Sök
170917 HV71:s Isabell Palm under ishockeymatchen i SDHL mellan BrynŠs och HV71 den 17 September 2017 i GŠvle. Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104 …
SDHL

Ligans tuffing vill ha mer fysiskt spel: ”Vi får inte – men vi gör det ändå”

Hon ligger ofta med i toppen av SDHL:s utvisningsliga och erkänner att hennes spelstill är tuff och fysisk. Isabell Palm vill att det ska tillåtas mer fysiskt spel i SDHL. Hon menar också att henne rykte kan orsaka en del av minuterna på botbänken.
— Det är bara för att jag heter Isabell Palm som jag får en del utvisningar, berättar hon för hockeysverige.se.

”Jag bodde mer eller mindre på ishallen i Clemens och kunde träna med 95:orna, 94:orna, 93:orna och damlaget under samma kväll. Mamma fick komma ner med min middag till hallen så jag skulle få lite mat i mig också…”

Det är HV71:s tuffing Isabell Palm som berättar för hockeysverige.se om sin uppväxt som hockeytjej i Clemensnäs. Det var också där som hon inledde sin hockeykarriär som tagit henne hela vägen till Damkronorna.
– Jag tycker att de tog bra hand om mig i Clemens. Från början var vi fem eller sex tjejer som spelade i samma lag med killarna. Det var riktigt kul att vi var så pass många, men sedan trappades det av så vi bara var två kvar, jag och Olivia Granlund som nu spelar i Skellefteå AIK.

Hur ser du idag på att det inte fanns något riktigt bra damlag i stan då du växte upp?
– Skellefteå AIK hade ett damlag när jag var liten. Jag hann aldrig spela där eftersom jag laget lades ner när jag var runt 14 år. Clemens hade också ett damlag, men det var inte mycket folk med där heller och det var inte direkt något jättebra lag. Jag fortsatte spela med killarna fram till det att jag var 15 år innan jag flyttade.

ALLTID VARIT FYSISK I SPELET

Isabell Palm är fysisk i sin spelstil och var så redan då hon spelade med killarna hemma i Clemensnäs.
– Ja, så har jag alltid varit, skrattar Isabell Palm och fortsätter: När vi spelade från blålinjen och neråt hade vi bommar efter linjerna. Då var jag den som alltid skulle tackla över killarna över bommarna så jag blev utvisad.
– Jag har, som sagt var, alltid varit fysisk i mitt spel och det hänger med ännu.

Palm är också oftast med i toppen av utvisningsligan i SDHL.
– Jag spelar en väldigt aggressiv hockey. Jag pratade med en domare som sa ”Vi håller koll på dig eftersom du har samma spelstil som killarna. Även om pucken lämnat är du ändå där och trycker till”. Jag får nog också ibland nog utvisningar som jag inte ska ha. Det är bara för att jag heter Isabell Palm som jag får en del utvisningar.
– Nu tycker jag att damhockeyn ska bli mer fysisk och jag hoppas att det kommer att bli så. Jag tycker dessutom att det är roligt att spela lite mer närkampsspel.

Hur ser du annars på det fysiska spelet i SDHL?
– Jag menar inte att vi ska åka runt och köra över varandra i SDHL och jag har aldrig haft för avsikt att skada någon, men jag tycker att det ska tillåtas mer fysiskt spel. Det blir dessutom roligare att kolla på.
– Vi är så pass bra tränade idag så vi klarar av det här fysiska spelet. Nu har det varit tal om att det varit många hjärnskakningar och sådant. Det tror jag handlar om att vi spelar mer fysiskt samtidigt som inte alla är beredd på det. Vi får inte, men vi gör det ändå vilket gör att man inte heller är beredd på att ta emot en tackling. Skulle det vara mer tillåtet tror jag att det kanske skulle minska med hjärnskakningar eftersom vi skulle vara beredda på att det kan komma en tackling.
– Däremot tycker jag inte att ”Open ice”-tacklingar ska vara tillåtna. Det jag menar är att det fysiska spelet kring sargerna borde vara mer tillåtet.

Är det en svårt bit med domarnas olika bedömningar av tacklingar och det fysiska spelet?
– Ja, så är det. Det är jättesvårt i vissa matcher och som spelare måste du nästan testa dig fram för att se vart nivån ligger. I vissa matcher kan det vara tillåtet med tacklingar. När vi sedan kommer till nästa match får vi inte ens röra varandra utan åker ut direkt. Det här är jättesvårt.

COMEBACK I LANDSLAGET

Isabell Pam har nu fått chansen av förbundskaptenen Ylva Martinsen att göra comeback i Damkronorna. Palm tycker också att hennes spelstil passar bra internationellt.
– Ja, det tror jag. Det känns som det fysiska spelet är lite mer tillåtet där. När man ser Kanada och USA spela mot varandra så är det mycket närkamper och tufft spel.

När du nu kommit med i Damkronorna igen har du då satt upp som mål att vara med där hela vägen fram till och med VM?
– Klart att jag vill vara med så mycket som möjligt. Vi får se efter den här första fyrnationersturneringen hur Ylva tyckte att jag spelade. Självklart vill jag vara med på VM och sådana turneringar.

Hur gick tankarna då förbundskaptenen Ylva Martinsen hörde av sig och berättade att det var din tur att få chansen nu?
– Ylva ringde mig redan innan förra turneringen som var i Tjeckien. Hon sa då att jag var reserv vilket jag tyckte var jätteroligt eftersom jag då var med på listan. Sedan fick jag se på presskonferensen att jag var uttagen då och självklart blev jag fruktansvärt glad.

23 ÅR – MEN ÄNDÅ RUTINERAD

Isabell Palm har en hel del rutin i bagaget trots att hon bara är 23 år. Redan under sin första säsong i Riksserien, 2011/12 då hon spelade för Modo vann hon med om att vinna SM-guld.
– Det var första säsongen jag spelade i Modo och enbart med tjejer. Det var väldigt speciellt. Jag åkte hela tiden ut för ”illigal hit” och jag fattade inte varför jag fick lov att sätta mig i utvisningsbåset, skrattar Isabell Palm och fortsätter:
– Jag tänkte ”Vad gör jag för fel?” Då fick jag svaret att jag inte fick tacklas ”va???” Då fick jag ändra mitt spel lite grann i alla fall. Dessutom, tidigare, då jag spelade med killarna, var jag back, men när jag kom till Modo blev jag forward istället.

Du har vunnit SM-guld med Modo, hur ser du på möjligheten att göra en likadan resa med HV71?
– Jag tror vi absolut har möjligheten att vinna guldet. När vi spelar som bäst är vi ett väldigt tufft lag att möta. Klart att vi har SM-guld som mål och det skulle vara helt fantastiskt att vinna guldet med HV71.

Den här artikeln handlar om: