Sök
Hugo Leufvenius.
Nyheter

JVM-doldisens framfart har väckt NHL-intresse: ”Några som har hört av sig”

Han var en av skrällarna i Tomas Monténs bruttotrupp till JVM. Men ännu återstår en bit innan Hugo Leufvenius kan titulera sig JVM-spelare på riktigt.
— Nu är det bara hårt arbete som gäller och se till att jag kommer in i den slutgiltiga truppen, berättar forwarden för hockeysverige.se.

LÄS MER: Efter genombrottet i Kanada – nu hoppas Hugo på JVM

När Tomas Montén presenterade den preliminära truppen till Junior-VM i Kanada var det några namn som den samlade presskåren höjde på ögonbrynen för. Ett av namnen var Hugo Leufvenius som till vardags spelar för Sarnia Sting i OHL. När hockeysverige.se träffade den storväxte (190 cm/102 kg) forwarden hemma på Ekerö i somras hade han målsättning klar för sig ” Ett mål den här säsongen är JVM. Jag närmade mig lite förra säsongen, men jag trodde aldrig då att jag skulle komma med. Nu har jag haft en bra säsong i Kanada och ska starta den här så bra som möjligt. Det kanske leder till att jag får spela JVM. Det skulle vara en dröm”.

OVERKLIG KÄNSLA

Nu är målet nära och då Hugo Leufvenius fick beskedet att han var med i den preliminära truppen blev han givetvis mycket glad.
– Jag blev självklart jätteglad. Det var många tankar som kom på en och samma gång samtidigt som det kändes lite overkligt. Jag hade såklart haft tankar på att jag kunde komma med och så vidare, men, som jag sa, det kändes ändå lite overkligt i stunden eftersom Junior-VM är något jag alltid sett på TV och nu skulle jag själv få chansen att spela den turneringen, berättar 19-åringen som har ganska klart för sig vad Tomas Montén hoppas att han levererar om han kommer med i JVM-truppen.
– Han vill ha en stor forward som jobbar hårt, vinner mycket puck framför motståndarnas mål och i sarghörnen, att jag städar upp där men även hänger dit några puckar när jag är framför mål.

Truppen är inte spikad ännu, men forwarden från Ekerö IK hoppas att han kommer ta sig hela vägen in i den slutliga JVM-truppen.
– Nu har jag tagit ett steg. Nästa steg för mig är att ta mig in i den spikade truppen. Nu är det bara hårt arbete som gäller och se till att jag kommer in i den slutgiltiga truppen.

VAR MED I ÖRNSKÖLDSVIK

Hugo Leufvenius har spelat en turnering med Juniorlandslaget den här säsongen. Där svarade han för två mål och totalt fem poäng på tre matcher. Han var även och besökte utvisningsbåset under sex minuter.
– Det var i ”Ö-vik”. Vi spelade matcher mot Ryssland, Tjeckien och Finland. Jag tycker att det var kul att få komma tillbaka till landslaget och dra på mig den tröjan igen.
– För min del tycker jag att det gick bra. Jag fick göra ett par kassar och skötte mitt jobb som jag skulle. Jag gjorde det bra framför mål, vann mycket puck och så vidare. Det känns skönt när jag tänker tillbaka på den helgen.

Hur upplevde du farten och speeden på internationell nivå?
– Det går lite fortare där och det är så att ju högre nivå du kommer till desto snabbare går hockeyn. J20-landslagshockey, vet alla som sett på JVM, går väldigt fort. Det gäller att vara på tårna och se till att ha farten uppe när man spelar sådana matcher.

Är just snabbheten du jobbat extra med den här säsongen för att få ett högre tempo i kroppen?
– Ja, det försökte jag jobba en del med under sommaren. Jag fortsätter jobba med det under säsongen också. Det är ett viktigt moment och precis som jag sa innan så ju högre nivå du kommer till desto snabbare går hockeyn. Då får man också se till att man själv blir snabbare.

Hugo Leufvenius. Foto: Ronnie Rönnkvist

Truppen som Tomas Montén tagit ut innehåller ingen Rasmus Dahlin, men Hugo Leufvenius är ändå imponerad över det lag som åker över till Kanada för att slåss om medaljerna i Junior-VM.
– Vi har en bra trupp som har en jättechans att ta sig långt. Alla är väldigt duktiga hockeyspelare. Jag känner en del av killarna sedan tidigare och jag vet att det är en bra grupp utanför isen också.
– Vi ska se till att jobba bra tillsammans och ta oss en lång väg i Victoria och Vancouver.

Hur långt är lång väg?
– För mig är det bara guld som gäller. Jag ser inget annat än det och jag vill alltid vinna allt, säger Hugo Leufvenius med en självklarhet i rösten.

BRA SÄSONGSINLEDNING

Sarnia-forwarden har gjort en mycket fin säsongsinledning i OHL. På lagets 29 inledande matcher har han svarat för 19 mål och totalt 34 poäng. Med det ligger han på 18:e plats i hela OHL:s poängliga.
– Hittills har det gått bra. Jag har gjort en del mål, försökt skjuta mycket och då har många av skotten gått in. Överlag har jag annars försökt förbättra mitt försvarsspel och sett till att sköta mig lika bra i försvarszonen som jag gör i anfallszonen. Det här har tycker jag själv att jag bättrat mig lite på.

Har NHL-organisationerna börjat höra av sig till dig efter den här säsongens framgångar?
– Det är några som har hört av sig och det är kul. För mig är det bara att fortsätta köra och hoppas på att fler blir intresserade.

Hur ser resan ut för att du ska komma optimalt förberedd inför Junior-VM?
– Jag har fem matcher kvar innan jag åker. Det gäller att se till att jag spelar bra sista matcherna och förbereder mig både fysiskt och psykiskt inför JVM. Det kommer att vara en tuff uppgift att åka till Victoria och Vancouver för att spela dom här matcherna så det gäller att vara redo, avslutar Sarnia Stings bästa målskytt och poängligaledare den här säsongen.

Den här artikeln handlar om: