Oscar Engsund
SHL

SHL-tuffingens nya kläder: ”Tänker absolut till en extra gång nu”

ANNONS

Tidigare uthängd och ifrågasatt för sina tacklingar.
Men nu har en polerad Oscar Engsund blivit en av Luleå Hockeys viktigaste försvarsgeneraler.
– Jag fått mycket förtroende och behöver inte visa att jag kan smälla på, säger backen till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Oscar Engsund har inte haft en helt fläckfri hockeykarriär. Knätacklingar, slagsmål och avstängningar har givit honom inte allt för smickrande rubriker genom åren, och han stämplades länge som ”buse”. Men det är en tid som Luleåbacken allt mer lämnat bakom sig.
– Min utveckling har gått bra sedan jag kom upp till Luleå från Frölunda. Jag fick förtroende med en gång och då känner man en annan trygghet. Jag behövde inte jaga tacklingar utan de kommer till en när man har den här spelstilen, säger Engsund. 

För drygt två år sedan (i november 2016) tvingades Engsund mer eller mindre lämna Frölunda. Två incidenter på kort tid – en bentackling på Leksands Tobias Forsberg som gav fem matchers avstängning och en tveksam tackling på Malmös Frederik Storm – fick tålamodet att ta slut hos Frölundas tränare Roger Rönnberg. Engsund ”stängdes av” internt hette det, och tre dagar senare var han klar för Luleå. I sin nya klubb har han vuxit som person och spelare menar han, och det är en mer polerad 25-åring som numera håller rent i egen zon.
– Jag har fortsatt som jag alltid gjort, men jag tänker absolut till en extra gång nu innan jag slänger mig in i en situation. Sedan har man fått lära sig att komma bättre in i timing och så vidare. Men framför allt att jag inte hoppar in i en tackling som jag inte är 100 procent säker på att jag ska sätta. Sedan går det så fort därute och det kan ju gå illa.
– Man får välja sina lägen noga, betonar han. 

TACKLINGAR – EN DEBATT

Antalet hjärnskakningar och skador som föranleds av en tveksam tackling är stort, och det är numera vanligt att både en och två spelare anmäls till disciplinnämnden efter en SHL-omgång. Tacklingar har blivit en stor snackis, inte bara i Sverige utan i hela hockeyvärlden. I NHL har Washington Capitals Tom Wilson fått utstå en hel del kritik för sina tilltag under hela sin karriär. I Sverige är det bland annat Engsund som många gånger fått stå till svars.
– När man väl råkat göra en ful tackling är det inte kul. Det är inte det man vill göra. Man vill spela hårt men ändå schysst. Så när man väl råkar göra en ”ful” tackling blir det tufft. Det blir mycket media, och man blir uthängd för att man söker, vill skada och blir en idiot.

Men vad är en bra tackling då?
– Axel mot axel eller en axel mot bröstet. Så fort den går upp mot huvudet eller tar på ett knä, då är det en riktigt dålig tackling. Men sen kan det också var den som tar emot tacklings fel. Då är det svårt för tacklaren att se om den andra kommer lågt till exempel. Det är bådas ansvar men mest den som tacklar, förklarar han.

Oscar Engsund sätter in en tackling på Rögles Christopher Bengtsson. FOTO: Bildbyrån

INTE TRAPPAT NER

Tacklas gör Oscar Engsund däremot fortfarande. Mest av alla i hela SHL. Under de första 22 matcherna har han delat ut 55 proppar. Men han gör mer nytta än så ute på isen. Backen har bara dragit på sig 12 utvisningsminuter, snittar upp emot 18 minuters speltid per match och han är än så länge plus-7 i plus/minus-statistiken.
– Det känns bra. Det är den rollen jag har. Sen är det kul att gå plus, förra året låg jag på minus vid den här tiden på året. Jag vet inte riktigt med den statistiken … men det är viktigt att man inte är inne på så många mål bakåt i alla fall, säger Engsund. 

Luleå toppar SHL-tabellen och har i skrivande stund släppt in minst mål av samtliga lag (44). Engsund har en stor roll i den framgången.
– Vi hjälper varandra mycket. Vi ligger nära, sätter mycket press och låter inte motståndarna ha så mycket tid med pucken, förklarar Engsund Luleås täta försvarsspel. 

Tiden med de mörka rubrikerna ser ut att vara förbi. Nu tacklas Oscar Engsund med betydligt mer tanke än tidigare.
– Det är väl egentligen det som har hänt, att jag fått mycket förtroende och behöver inte visa att jag kan smälla på. De vet om det och då får man en trygghet, menar Oscar Engsund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch