Sök
Cory Murphy
SHL

SHL-profilen har bytt axelskyddet mot kavajen: ”Lite mer att göra som tränare”

Karriären på isen tog slut i våras – nu ska åren som spelare forma Cory Murphys roll i båset.
–  Jag är ny så jag måste falla tillbaka på mina erfarenheter som spelare. Jag tror det kan hjälpa, säger förre SM-guldbacken till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter 18 säsonger på yttersta elitnivå bestämde sig Cory Murphy i våras för att lägga skridskorna på hyllan. Säsongen i Karlskrona blev inte som han tänkt sig och laget åkte ur SHL efter kvalförlust mot Timrå. Fyrtioåringen sadlade däremot snabbt om, och i maj skrev han på som assisterande tränare för Rögle. Snabba ryck, men möjligheten att få vara kvar inom hockeyn lockade för mycket för att tacka nej.
– Jag har verkligen tyckt att det har varit kul. Att få fortsätta vara en del av sporten, tävla, vinna, förlora och vara i SHL. Hockey har varit en del av hela mitt liv och jag är glad att få fortsätta vara en del av ett lag, säger Murphy om första tiden i tränarrollen.

Tränarkarriären är ung. Och att gå från elitspelare direkt in som tränare på samma nivå är kanske inte det mest vanliga karriärsteget. Många gånger anpassar sig före detta spelare genom uppdrag på lägre nivå. Men att kasta sig direkt in i hetluften har givit många lärdomar tycker Murphy.
– Det är ju inte som att vara spelare, det är en annan roll, men jag har haft roligt. Mycket handlar om att kolla om det jag gör hjälper eller inte. Det tar lite tid, men jag försöker att vara medveten och njuta av hela den här processen.

Som spelare var Cory Murphy liraren på blå. En back som kunde styra ett powerplay och som ofta syntes i poängprotokollet. Vilken typ av tränare han är det vet han inte riktigt ännu. Att hitta sin identitet är en av många utmaningar han ställts för den här hösten.
– Nu får jag tänka mer, vara med och sätta systemet och lära spelarna på ett individuellt plan. När man är spelare fokuserar man bara på jobbet och vad man ska göra, det är lite mer att göra som tränare. Men jag lär mig och blir mer bekväm.

Cory Murphy och Cam Abbott funderar ut vägen. FOTO: Bildbyrån

ERFARENHET SOM HJÄLPER

Cory Murphy kom till Sverige från vitryska Dinamo Minsk inför säsongen 2013-14. Han hamnade i Växjö Lakers som under hans andra år i klubben blev svenska mästare.
– Jag kom till Växjö i ett bra läge. De var på gång framåt och satsade för att vinna. Det ville jag vara en del av. Jag hade fyra bra år och Växjö blev som hemma för mig.

De fyra säsongerna i Växjö lärde honom hur det var att tillhöra ett topplag i SHL. Förra säsongen fick han känna på motsatsen i Karlskrona.
– När jag bytte till Karlskrona var det för att jag inte kände mig redo att sluta. Det gav mig en möjlighet. Vi hade det jobbigt, det var tufft men jag ångrar inget, säger Murphy.

Inte visste han då att erfarenheterna från de fem åren som spelare i Sverige skulle betyda mycket under sin första säsong som tränare. Rögle inledde krisartat och förlorade sina sex första matcher. Sedan dess har de varit ett av SHL:s bästa lag. Två scenarion som han kunnat relatera till från sina år på isen.
– Att jag varit i både ett vinnande och i ett förlorande lag gör att jag kan ta erfarenheter från båda och försöka ta in det här. Jag är ny så jag måste falla tillbaka på mina erfarenheter som spelare. Jag tror det kan bidra med några tankar som kan hjälpa. Man lär sig från båda situationerna.

Kan det vara frustrerande att inte kunna hjälpa till på isen?
– Nej, det tycker jag inte. Jag hade turen att kunna spela länge. Jag kände förra året att det var bra läge att göra något annat. Men du vet i matcher som den i går (derbyt mot Malmö) där atmosfären och matchen var bra. Då minns man hur det var, men jag försöker att inte tänka på det så mycket.

Murphy i Karlskrona-tröjan. FOTO: Bildbyrån

”ÄLSKAR SVERIGE”

Förutom Cory Murphy består Rögles lagledning av huvudtränare Cam och sportchef Chris Abbott. Den gemensamme nämnaren för trion är att de alla kommer från Kanada, men ändå rotat sig i Sverige.
– Vi älskar Sverige. Det är hemma för oss. Min fru och familj trivs väldigt bra. Tidigt i min karriär kanske vi inte trodde på det, men nu är vi här. Vi är glada att stanna. Det är ett bra land, en bra liga och vi vill ingen annanstans, säger Murphy som skrev ett treårskontrakt med Rögle.

Fem år i Sverige … då är väl svenskan ganska bra?
– Det är en sak som jag kanske inte lagt ner så mycket tid på som jag borde ha gjort. Men jag måste göra det eftersom vi vill stanna. Mina barn pratar svenska hemma, de är bra lärare så det är upp till mig nu. Jag vill lära mig, det tar bara lite tid.

Vad var det som lockade med Rögle?
– De bedriver en toppverksamhet. De har sin plan för att bli ett vinnande lag. Det är väldigt kul att vara en del av en sådan här organisation. Jag kommer till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. Alla har tagit bra hand om mig.

– Jag är väldigt tacksam för chansen, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten