Sök
170521 Sveriges William Nylander och målvakt Henrik Lundqvist jublar efter avgörande straffräddningen under finalen mellan Kanada och Sverige på ishockey-VM den 21 maj 2017 i Köln. …
VM 2019

Beskedet: Tar bort straffläggningen från VM-finalen

Det har varit kraftigt ifrågasatt under många år. Nu väljer Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) att ändra reglerna så att straffläggning inte kan förekomma i en VM-final. I stället kommer finalen att avgöras genom 3-mot-3-spel.

IIHF meddelar via sin hemsida att övertidsformatet nu görs om i VM. I framtiden kommer oavgjorda matcher i gruppspelet kommer att avgöras på samma sätt som i SHL, det vill säga fem minuters spel 3-mot-3 för att sedan, om matchen fortfarande inte är avgjort, gå till straffläggning.

I kvarts- och semifinal gäller tio minuters 3-mot-3-spel innan straffläggningen tar vid. Detta gäller även för bronsmatchen.

TVÅ RAKA VM-GULD PÅ STRAFFAR

Den stora förändringen är i finalen, där straffar inte längre kommer att användas som spelform. I stället kommer det spelas vanliga 20 minutersperioder i spel 3-mot-3 tills matchen avgörs.

För Tre Kronor kommer kanske detta som en dålig nyhet, då de två senaste VM-gulden som det svenska landslaget bärgat kommit efter just straffläggning i finalen.

Ändringarna träder i kraft till vårens VM-turnering i Slovakien.

Den här artikeln handlar om: