Sök
Kalle Östman.
Västerås IK

Säsongens överraskning växer med förtroendet: ”Försöker ha fötterna på jorden”

En av säsongens största överraskningar i HockeyAllsvenskan säsongen 18/19 har varit Kalle Östman. Med 27 poäng på 28 matcher ligger han tvåa i poängligan samtidigt som hans Västerås går som tåget och har vunnit tio raka matcher.
– Så som det är för laget, är det för mig också, säger han till hockeysverige.se.

Västerås fortsätter att imponera i HockeyAllsvenskan. Som nykomling har man överträffat förväntningarna hittills och ligger på en tredje plats efter lite mer än halva säsongen. En stor anledning till det har varit att spelare som Kalle Östman har lyft sig och presterat över förväntan.
– Vi har fyra kedjor som alla trummar på och två bra målvakter. Vi har fått ihop ett bra lag och alla gör det som vi har kommit överens om. Känslan är såklart bra, vi har bra självförtroende i gruppen och litar på vårt spel.

”FÖRSÖKER VARA ÖDMJUKA”

Med fyra poäng upp till Oskarshamn på andraplatsen är det ingen omöjlighet att Västerås skulle kunna klättra förbi och spela i den Hockeyallsvenska finalen. Att spela i finalen är inget som varken Västerås eller Östman tänker på dock menar han.
– Jag tror inte att vi tänker så mycket på just topp två. Vi försöker vara så ödmjuka det går. Det är klart att man vill försöka vinna varje match men vi svävar inte iväg. Vi tar en match i taget sen får vi se vart det bär efter 52 omgångar, säger 24-åringen och ursäktar sig för klyschan.


Kalle Östman i en duell med Leksands Linus Persson under en match i oktober. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Vad säger du om ditt eget spel?
– Det känns bra. Jag har känt mig pigg och fräsch och hittar en väldigt bra kemi med mina lagkamrater och kedjepolare (Marcus Bergman och Lukas Zetterberg). Det är riktigt kul att det går bra.

DUBBLAT POÄNGEN EFTER HÄLFTEN SÅ MÅNGA MATCHER

För ett år sedan var det nog inte många som hade Kalle Östmans namn på läpparna. Efter att ha levererat 27 (6+21) poäng på 28 matcher ligger han därmed tvåa i poängligan. Inför årets säsong hade han tidigare gjort två sejourer i HockeyAllsvenskan med Pantern och Västervik. Han hade gjort 13 (10+3) poäng på totalt 62 matcher, en notering han passerade efter endast 16 matcher denna säsongen.
– Egentligen har jag väl inte gjort så mycket annorlunda skulle jag vilja säga. Det är väl mycket att jag har fått, eller snarare tagit och spelat till mig en annan roll. Jag spelar powerplay och boxplay också och då växer man ju såklart, säger han och fortsätter:
– Jämför man med fjolårssäsongen (i Västervik), jag fick spela mycket då också men inte mycket powerplay utan mest boxplay. Jag får spela i alla spelformer här och hittar en bra kemi i kedjan. Sedan har vi lyckats ha ett riktigt bra powerplay och då brukar poängen trilla in.


Kalle Östman i Västervikströjan under förra säsongen. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Ditt självförtroende bara växer och växer med andra ord?
– Ja det är klart att självförtroendet går bra. Sedan är det ju lättare när laget går bra och vi vinner matcher. Så som det är för laget, är det för mig också. Jag försöker ha fötterna på jorden och jobba så hårt det bara går hela tiden.

”TÄNKER INTE PÅ SHL”

Hans hårda slit belönades för några veckor sedan när han skrev på en kontraktsförlängning med Västerås som innebär att han spelar där även nästa säsong.
– Jag trivs jättebra, med allting egentligen. Trivs med alla i och runtomkring klubben, laget och staden. Det var inga konstigheter utan dem ville förlänga och jag ville förlänga och då var det bara att göra det. Det kändes bra att göra det så pass tidigt ändå.

Hur skulle du göra om en SHL-klubb hörde av sig under sommaren?
– Det är ingenting som jag har tänkt på överhuvudtaget egentligen. Jag försöker bara bli bättre för varje träning och match som går och vill utveckla mitt spel så mycket jag kan. Jag försöker spela på så bra jag kan och så blir det som det blir helt enkelt.

Men hur lockande är det att spela i SHL?
– Det är klart att alla vill spela så högt upp som det går och det är såklart mitt mål också. Det enda jag kan tänka på i stunden är att hjälpa vårt lag att vinna matcher. SHL är inget jag tänker eller fokuserar på alls, säger Kalle Östman.

Den här artikeln handlar om: