SHL

Han blev skrällen i Tre Kronor-truppen: ”Hade inga sådana tankar”

ANNONS

När Joakim Nygård tvingades lämna återbud stod Moras Mathias Bromé på tur. Därför får han följa med Tre Kronor till Ryssland och representera landslaget i Channel One Cup.
– Jag hade missat ett samtal så jag ringde upp. Då var det ”Garpen” som svarade, säger han om beskedet att han tagits ut.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Rikard Grönborg presenterade sin trupp till Channel One Cup fanns inga spelare från Mora med. Men då det blev ett återbud från Joakim Nygård lyfte Johan Garpenlöv sin mobil och ringde upp till en spelare som visat stort mas-hjärta under snart tre säsonger trots att han är från Huddinge. Det handlar om Mathias Bromé som den här säsongen svarat för fem mål och totalt 13 poäng på 24 matcher.
– Jag hade missat ett samtal så jag ringde upp. Då var det ”Garpen” som svarade. Självklart var det roligt, men eftersom dom redan hade tagit ut truppen så var det här ingenting jag tänkte på, berättar 24-åringen då hockeysverige.se får en kort intervju med honom efter Tre Kronors träning i Segeltorp.
– Klart att jag blev både glad och stolt. Det visar också att jag har gjort något bra i alla fall. Nu gäller det att bygga vidare på det då jag är här.

Du hade inte med andra ord Johan Garpenlövs namn inlagt i telefonen?
– (Skratt) Nej, det hade jag inte.

Har du haft tankar på att du kanske skulle få chansen i Tre Kronor redan den här säsongen?
– Nej, det har jag inte haft. Jag hade inga sådana tankar inför säsongen eller något sådant heller. Däremot fick jag tidigare det här brevet om att skicka in visum inför den här turneringen så jag visste att jag ändå fanns med i tankarna.
– Självklart var det otroligt roligt att få det brevet, men när truppen presenterades fanns jag inte med. Jag lade inte så mycket energi på det just då. Jag jobbade vidare och ville göra det så bra som möjligt i Mora. Sedan ringde ”Garpen” för att ge mig chansen och det ska bli jätteroligt.

TOG STEGET I ASPLÖVEN

Vilka egenskaper tror du gör att du får chansen i Tre Kronor?
– Jag skulle säga min fart och arbetsvilja där ute. Att vilja vinna varje situation och jobba hårt varje dag.


För fyra säsonger sedan värvade Per Kenttä Mathias Bromé till Haparanda-klubben Asplöven. Sedan har resan gått snabbt. Värvad till Mora där det blev en säsong i Hockeyallsvenskan och avancemang till SHL. Nu är han inne på sin andra säsong i högsta ligan.
– Precis som du säger var jag i Asplöven, tog ett stort steg där. Sedan kom jag till Mora och tog där ett ännu större steg. Jag känner att jag har utvecklats ännu mer den här säsongen. Förra säsongen stod jag kanske och väntade för mycket och tog inte för mig.
– Inför den här säsongen sa jag till mig själv ”nu gäller det att visa att du ska vara på den här nivån”. Då gäller det att ta för sig varje kväll där ute, vilket jag också tycker att jag har gjort, så det känns bra.

Vilka förväntningar har du på spel i Channel One Cup med Tre Kronor för det är ytterligare ett steg uppåt?
– Mina förväntningar är såklart att få spela matcher. Det är därför jag är här. Om jag får chansen så ska jag verkligen ta den.

”DET FINASTE MAN KAN GÖRA”

När var du i Ryssland senast?
– Jag har aldrig varit i Ryssland. Det är en stor grej att få åka dit och det är mycket nytt att ta in. Samtidigt får jag mycket boost av det så det ska bli otroligt roligt att åka till Ryssland.

Hur skulle du beskriva din roll i det här laget?
– Jag vet faktiskt inte riktigt ännu och vi har inte pratat så mycket om den. Jag ska försöka spela mitt spel som jag spelar hemma med hårt jobb och göra mina medspelare bättre.

Går det bara att gå ut och njuta eller finns det även nerver med när man ska debutera i Tre Kronor?
– Klart det finns nerver i det. Att dra på sig landslagströjan är det finaste man kan göra. Samtidigt måste man släppa sådant när man ska spela där ute. Det är många som vill ha den här platsen så det gäller att ta chansen när man väl fått den. Jag måste göra ett otroligt hårt och bra jobb här.

Inte mindre än 13 spelare är födda och fostrade i Stockholm eller Södertälje, du kommer i alla fall inte ha några problem att förstå språket i omklädningsrummet.

– Ja, det är skönt ha ha…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch