Sök
Göteborgs tränare Oscar Annell är kritisk till Svenska Ishockeyförbundets förslag.
SDHL

Läkare saknas – då ska SDHL-tränarna utbildas: ”Helt orimligt”

Hjärnskakningar är inte något som bara sker inom herrhockeyn. Spelarna i SDHL åker också på smällar mot huvudet – men då det inte finns något kraft på att en matchläkare eller ambulans ska finnas på plats vid matcherna tar förbundet nu till en ny lösning: Utbilda tränarna till att göra den medicinska bedömningen.
– Jag tror inte att det ska ligga på oss ledare att ta det medicinska beslutet om hur en person mår när vi inte har någon djupare utbildning i det, säger Modos tränare Björn Edlund till SVT Sport.

Hjärnskakningsepidemin har drabbat svensk hockey den senaste tiden. Så sent som under fredagseftermiddagen konstaterades att Brynäs forward Robert Kousal visat hjärnskakningssymptom i samband med gårdagens match mot Linköping.

På SHL-matcher finns emellertid ett krav från Svenska Ishockeyförbundet att matchläkare måste finnas på plats. Enligt SVT Sport gäller inte samma sak för SDHL, där nu förbundet istället vill utbilda lagens tränare. Detta för att de på så sätt kan se till att ingen spelare med hjärnskakningssymptom kommer till spel.
– Det handlar om att utbilda ledarna. Att de faktiskt ska kunna säga till sina spelare när de fått en smäll att ”nu spelar du inget mer, vi måste undersöka det här närmare”, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

”TYCKER INTE ATT DET LIGGER PÅ OSS”

Förslaget möts av stor kritik från SDHL-tränarna:
– Det låter helt orimligt att vi ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell till SVT Sport.

Annell får medhåll från Brynäs tränare Magnus Carlsson.
– Även om vi får en utbildning så tycker inte jag att det är vårt jobb. Vi är tränare eller lagledare så jag tycker inte att det ligger på oss utan det ska vara en matchläkare på plats, säger Carlsson till samma sajt.

”HELT OACCEPTABELT”

Anders Larsson är förstående till tränarnas kritik.
– Jag kan på många sätt förstå, en tränares huvuduppgift är ju att fokusera på att coacha laget och utveckla spelarna. De vill ju fokusera på sporten och har inte den kompetensen eller det fokuset under en match, säger han.

Brynäs Caroline Markström och har missat en en stor del av säsongen på grund av en hjärnskakning. Markström är mycket kritisk till det faktum att det inte finns något krav på att matchläkare ska finnas på plats under SDHL-matcher.
– Jag tycker att det är jättedåligt, helt oacceptabelt att det är så. Det är en sport som har så pass mycket fysisk kontakt, där det sker skador hela tiden så självklart måste det finnas en läkare där som kan ta beslutet åt oss, har Markström tidigare berättat i en intervju med SVT.

Den här artikeln handlar om: