Nyheter

‘Efter två års stenhård kamp mot cancern orkade hon inte kämpa emot – Greta blev fem år’

ANNONS

Joakim Thelin och Jesper Bratt har tagit sig an ambassadörsroller för föreningen AjaBajaCancer. Nu berättar Oskarshamnspelaren Thelin om chockbeskedet då hans kusin dog när hon bara var fem år.
– Jag vet hur det känns när ens barn, syster, bror, kusin, vad det nu än kan vara, får besked om att hon eller han har cancer. Det gör ont, minst sagt, säger han.

AjaBajaCancer är en ideell förening som bildades av Ellinor Stattin och Tove Jansson 2018, mammor till barn med cancer. Mycket av deras arbete utförs av generalsekreteraren Katties Brunberg. Dom vill använda sina erfarenheter från vad som finns och inte finns till hjälp för barn med cancer och deras anhöriga, stötta andra som hamnat i liknande situation. ”Barncancerfonden gör idag ett fantastiskt arbete men vi ser och upplever saker i vardagen kring ett cancersjukt barn som skulle kunna förändras och utvecklas. Vi ser helt enkelt även ett behov av en förening som vår”
AjaBajaCancers arbete grundar sig på ideellt engagemang och är beroende av att privatpersoner och företag vill hjälpa till i deras arbete på olika sätt för att kunna utvecklas och förbättras för att nå deras mål. Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer i Sverige. Det innebär 300 nya familjer som måste gå igenom ett liv med cancer och allt vad det innebär. 

När ett barn drabbas av cancer ska ingen behöva känna sig ensam utan alla ska få allt stöd som familjen kan tänkas behöva när världen omedelbart förändras.

Det är starka känslor som man möts av då barn med cancer kommer på tal. Två som engagerat sig i AjaBajaCancer är hockeyspelarna Jesper Bratt i New Jersey Devils och Joakim Thelin som till vardags spelar i Oskarshamn.

”JAG VET HUR DET KÄNNS”

Jesper Bratt:
– Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer. Nästan varje dag är det en familj som får ett mardrömsbesked. Jag som stolt ambassadör vill visa barnen och familjerna att dom inte är ensamma i kampen de lever med. Därför bär jag ett AjaBajaCancer-armband. Gör det du också.

Joakim Thelin:
– Året var 2007. Ett år som skulle förändra livet för mig och min släkt, inte minst för min morbrors familj. Ett år då min helt fantastiska kusin, Greta, efter två års stenhård kamp mot cancern inte längre orkade kämpa emot. Greta blev fem år.
– Jag vet hur det känns när ens barn, syster, bror, kusin, vad det nu än kan vara, får besked om att hon eller han har cancer. Det gör ont, minst sagt.
– Samtidigt som cancerforskningen är så oerhört viktig är det nästan viktigare att kunna finnas där för de drabbade och deras familjer.
– När jag fick frågan om jag ville bli ambassadör för AjaBajaCancer tvekade jag inte en sekund. Att få möjligheten att vara med och göra skillnad. Att få chansen att hjälpa människor som har fått mardrömsbeskedet. Det var med andra ord inget svårt var.
– Förutom att bidra till forskningen hjälper AjaBajaCancer också familjer i deras vardag. Ett exempel på det är att nu inför julen skickar de ut presentkort på ICA till några familjer runt om i landet. Arbetet mot cancern är jätteviktig och jag vet att alla bidrag är superbra och väldigt uppskattade, stora som små.

SKÄNKER PENGAR FÖR VARJE MÅL

Det här har även fått Joakim Thelins pappa, tidigare NHL-spelaren, Mats Thelin, att vilja hjälpa till. Nu har han börjat kontakta företag om att dom ska skänka 1000 kronor per mål som Joakim Thelin gör under säsongen.
– Jag har redan börjat lyssna med några företag och både Pilote Husbilar och Pelle Lindell har gått in och vill stötta AjaBajaCancer genom att skänka 1000 kronor per mål Joakim gör. Jag hoppas att många fler företag och privatpersoner också vill hjälpa till. Det kan rädda ditt eller ett annat barns liv genom det.

Här kan du läsa mer om AjaBajaCancers arbete.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga