Sök
Västerås IK

Förre SHL-profilens död kantad av mystik: ”Hon håller det hemligt”

I december 2016 gick den förre SHL-spelaren Aleksei Salomatin bort endast 51 år gammal. Men fortfarande, två år efter, vet hans dotter Alexandra inte vad som orsakade hans död.
— Den 7:e december, när jag vaknade, stod det i alla tidningar, men vi visste ingenting, berättar hon i en intervju med vlt.se.

Aleksei Salomatin kom till Sverige och division ett-klubben Roma 1992 efter en lång karriär i bland annat Moskva-klubbarna Spartak och CSKA. 1993 flyttade han till Västerås och nästan fem år senare flyttade han vidare till HV71. Totalt blev det 133 SHL-poäng för ryssen i de båda SHL-klubbarna.

FLYTTADE TILL MOSKVA KORT FÖRE SIN DÖD

Salomatin avrundade karriären med spel i lägre divisioner för bland annat AIK och Kalmar innan skridskorna åkte upp på hyllan 2003. Men han blev kvar i Sverige fram till 2016 då han valde att flytta tillbaka till Moskva.
— Vi hördes 13 oktober 2016, några veckor senare var han borta. Jag berättade att jag och mamma skulle åka till Paris i några dagar. Han blev jätteglad – för han visste hur mycket jag älskade Paris. Han frågade hur jag hade det i skolan också, det minns jag, berättar hans dotter Alexandra Salomatin i en intervju med vlt.se.

Dottern berättar att hon fick beskedet om faderns bortgång via Instagram och fortfarande är orsaken till hans död höljt i dunkel för henne. Hon får helt enkelt inga svar från Alekseis fru i Ryssland.
— Den enda person som vet det är hans fru i Moskva. Hon säger ingenting, så vi vet inte vad som hände.
— Vi har ingen kontakt med henne i dag, men vi pratade med henne då. Hon håller det hemligt och helt ärligt vet vi ingenting.

VLT: Hur känns det, att inte veta vad som hände din pappa?
— Det är förstås jättehemskt. Jag har frågat flera gånger men får inte veta något. Det enda jag vet var att han var hemma hos sin mamma när något hände. Exakt vad det var vet vi inte.

Salomatin skiljde sig från Alexandras mamma när dottern var sju år och dottern bodde hos mamman. Men det var en tät kontakt mellan far och dotter åren som följde. Men hon berättar om att den sista tiden i livet inte var så bra för den förre elitspelaren.
— Det var ganska tufft för honom på slutet, under sista året i Sverige. Han flyttade till Moskva för att hitta ett jobb, för han hade inte så mycket i Stockholm.

Den här artikeln handlar om: