Växjö Lakers HC

Tränarens lovord om JVM-aktuelle forwarden: ”Kommer vara toppspelare väldigt snart”

ANNONS

Från Hockeyettan till SHL till JVM. Att heta Pontus Holmberg just nu är sannolikt en trivsam historia. Forwarden har haft en stark förstasäsong med Växjö Lakers och nu blickar han fram emot sitt första stora mästerskap.
– Det ska bli jätteinspirerande, säger Pontus Holmberg till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter en långdragen tillställning i Scandinavium, där det första och enda målet kom i den fjärde straffrundan, blev Växjö Lakers snuvade på extrapoängen. Frölunda hade sett till skottstatistiken ett övertag, 35–16 efter tre perioder och övertid, men fick inte till effektiviteten. Gästernas tränare Sam Hallam var nöjd med det starka, småländska försvaret som stod pall genom hela matchen.

Under de nära fjorton minuter som 19-årige Pontus Holmberg fanns på banan bidrog han både framåt och bakåt med sin fart och skickligt täckande av pucken. Den Västeråsfödde forwarden har gjort en övertygande resa från Västerås och Hockeyettan till Växjö och SHL.
– Den första tiden har varit kul. Det är en omställning såklart, men jag har fått bra hjälp av mina medspelare. Jag har kommit in i det ganska bra, säger Pontus Holmberg efter matchen i Scandinavium.

Den största omställningen med att hoppa upp två nivåer i seriesystemet, tycker Pontus, är att avväga spelet och fatta beslut på ett genomtänkt sätt.
– Alla är så tekniska, man kan inte gå på alla spelare på samma sätt. Man vet att alla är så skickliga att de kan spela bort en om man går på vid fel tillfälle. SÅ att värdera situationerna har varit den största utmaningen.

Vad har varit lättast?
– Det är väl farten, att anpassa sig till den. Det har känts lättast. Spelarna är ju inte snabbare här, men de har lite mer skills och är bättre i passningar och mottagningar. Och det känns det som att jag kommit in i ganska bra.

Pontus Holmberg har noterats för sju poäng (3+4) de första 24 matcherna, och siktar på fler under säsongen. (Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl)

”TILLFÄLLIGHETER OCH TUR”

Forwarden, som spelat både center och på kanten under säsongen, är glad över det förtroende han får av klubben och ledarna. Trots att poängen inte trillat in i den takt han önskat är han nöjd med sin egen insats under inledningen av sin första SHL-säsong.
– Det känns som att spelet finns där. Det har känts bra, och jag kan inte tänka mig bättre förutsättningar för att lyckas.

Säsongen har startat så bra för Holmberg att Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén tidigt bestämde sig för att talangen var aktuell för JVM i Vancouver över årsskiftet. I veckan presenterade Montén sin bruttotrupp och mycket riktigt var Pontus Holmberg ett av de namn han läste upp.
– Jag tror inte jag var tilltänkt i början av säsongen, men ju längre den har gått känns det som att jag kommit närmare och närmare, säger Pontus.
– Det är så tajt, så det hade kunnat vara vem som helst egentligen. Det kanske är lite tillfälligheter och tur, men jag är väldigt glad för att få chansen.

Första stora turneringen för dig, hur tror du det blir?
–  Det ska bli jätteinspirerande. Först ska jag försöka ta en plats men om man tänker lite längre fram så skulle det vara oerhört stort att få representera Sverige i en sån turnering. Det är bara att försöka njuta så mycket som möjligt och gå ut och köra. Lita på sitt eget spel.

Blir du nervös inför såna nya, häftiga upplevelser?
– Nja, jag är nog nervös på träningarna i början när man kommer dit, men det brukar släppa när det är dags för match. Som nytt lag tycker jag det är lättare att komma ihop på matcherna.

Hur tror du Tomas Montén vill använda dig i spelet?
– Det vet jag inte riktigt, men jag ska försöka göra det som jag gör i Växjö och spela så bra hockey som möjligt. Sedan om jag får chansen att spela offensivt eller defensivt, det spelar ingen roll. Jag tar vilken som.

TRÄNAREN: ”MAGNIFIKT BRA”

Växjös tränare är inte förvånad att forwarden blivit uttagen till juniorlandslaget. Sam Hallam fick se Pontus Holmberg på nära håll när han lånades in till Växjö i två matcher förra säsongen, och han är oerhört glad över möjligheten att knyta till sig den unge spelaren.
– Framför allt är han otroligt hockeysmart och otroligt lätt att använda i olika spelformer. Just nu spelar vi honom både i powerplay och boxplay och fem mot fem. Han spelar center, han kan spela vinge. Så framför allt är det hans spelförståelse, den är magnifikt bra, säger Sam Hallam och fortsätter med lovorden.
– Sedan är han otroligt skicklig på att täcka puck och hålla fast den vilket gör honom otroligt användbar. Det är kul att se de här unga killarna som kanske inte varit stora stjärnor i sina kullar, som slår igenom lite senare. Jag tror att vi ser en kille som kommer vara en toppspelare i SHL väldigt snart och sedan kanske redo för nya uppgifter.

Vilken del i spelet har utvecklats mest hos Pontus sedan han kom till Växjö?
– Det är nog mest en anpassning till nivån, att tro på sig själv. Under försäsongen tycker jag att han var en av våra bästa spelare. Han har en enorm fart och skridskoåkning. Det som finns att utveckla är väl till viss del skottet i sig men även den där riktiga hungern i anfallsspelet för att trycka dit lite mer puckar och lite mer ego där kanske.

Efter lördagens SHL-omgång väntar ett landslagsuppehåll och för Växjöforwarden är chansen stor att han inte spelar match på svensk mark förrän efter årsskiftet. Nästa vecka åker den svenska juniortruppen till Kanada för ett förberedande läger och den 26 december spelar Juniorkronorna sin första match i VM. Pontus Holmberg ska göra allt han kan för att ta en plats på mästerskaps-isen.

Positiv trend för Växjö och du är uttagen till JVM-truppen. Hur roligt är det att spela hockey just nu, Pontus?
– Det är skitkul. Vi har kommit igång med laget med många trepoängare. Förlust idag förvisso men vi har samlat ihop många poäng. Vi vinner mycket och det är kul.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL