Sök
Oliver och Benjamin Edberg Mäkinen.
Västerås IK

Nästa generations hockeytvillingar: ”Inte riktigt som Sedinarna”

Den svenska ishockeyhistorien är fylld av framgångsrika tvillingpar. Nu är måhända ett nytt på väg fram. Tvillingarna Benjamin och Oliver Edberg Mäkinen spelade TV-pucken två år i rad och går bra just nu i Västerås J18-lag.
— Jag vet var jag har Benjamin på isen, berättar Oliver för hockeysverige.se.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tvillingbröderna Patrik och Peter Sundström, Hans och Stig Tvilling samt Daniel och Henrik Sedin, Henrik och Joel Lundqvist är nog svenska hockeys mest kända tvillingpar på herrsidan. Samtliga var som bekant också tongivande i Tre Kronor. Kommer nästa tvillinglandslagbröder från Västerås månne?

FRÅN BÅLSTA

I klubbens J20-lag spelar Karl och Simon Falk som har sina rötter ute på Värmdö och i J18 hittar vi tvillingarna Benjamin och Oliver Edberg Mäkinen som inledde sin hockeykarriär i Bålsta. Alltså samma samhälle som fostrat AIK:s Daniel Muzito Bagenda och Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe.
– Hockeyn är inte speciellt stor i Bålsta. Det var grabbarna i klassen som spelade och när vi båda var tio år började vi också spela, berättar Benjamin Edberg Mäkinen då hockeysverige.se träffar honom och hans bror för en intervju i ABB Arenas cafeteria.
Oliver:
– Det var bara träning efter skolan där hemma. Vi hade tre isträningar i veckan och ett fyspass innan varje träning. Sedan hade vi matcher på lördag eller söndag så det var inte lika mycket som här i Västerås.
Benjamin:
– Vi har alltid varit väldigt tajta. Jag spelade forward från början så vi spelade i samma kedja och var med varandra hela tiden.

När och varför blev du back?
– Jag tror att det var ”Stoffe” Hellgren, min tränare i Bålsta. Jag hämtade pucken lite då och då hemifrån och han tyckte att jag läste spelet väldigt bra då jag fick se hela isen.
– Det började med att jag spelade back i U16-laget medan jag fortfarande var forward i U14 och U15. Det gick bra för mig och jag fick plats i TV-pucken som back. Det var också då som jag började som back på ”heltid”, så att säga.

Daniel Muzito Bagenda. Foto: Ronnie Rönnkvist

När bröderna Edberg Mäkinen spelade i Bålsta spelade dom bland annat tillsammans med Samuel Muzito Bagenda. Det innebar att dom även fick chansen att träna en del med hans storebror Daniel.
Oliver:
– Vi hade några fredagar då vi slutade tidigare. Då fick vi komma ner och köra med treorna på hockeygymnasiet. Då var Bagenda med och även (Robert) Kimby. Då blev det att vi körde lite träningar och matcher på skoj, vilket var kul.
Benjamin:
– Bagenda har inte direkt spelat i Bålsta samtidigt som oss. När vi spelade där han han i andra lag, men vi känner ju hans brorsa och har alltid följt honom och på så sett har han såklart varit en förebild.

Kan ni se likheter mellan Daniel och hans bror som hockeyspelare?
– Båda är spelskickliga, men Daniel är på en helt annan nivå. Spelsinnet skulle i alla fall jag säga det som är lika, säger Benjamin om Samuel Muzito Bagenda som inför den här säsongen återvände till Bålsta från Arlanda Wings.

Upplevde ni någon rasism mot Samuel när ni spelade precis som Daniel fick uppleva som ungdomsspelare?
Benjamin:
– Jag vet att det var någon match som han fick lite kommentarer. Sedan har det varit mycket ”hat” mot vårt lag i Bålsta eftersom vi spelade lite hårdare än andra lag, vi körde bara på. Jag uppfattade det inte som att just det hatet var värst mot Samuel.
Oliver:
– Vi gillade att köra hårt och när vi kom hit till Västerås första gången pratade vi ofta om när vi mötte varandra. Vi gjorde vår grej i Bålsta och det funkade.
Benjamin:
– När vi möttes hade vi lite dispyter med varandra, men det har fungerat bra när vi kom hit.
Oliver:
– Alla i laget var drivna och ville komma ut på hockeygymnasier och så vidare. Vi ville verkligen vinna varje match och det är många i laget som kommit långt. Majoriteten av spelarna i laget har kommit vidare till hockeygymnasiet samtidigt som vi hade en bra tränare i Kristoffer Hellgren. Vi tyckte hans träningar var kul och bra så vi körde på.

BRA KÄNSLA AV VÄSTERÅS

Gustav Eurenius, Matueuz Szurowski och Albert Lyckåsen spelar idag i Linköping, Oscar Sarhus, Felix Lundgren, Albin Åhrström och Alexander Starck hittar vi i Almtuna och så vidare, men för tvillingbröderna föll valet på Västerås.
– Vi tittade på några olika hockeygymnasier, men Västerås kändes starkast, berättar Benjamin Edberg Mäkinen och fortsätter:
– Det är bra faciliteter samtidigt som Västerås är en storklubb. Dessutom ligger det ganska nära Bålsta och vi har alltid tänk att vi skulle kunna spela här. Västerås kom fyra i SM under året vi sökte hockeygymnasium så vi kände att det här verkligen var något att tacka ja till.
Oliver:
– Jag pratade lite med Viktor Lundberg som spelar i Västerås J20 och Hampus Wallin som har spelat där. Dom sa att Västerås är en bra förening som vill framåt. Klubben har dessutom många runt omkring som hjälper oss.

Oliver, hur har du upplevt första tiden i klubben?
– Första säsongen, tempot var lite annorlunda och det gick kanske inte så bra för min del. Den här säsongen känner jag mig mer rutinerad och jag vet vad jag kan.

TROTS LIKHETEN – INTE ENÄGGSTVILLINGAR

Oliver Edberg Mäkinen har så här långt svarat för sju mål och totalt 17 poäng på 13 matcher i klubbens J18-lag.
– Jag har spelat med bra spelare, men sedan har jag den här säsongen mer gått ut och kört. Dessutom har jag bättre kondition och orkar mer samtidigt som jag tror mycket mer på mig själv. Det tror jag är dom största faktorerna.

Benjamin Edberg Mäkinen har svarat för ett mål och totalt sex poäng från sin backplats under 18 matcher.
– Säsongen startade lite segt då det gäller poängproduktionen, men spelet tycker jag har varit bra redan från början av säsongen och sedan har det hållit i sig. Jag känner att jag verkligen har utvecklat mitt spel här i Västerås och blivit mer allround.

Bröderna är trots att dom är väldigt lika i utseende inte enäggstvillingar.
– Nej, det är vi inte…

Vem är äldst?
– Jag, sju minuter, säger Oliver med ett litet leende.

Hur mycket personkemi känner ni mellan varandra på isen?
Oliver
– Jag vet var jag har Benjamin på isen. Nu spelar han visserligen på backen, men jag hittar honom bra i exempelvis powerplay. Står jag bakom målet så vet jag att han finns på högersidan. Då behöver jag inte ens kolla vart jag har honom.
Benjamin:
– Klart att jag känner samma sak, men det är inte riktigt som Henrik och Daniel Sedin.

Oliver spelar forward. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur tajta är ni båda vid sidan av hockeyn?
Oliver:
– Vi hänger varje dag även om vi inte går i samma klass. Men vi bor i samma lägenhet så självklart är vi väldigt nära.

Vilka målbilder har ni med hockeyn?
Benjamin:
– Drömmen har alltid varit NHL, men mitt mål är att spela bra här i VIK och ta en plats i A-laget.

Benjamin spelar back. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur mycket är du beredd att offra för att komma till NHL?
– Jag är beredd att offra allt, skrattar Benjamin Edberg Mäkinen innan Oliver fortsätter:
– Min största dröm är spel i SHL med Djurgården. Det är alltid Djurgården som jag har hållit på…

Och om Västerås går upp?
– Då får jag se över det (skratt). Första målet är givetvis att spela i Västerås A-lag. Sedan är det NHL, avslutar Oliver Edberg Mäkinen innan bröderna ska vidare in i Rocklundahallens innandömen för en videogenomgång.

Den här artikeln handlar om: