Aaron Palushaj och Niklas Eriksson. Den nya tränaren berättar om rollen och hur han ser på Örebros lag. …
SHL

Örebrotränaren om nya rollen och framtiden ”Har ett tillräckligt bra lag”

ANNONS

Under förra veckan kom beskedet att Niclas Sundblad och Petri Liimatainen fick lämna sina uppdrag i Örebro efter en svag inledning av säsongen. Tidigare OS-spelaren Niklas Eriksson, som tidigare, precis som Liimatainen, var assisterande tränare – fick ta klivet upp som huvudtränare. Till sin hjälp har han nu Henrik Löwdahl och Jörgen Jönsson. Så här långt har Niklas Eriksson haft sin nya roll under två matcher, vinst mot Frölunda med 7-1 och förlust mot Malmö med 3-1.

När hockeysverige.se får en intervju med den nya tränaren berättar han att det var med blandade känslor som han tackade ja till sin nya roll.
– Det var en delad känsla och delade tankar. Dels för att jag hade jobbat tajt ihop med två killar som Petri och Sundblad. Vi har haft en nära dialog under två års tid. Då kommer det ändå in en känslomässig olust, säger Niklas Eriksson och fortsätter:
– Vi hade ändå jobbat ihop. Skulle jag då ta Sundblad och Petris jobb? Ungefär så gick mina tankar. Samtidigt vet jag att det är så här den här branschen fungerar och att det här blir en chans för mig.
— Jag tvekade faktiskt inte så länge att tacka ja. Trots allt har jag varit här i två år. Jag vet vad
föreningen står för och vad det finns för möjligheter här. Jag tycker att det finns stora möjligheter att göra någonting bra i Örebro.

Hur har samarbetet varit mellan dig, Niclas Sundblad och Petri Liimatainen varit?
– Det har ändå varit bra. Vi har haft våra roller, men sedan kanske inte vi har haft samma syn i hur man bedriver ledarskap. Vi har inte tyckt exakt samma i allting, men det tycker jag inte heller att man ska behöva göra.
– Jag har lärt mig otroligt mycket av Sundblad. Han är duktig på vissa saker i sitt ledarskap som jag har lärt mig och tagit till mig av. Vi har haft ett bra samarbete dom här två åren så det är tråkigt att det slutade på det här sättet.

Vad menar du skiljer i ledarskapet mellan dig och Niclas Sundblad?
– Jag är uppväxt med och även varit en del i den svenska ledartraditionen under senaste tio åren. Där har jag varit tränare och man har jobbat mycket med återkoppling, feedback och delaktighet i gruppen. Det är så nästa generation är vana att ”approchas” från skola och så vidare.
– Spelarna är vana att få vara med i processen, vara delaktiga, med och tycka till om saker och ting. Där har jag lärt mig mycket sedan jag blev tränare. Det är också något som jag har försökt jobba mycket med. Det är något som skiljer oss lite åt, så är det absolut.
Niklas Eriksson hade ingen dialog med sina tidigare tränarkollegor innan han tackade ja till nya rollen som huvudtränare.
– Nej, det hade jag inte. Jag fick frågan någon dag innan beskedet. Då tackade jag ja. Efter det hade jag ingen dialog med dom.
– Det känns aldrig riktigt roligt att man på något sätt går lite bakom ryggen på folk. Det gillar jag inte, men så fungerar det och det hade varit svårt att fråga dom först.

”VI HAR OLIKA PERSONLIGHETER”

Vad vill Örebros styrelse se av dig under resterande delen av säsongen?
– De vill se ett ledarskap som är annorlunda och att vi ”approchar” gruppen på ett annat sätt precis som jag sa tidigare. Sedan vill dom se att jag leder med min personlighet och det jag står för.
– Vi är olika personligheter, men sedan får andra bedöma oss. Jag försöker leda med ett lugn, en trygghet och skapa en atmosfär där spelarna får vara sina bästa jag. Allt för att spelarna ska kunna utvecklas i en lugn och trygg miljö. Min ambition är i alla fall att skapa en sådan miljö.

Som assisterande coacher har Örebro plockat in klubbens ikon, Henrik Löwdahl, och Niklas Erikssons OS-guldkompis från 1994, Jörgen Jönsson.
– Henrik har varit länge här i klubben och nu senast coach på J18-laget. När jag fick förfrågan hade även Henrik fått en förfrågan. Jörgen kom egentligen in samma dag han också, men i ett lite senare skede. Man kan säga att det var lite snabba ryck.
– Det blev, som det känns nu efter dom fem dagarna vi jobbat ihop, väldigt bra och det känns som vi pratar samma språk. Under dom här två åren har jag och Henrik pratat hockey tillsammans utan att vi för den delen varit nära varandra i och med att han varit på 18 och jag i A-lag. Vi har ändå haft dialog och jag vet ungefär hur hans tankar går. Jag tycker också att han står för många sunda och bra värderingar samtidigt som han är en trygg person.
– Jörgen har jag spelat tillsammans med och vet vad även han står för. Jag tycker att det är intressant att han var i Växjö förra säsongen. Han kommer från en klubb som vann guld förra säsongen och skaffat sig en bra plattform i hockeysverige. Delar därifrån kan han ta med sig och dela i vår organisation.

Har ni pratat om vad som kärvat tidigare under säsongen eller blickar ni enbart framåt?
– Vi har valt att titta framåt, men också göra lite korrigeringar i spelet. Inte några jättestora. Tittar vi på statistiken har vi gjort många bra saker rent ”corsi-mässigt”, men det finns även några saker vi måste göra bättre för att det ska bidra till tre poäng. Det räcker inte att ha bra ”corsi” utan vi måste göra en del förändringar för att få poängen på vår sida också.

Vilka skruvar har ni skruvat på för att få till den här förändringen?
– En sak vi måste göra bättre är spelet utan puck, att vi är tajtare som lag och att det är kortare mellan sista och första gubbe. Exempelvis, då vi sätter press att vi verkligen flyttar upp med hela laget. Att vi håller ihop laget mer, kör mer mittzonspress och därifrån blir kompakt och inte utspridda, som vi tycker att vi varit lite för mycket innan.
– Sedan har vi pratat om hur vi ska skapa lägena för att göra mål. Det här var en process vi startade redan tillsammans med Sundblad och Petri. Vi pratade mycket om just det här sista veckorna. Det handlar om att ha en strategi för att få in puckarna i dom här områdena där lägen skapas. Det har vi jobbat med över tid innan också.
– Vi har även pratat mycket om att skydda vårt mål bättre. Vi har släppt till för många mål nära vårt eget mål. Där handlar det framförallt om att ta bort klubbor och inte bli för puckstirrande. Det gäller att ta bort killar som kommer in i det området.

”VI HAR ETT TILLRÄCKLIGT BRA LAG”

Vilken respons har ni fått från gruppen då det gäller just detaljerna du nämner?
– Jag tycker att det varit en bra respons och killarna har köpt det här. Om vi ser till det här med ”gap-control”, håller ihop laget och är tajta så har det varit riktigt bra senaste två matcherna. Framförallt i
Malmö-matchen även om vi förlorade.
– När jag tittar på den matchen i efterhand är jag väldigt nöjd med hur vi spelar rent taktiskt. Det var en riktigt bra hockeymatch med nästan lite slutspelskaraktär. Det var tätt, tätt ute på isen och inte alls så mycket rum att jobba med. Det var verkligen en bra prestation av oss.

Det är landslagsuppehåll nu, kan du se att ni måste ut och jaga förstärkningar till någon lagdel under uppehållet?
– Nej, det tycker jag inte. Det sitter inte i förstärkningar, att vi ska tro och hoppas att det kommer in folk som ska hjälpa oss på det sättet.
– Vi har ett tillräckligt bra lag. Vi litar på att spelarna i laget på ska kunna utföra bra prestationer. Kan vi korrigera små detaljer i vårt spel så är jag säker på att laget kommer hitta en vinnande trend. Vart
det sedan slutar i slutändan får vi summera efter säsongen.
– Jag tycker ändå våra två senaste matcher visar på att vi har börjat bygga någonting. Jag tror också att det är viktigt för framtiden att vi bygger någonting så vi känner att om vi spelar det här spelet så är vi med i alla matcher, att vi känner oss trygga i alla moment och inte blir utspridda över isen. Jag är full av förhoppningar att vi ska kunna ha en bra andra halva av serien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL