Sök
Jesper Boqvist
SHL

Bänkades – sen blev han en av SHL:s hetaste spelare: ”Blev en väckarklocka”

Efter ett par svaga matcher i rad bänkades Jesper Boqvist under Brynäs match mot Linköping i omgång sex. Sedan dess har han varit en av SHL:s bästa spelare – och i veckan togs han ut till Tre Kronor för första gången.
– Jag hade några riktiga plattmatcher där jag inte gjorde någonting, säger han till hockeysverige.se.

Med sin assistpoäng i gårdagens 5-2-förlust mot Linköping gjorde Jesper Boqvist sin 14:e poäng på sina 17 senaste matcher i SHL: Bara fyra spelare i hela ligan (Jesse Virtanen, Anton Wedin, Kodie Curran och Ryan Lasch) har gjort fler poäng än Brynäs snabbskrinnare under den perioden. Och det går faktiskt att dela upp Jesper Boqvists säsong i det som hände under de första sex matcherna och de senaste 17.

Det var nämligen i den sjätte omgången, även det mot Linköping, den tänkte stjärnspelaren sattes åt sidan. Efter ett par svaga matcher, och ett misstag som ledde till ett mål i baken, bänkades Boqvist av Tommy Sjödin efter den första perioden. Han ersattes av Alexander Bjurström, som nu är utlånad till Almtuna.
– Jag hade tre, fyra matcher i början av säsongen där det ändå kändes bra tycker jag. Sen kom tre, fyra riktigt dåliga matcher. Jag hade några riktiga plattmatcher där jag inte gjorde någonting egentligen. Det blev en väckarklocka för mig, säger han om bänkningen.

Vad är det som gjort att det gått så pass mycket bättre efter det?
– Jag tog mig i kragen helt enkelt. Det var för dåligt från min sida då, men jag fortsatte att tro på mig själv. Det är nog ingen hemlighet att jag tror på mig själv.

”NÅGOT JAG DRÖMT OM”

I gårdagens match mot LHC hade han dock önskat mer från sig själv.
– Det gick väl helt okej, tycker jag ändå. Men eftersom vi inte vann var det inte tillräckligt bra. Jag ska kunna skapa mer lägen, framför allt för mig själv. Jag tror inte jag hade ett enda skott på mål idag och det är för dåligt.

Tillsammans med Nicklas Danielsson och Joel Kellman bildar Jesper Boqvist en av SHL:s hetaste kedjor. FOTO: Bildbyrån

Tanken från Brynäs håll var att Jesper Boqvist, som då bara var junior, skulle bli en nyckelkugge i laget redan förra säsongen. Men ett armbrott under CHL spolierade de planerna. Det blev bara 22 matcher i SHL. Den här hösten kände 20-åringen en press på sig att prestera.
– Absolut, det är klart. Förra året var tråkigt för mig, även fast det hände många roliga grejer. Som JVM, exempelvis. Men egentligen hade jag samma mindset förra säsongen som jag hade till den här. Det är kul att det funkar bättre nu.

Ja, det har fungerat så pass bra att Jesper Boqvist får debutera i Tre Kronor nästa vecka.
– Det är något jag drömt om. Jag menar, man har ju sett upp till dem som fått spela där tidigare. Jag är stolt över att ha blivit uttagen. Det ska bli fruktansvärt kul.

En bra vecka för familjen Boqvist. Du tas ut till Tre Kronor och brorsan till JVM…
– Haha, ja precis. Men det här är inget som stiger oss åt huvudet på något sätt. Vi vet om att det är hårt jobb som lönar sig. Det här är bara ett steg på vägen, nu är det bara att jobba vidare mot nästa mål.

HAR KONTAKT MED NEW JERSEY

Nästa mål kanske kan vara NHL-spel. Jesper Boqvist har i alla fall kontakt med New Jersey, som ju valde honom i andrarundan av draften 2017.
– De var här för nån vecka sen och då snackade lite. Men de säger inte allt för mycket. Jag vet att om jag gör bra grejer så kommer det hända bra grejer. Men det är ingenting jag tänker på. Det går inte att tänka på sådana saker nu.

Så det är inget mål du har redan till nästa säsong?
– Jo, jo. Jag har det som mål, absolut. Men går jag runt och tänker på sånt nu blir det bara pannkaka.

Innan Jesper Boqvist sticker iväg till landslagssamlingen med Tre Kronor väntar en match mot Timrå hemma i Gavlerinken i morgon.
– Det ska bli jävligt skoj. Vi får bygga vidare på den förstaperioden vi hade idag (läs: igår) och det vi gjort bra i sju, åtta matcher innan den här. Och framför allt måste vi bli mer disciplinerade och inte dra på oss så många utvisningar, avslutar Brynäs genombrottsman.

Den här artikeln handlar om: