Sök
Oscar Engsund
SHL

SHL-tuffingens nya kläder: ”Tänker absolut till en extra gång nu”

Tidigare uthängd och ifrågasatt för sina tacklingar.
Men nu har en polerad Oscar Engsund blivit en av Luleå Hockeys viktigaste försvarsgeneraler.
– Jag fått mycket förtroende och behöver inte visa att jag kan smälla på, säger backen till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Oscar Engsund har inte haft en helt fläckfri hockeykarriär. Knätacklingar, slagsmål och avstängningar har givit honom inte allt för smickrande rubriker genom åren, och han stämplades länge som ”buse”. Men det är en tid som Luleåbacken allt mer lämnat bakom sig.
– Min utveckling har gått bra sedan jag kom upp till Luleå från Frölunda. Jag fick förtroende med en gång och då känner man en annan trygghet. Jag behövde inte jaga tacklingar utan de kommer till en när man har den här spelstilen, säger Engsund. 

För drygt två år sedan (i november 2016) tvingades Engsund mer eller mindre lämna Frölunda. Två incidenter på kort tid – en bentackling på Leksands Tobias Forsberg som gav fem matchers avstängning och en tveksam tackling på Malmös Frederik Storm – fick tålamodet att ta slut hos Frölundas tränare Roger Rönnberg. Engsund ”stängdes av” internt hette det, och tre dagar senare var han klar för Luleå. I sin nya klubb har han vuxit som person och spelare menar han, och det är en mer polerad 25-åring som numera håller rent i egen zon.
– Jag har fortsatt som jag alltid gjort, men jag tänker absolut till en extra gång nu innan jag slänger mig in i en situation. Sedan har man fått lära sig att komma bättre in i timing och så vidare. Men framför allt att jag inte hoppar in i en tackling som jag inte är 100 procent säker på att jag ska sätta. Sedan går det så fort därute och det kan ju gå illa.
– Man får välja sina lägen noga, betonar han. 

TACKLINGAR – EN DEBATT

Antalet hjärnskakningar och skador som föranleds av en tveksam tackling är stort, och det är numera vanligt att både en och två spelare anmäls till disciplinnämnden efter en SHL-omgång. Tacklingar har blivit en stor snackis, inte bara i Sverige utan i hela hockeyvärlden. I NHL har Washington Capitals Tom Wilson fått utstå en hel del kritik för sina tilltag under hela sin karriär. I Sverige är det bland annat Engsund som många gånger fått stå till svars.
– När man väl råkat göra en ful tackling är det inte kul. Det är inte det man vill göra. Man vill spela hårt men ändå schysst. Så när man väl råkar göra en ”ful” tackling blir det tufft. Det blir mycket media, och man blir uthängd för att man söker, vill skada och blir en idiot.

Men vad är en bra tackling då?
– Axel mot axel eller en axel mot bröstet. Så fort den går upp mot huvudet eller tar på ett knä, då är det en riktigt dålig tackling. Men sen kan det också var den som tar emot tacklings fel. Då är det svårt för tacklaren att se om den andra kommer lågt till exempel. Det är bådas ansvar men mest den som tacklar, förklarar han.

Oscar Engsund sätter in en tackling på Rögles Christopher Bengtsson. FOTO: Bildbyrån

INTE TRAPPAT NER

Tacklas gör Oscar Engsund däremot fortfarande. Mest av alla i hela SHL. Under de första 22 matcherna har han delat ut 55 proppar. Men han gör mer nytta än så ute på isen. Backen har bara dragit på sig 12 utvisningsminuter, snittar upp emot 18 minuters speltid per match och han är än så länge plus-7 i plus/minus-statistiken.
– Det känns bra. Det är den rollen jag har. Sen är det kul att gå plus, förra året låg jag på minus vid den här tiden på året. Jag vet inte riktigt med den statistiken … men det är viktigt att man inte är inne på så många mål bakåt i alla fall, säger Engsund. 

Luleå toppar SHL-tabellen och har i skrivande stund släppt in minst mål av samtliga lag (44). Engsund har en stor roll i den framgången.
– Vi hjälper varandra mycket. Vi ligger nära, sätter mycket press och låter inte motståndarna ha så mycket tid med pucken, förklarar Engsund Luleås täta försvarsspel. 

Tiden med de mörka rubrikerna ser ut att vara förbi. Nu tacklas Oscar Engsund med betydligt mer tanke än tidigare.
– Det är väl egentligen det som har hänt, att jag fått mycket förtroende och behöver inte visa att jag kan smälla på. De vet om det och då får man en trygghet, menar Oscar Engsund.

Den här artikeln handlar om: