 spelare: 14 forwards, nio backar och tre målvakter.
* 20 av dessa spelare måste ha kontrakt över säsongen 2021-22, alltså lagets första säsong i NHL.
* Totalvärdet på lönerna för de spelare som Seattle draftar måste ligga på mellan 60-100 procent av maxvärdet för lönetaket under säsongen 2021-22.
* Seattle får inte köpa ut några spelare som man väljer i expansionsdraften före sommaren 2022.

SKYDDADE SPELARE

Precis som under sommaren 2017 får klubbarna skydda vissa spelare från att bli draftade av Seattle. Dessa regler bryts ned enligt följande:
* Klubbarna får skydda sju forwards, tre backar och en målvakt eller åtta utespelare (backar/forwards) och en målvakt
* De spelare som har en aktiv ”No Movement”-klausul (alltså inte en No Trade-klausul)  vid draftens tidpunkt måste skyddas av sin klubb, om de inte går med på att avstå den klausulen.
* Alla förstaårs- och andraårs-proffs undantas från draften. De kommer inte heller att räknas på klubbarnas lista av skyddade spelare.

SPELARE SOM MÅSTE EXPONERAS

Likväl som det finns regler för spelare som måste skyddas finns det regler för vilka spelare som måste exponeras.
* En back som antingen har kontrakt under 2021-22 eller som har spelat minst 40 matcher föregående säsong eller totalt 70 matcher de två föregående åren.
* Två forwards som antingen har kontrakt under 2021-22 eller som har spelat minst 40 matcher föregående säsong eller totalt 70 matcher de två föregående åren.
* En målvakt som har kontrakt under 2021-22 eller som blir restricted free agent under sommaren 2021. Om klubben väljer att göra en målvakt som blir restricted free agent tillgänglig måste denne målvakt ha fått sitt kvalificeringserbjudande (qualifying offer) innan klubben lämnar in sin lista på skyddade spelare.
* Spelare som har råkat ut för en möjlig karriärförstörande skada och som resultat av skadan har missat minst 60 matcher i följd (eller som på annat sätt har fått karriärhotande skador) får inte exponeras för att möta kraven för exponering, om inte NHL godkänner det. Dessa spelare ses som undantagna från expansionsdraften av ligan.

Den här artikeln handlar om: