Sök
Marcus Davidsson ser fram mot turneringen i Ryssland.
SHL

Tre Kronor-skrällen har inte bråttom till NHL: ”Stannar gärna i Djurgården”

Att Jonathan Davidsson och Axel Jonsson Fjällby skulle få chansen i Channel One Cup var inte någon större skräll. Däremot, att även Marcus Davidsson skulle komma med var det kanske inte lika många som hade räknat med. Speciellt eftersom han inledde försäsongen på skadebänken.
— Ett bevis på att jag faktiskt gör ett bra jobb, berättar Marcus Davidsson för hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
20-åringen från Tyresö bor sedan många år tillbaka alldeles nära Björkängshallen i Huddinge. Det är också där hockeysverige.se stämde träff med honom för en intervju.
– Första gången jag var här? Vi spelade i Tyresö och flyttade sedan till Huddinge eftersom det på den tiden inte fanns någon bra verksamhet i Tyresö, berättar Marcus Davidsson då vi slagit oss ner i VIP-rummet i Björkängshallen samtidigt som runt 50 barn har skridskoskola utanför fönstret, något vi knappt kunde slita våra blickar ifrån eftersom det vimlade av glädje där ute på isen.
– Det var ”Jonte” som först körde medan jag mest satt bredvid och tittade på eftersom jag ville spela i hans lag. Då kan jag ha varit fem, sex år. Då var vi i ”Nicke-hallen” (B-hallen) och sedan lät tränarna där mig vara med. I början var jag med fem minuter på träningarna eftersom jag tyckte att det var lite läskigt, men allteftersom jag kom in i det tyckte jag det var roligt.

FICK BESKEDET FÖR EN DRYG VECKA SEDAN

För en dryg vecka sedan fick alltså Marcus Davidsson besked av Johan Garpenlöv att han skulle få chansen i Tre Kronor.
– Det var såklart jättekul och är en fantastisk möjlighet som jag får. Jag är taggad och tycker att det ska bli kul och spännande.

Hade du förväntat dig att få den här chansen redan den här säsongen?
– Jag har inte lagt så mycket fokus på det utan jag tänker mer på att prestera bra i klubblaget och utvecklas. Det har varit min största ambition. Sedan kommer det här vid sidan av som en bonus som ett bevis på att jag faktiskt gör ett bra jobb.
– Så har jag alltid tänkt när det gäller landslaget, att jag inte har strävat dit hela tiden. Det är mer att man belönas genom att komma med dit om man gör saker rätt.

När du och brorsan spelade landhockey på vändplanen där ni bor, snackade ni inte om att det vore häftigt att spela i Tre Kronor tillsammans eller var det NHL som var målet?
– I början körde vi mest för att det var kul. ”Jonte” har varit med ”tänk om vi får spela ihop i Tre Kronor”. Vi fick spela ihop under någon turnering innan JVM för 97:orna. Då fick jag känna på hur kul det är att spela med någon som står mig så nära.
– Till den här turneringen är vi tre stycken, jag, ”Jonte” och (Axel Jonsson) Fjällby. Vi tre är verkligen tajta så det ska bli grymt kul. Det är nästan overkligt.

Vem hade du själv som förebild och idol då du satt hemma och såg Tre Kronor på TV?
– Starkast kommer jag ihåg OS 2006 då det var många bra spelare med, ”Foppa” (Peter Forsberg), (Mats) Sundin, (Nicklas) Lidström, (Henrik) Zetterberg och så vidare.
– Jag kommer inte ihåg att jag hade någon specifik, men det är många duktiga spelare som spelat i Tre Kronor under åren. Bland annat kommer jag ihåg sedinarna (Daniel och Henrik Sedin) på VM här hemma. Det var magiskt att se dom spela. När jag tänker på alla som spelat i Tre Kronor så är verkligen en ära att få den här chansen.

GLÄDJE HOS ALLA TRE

Channel One Cup spelas mellan den 13: och 16:e december. Samtliga Sveriges matcher spelas i Moskva.
– Det kommer bli kul och väldigt lärorikt. För mig är det bara att ta för mig och visa framfötterna.
– Jag tänker ännu inte så mycket på turneringen. Igår (läs: torsdag) var det match och nu har jag fokus på matchen imorgon (läs: idag). Efter det skiftar jag fokus lite grann och börja tänka på turneringen, men först ska jag göra klart här hemma.

Hur gick snacket mellan dig, din bror och Axel Jonsson Fjällby då det stod klart att ni alla tre var uttagna?
– Det var glädje hos alla tre. ”Jonte” snackade lite med ”Acke” och frågade om dom hade hört av sig till honom också. När det sedan kom fram att dom hade hört av sig till alla tre så var det riktigt kul.

Jonathan Davidsson, jublar med Axel Jonsson Fjällby och Marcus Davidsson i en match tidigare under säsongen. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

När hockeysverige.se träffade Johan Garpenlöv tidigare i veckan svarade han följande på frågan om tanken är att trion även kommer att spela tillsammans i Tre Kronor:
– Nummer ett, det är tre spelare som är unga och skickliga. Grunden är att dom har kunskapen för att vara med i laget. När nu Fjällby kom tillbaka och dom tre spelar ihop i Djurgården, så varför inte? Vi får se om dom kommer spela ihop, men möjlighet finns i alla fall.
Marcus Davidsson:
(Jakob) Lilja, (Daniel) Brodin och (Jacob) Josefson spelade ihop under förra turneringen och gjorde det bra. Tränarna i Tre Kronor är kända för att skapa bra formationer. Vi får se om dom vill ha kvar vår formation och använda den lite mer som en ”checking-line”, en kedja med väldigt mycket speed eller om dom vill bygga om. Det är bara att ta allt som det kommer.

Känner du dig nervös eller ganska trygg eftersom det är åtta djurgårdare med?
– Åtta djurgårdare är grymt bra. Det kommer bli kul och jag har redan innan väldigt många vänner i laget. Jag är säker på att jag även kommer hitta många nya goda kontakter.
– Men nervös? Nej, jag känner inte så just nu. Jag ser det mer som en bra möjlighet att få visa upp mig. Sedan är det upp till mig att ta för mig och se hur det går.

Vad har mamma, pappa och syrran sagt då båda ni ska spela i Tre Kronor tillsammans?
– Dom är extremt stolta och glada för vår skull men även för att Fjällby kom med. Vi är väldigt tajta med Fjällby. Det har blivit så eftersom vi spelat ihop under många år. Vi spelade i samma kedja förra säsongen, är med varandra hela dagarna och känner varandra riktigt bra.

SKADAD PÅ FÖRSÄSONGEN

Inför kvällens match har Marcus Davidsson svarat för två mål och totalt 13 poäng på 22 matcher.
– Jag var skadad under några försäsongsmatcher och det tar ett tag att komma in i allt. Det gick ändå ganska bra i början, men att vi vann många matcher var mycket på grund av vår förstakedja (Lilja, Brodin, Josefson).
– Själv ville jag bidra mer till laget, göra skillnad. Sedan kom ”Jonte” hem. Då började vi hitta tillbaka till det spel vi hade förra säsongen och nu har även Fjällby anslutit.
– Jag har växt ju längre säsongen gått och jag tar för mig mer och mer. Jag vet också att jag är så pass duktig att jag kan vara en ledande spelare i laget.

Skadan på försäsongen påverkade givetvis Marcus Davidssons säsongsinledning i SHL.
– Ja, jag tycker att den påverkade. Träningsmatcherna, även om det kan vara lite jobbigt att spela, nio, tio stycken under försäsongen, gör att man är väldigt redo när serien börjar. Jag tror att jag fick två CHL-matcher för att komma in i säsongen. Det tog lite tid för mig att komma in i matchtempo, hitta rätt i bågar och sådant.

Har ni tre redan hittat kemin som ni hade mellan er förra säsongen?
– Vi börjar hitta någon sorts kemi. Vissa matcher fungerar bättre än andra. Det gäller att vi ska hålla en hög nivå hela tiden.
– ”Acke” kom hem ganska nyligen och har man haft lite körigt där borta (AHL) så kanske inte självförtroendet är på topp. Jag vet att det kommer bygga upp sig senare under säsongen och till slutspelet. Vi kommer att vara en riktigt bra femma i SHL.

TYCKER SHL ÄR EN BRA LIGA ATT UTVECKLAS I

Marcus Davidsson är draftad av Buffalo. Både Jonathan Davidsson och Axel Jonsson Fjällby var över till sina NHL-klubbar för att försöka ta en plats där den här säsongen. Båda har nu återvänt till Djurgården. I Jonathans fall var det mer eller mindre förutbestämt. Det här har även fått Marcus att tänka till och inte ha så bråttom över till Nordamerika.
– Jag känner att SHL är en bra liga att utvecklas i. Om Buffalo vill ha över mig och jag känner att jag är tillräckligt bra för att spela i NHL och göra ett par matcher där då kan det vara värt att spela i AHL.
– Annars, jag har hört att det är väldigt mycket resande i AHL så SHL är kanske en bättre plats att spela på. Jag har ändå familj och vänner här hemma.

Marcus Davidsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Är just det här med att ha familj och vänner nära något som är viktigt för dig?
– Ja, jag tycker det är viktigt. Speciellt om man inte har någon flickvän som kan stötta. Då är det väldigt bra att ha kompisar och familjen bakom ryggen och som stöttar en.

Har du fått dig en tankeställare när både Jonathan och Axel kommit hem efter att inte tagit en plats direkt i NHL?
– ”Jonte” var klart sedan innan att han skulle komma hem. Skulle han vara kvar där borta så skulle han ha behövt ta en NHL-plats eftersom han hade sajnat med Djurgården. Han var på campen, men blev hemskickad som sista forward. Det var ändå riktigt starkt jobbat av honom.
– Jag vet att Fjällby trivs bra i Djurgården. Fansen älskar honom samtidigt som han har flickvännen, familjen och vännerna här hemma. Att då spela där borta eller här, eftersom man utvecklas i båda ligorna är det klart att man kanske dras till att åka hem och spela här.

Lockar det dig redan nu att åka över och testa på nivån i NHL?
– Ja, eftersom jag har sett att det är många jag spelat emot i SHL som klarat av det. Klart att det lockar, men samtidigt har jag inte bråttom. Jag vill vara duktig på alla punkterna som en center ska vara innan jag drar. Därför stannar jag gärna här i Djurgården eftersom dom är duktiga på att utbilda.
– Jag tar små steg i taget och det kommer till slut leda till att jag är en fulländad spelare.

Den här artikeln handlar om: