Sök
Nyheter

Den svenska norrmannen: ”Fick säga upp mitt medborgarskap”

Han är en doldis i Sverige – men i Norge har Tobias Lindström gjort succé. Lindström är svensken som blev en norsk storstjärna, VM-debuterade vid 30 års ålder och nu toppar poängligan med ett bättre poängsnitt än självaste Patrick Thoresen.
– Men SHL-tanken har jag gett upp, säger poängsprutan till hockeysverige.se.

En del kanske hajade till när de såg Tobias Lindströms namn i Norges VM-trupp förra säsongen. Den 30-årige stockholmaren var en gång i tiden svensk juniorlandslagsman, men i våras VM-debuterade han alltså för vårt grannland efter flera års av mycket starkt poängplockande i Norge.

Numera är Tobias Lindström nämligen inte svensk. Han är norsk.
– Jag har varit här väldigt länge nu. Första gången jag kom hit var mitt första år efter J20 och då kom jag hit av en slump. Men på den vägen är det. Jag har haft allsvenska kontrakt också, men jag har hela tiden trivts bra i Norge. Nu är det mitt sjätte år i Vålerenga och totalt har jag varit här i sju och ett halvt år, berättar Lindström för hockeysverige.se.

”VM VAR SJUKT STORT”

För något år sedan skrev han på ett nytt femårskontrakt med Vålerenga och då kom tankarna på att han kanske skulle kunna få spela för det norska landslaget.
– Du behöver ha bott här i två år för att kunna bli norsk. Så jag snackade med Espen Knutsen (sportchef i Vålerenga) och kollade om han kunde höra med förbundskaptenen Petter Thoresen om det ens var aktuellt att de kunde tänka sig att ha med mig i landslaget. Då sa Petter i stort sett att jag kunde få chansen om jag blev norsk medborgare. Därifrån gick det ganska fort. Jag fick vara med och träna med landslaget innan jag blev norsk och jag fick dispens för att kunna spela träningsmatcherna innan VM. Sen blev jag norsk medborgare precis före VM.

Han sköt ett mål under VM-turneringen, det mål som säkrade Norges kontrakt i A-gruppen, och hymlar inte med sina känslor kring att få spela ett världsmästerskap.
– VM var sjukt stort. Det var riktigt kul och häftigt, det ska jag inte sticka under stolen med. Det var jäkligt coolt att möta de allra bästa i världen, som McDavid. Vi hade ju Kanada, USA och Finland i vår grupp.

Går det att känna en stolthet över att representera det norska landslaget, som svensk?
– Jag har varit här så pass länge nu, så jag kan känna samma stolthet. Jag har liksom min bas i livet här och jag har verkligen känt en stor lagkänsla när jag spelat i landslaget. Sen är det klart att det är svårt att jämföra med Tre Kronor, det är trots allt det man är uppvuxen med. Men jag har varit i Norge så länge att jag känner stolthet över att få spela för dem.

KAN BLI KVAR EFTER KARRIÄREN

Nu spelar de en fyrnationsturnering på hemmaplan mot Ungern, Vitryssland och Frankrike. Det är Lindströms första ”vanliga” landslagssamling.
– Det är jävligt kul. Hela laget har som sagt släppt in mig jäkligt bra, och jag kände många sedan tidigare så det har funkat bra. Det är kul att ha fått något nytt att sträva efter, en bit in i karriären.

Att Tobias Lindström känner kärlek till sitt nya hemland går inte att komma ifrån. Hans kontrakt sträcker sig till våren 2023 och han utesluter inte att karriären avslutas i Norge.
– Jag känner mig både norsk och svensk, men när jag är iväg med landslaget känner jag mig väldigt norsk. Jag fick ju säga upp mitt svenska medborgarskap också – så jag är hundra procent norsk nu.
– Men sen får vi se hur jag gör resten av karriären och efter den. Det kan mycket väl bli så att jag blir kvar här. Mycket beror förstås på livssituationen. Vi fick precis ett barn, i augusti, och min fru har ett bra jobb här och trivs väldigt bra. Vi känner att vi byggt upp en bra stabilitet här, som det blir när man får vara kvar länge på samma ställe och inte hatta runt.

”LIVSKVALITÉN ÄR BÄTTRE ÄN I ALLSVENSKAN”

Har du aldrig känt att du vill vända hem till Sverige?
– Jo, absolut har det funnits tillfällen till det. Det har varit lite fram och tillbaka om jag ska spela kvar här, dra till Sverige eller kanske någon annanstans i Europa. Men jag har i alla fall känt mig klar med HockeyAllsvenskan. Jag har spelat där med både Bofors och Sundsvall och ja…det är mycket resor, skrattar 30-åringen.
– Livskvalitén här är mycket bättre än om du spelar i HockeyAllsvenskan. Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag hade velat spela i Elitserien. Men jag har inte riktigt fått något konkret därifrån. Jag gjorde en riktigt bra säsong för två år sedan, innan jag skrev på det här långa kontraktet, men jag fick inget konkret därirån då heller. Så då släppte jag det.

Har du gett upp hoppet om spel i SHL nu?
– Ja, det nog blir inget spel där. Den tanken har jag gett upp. Jag blir ju äldre och äldre och ligan blir yngre och yngre. Klubbarna vill ha yngre spelare och satsar mycket på det – och det förstår jag. Men det är klart att jag hade velat spela där, eller i någon annan högstaliga i Europa för den delen. Samtidigt trivs jag riktigt bra här, annars hade jag ju inte sajnat det här kontraktet. Jag siktar på att göra något riktigt stort med den här klubben.

JAGAR POÄNGLIGASEGER

Patrick Thoresen dominerade i SHL.

Tobias Lindström är den stora stjärnan i norsk ishockeys största klubb. Han toppar poängligan med sina 19 mål och totalt 35 poäng på 26 matcher – och har ett något bättre poängsnitt än superstjärnan Patrick Thoresen. Han har de senaste två säsongerna slutat trea och tvåa i poängligan med 58 respektive 61 poäng på 45 respektive 44 matcher. Stockholmaren spelar nu sitt livs ishockey.
– Jag känner att jag blir bättre och bättre. Jag tränar jävligt bra och sådana saker, så jag hoppas att det inte bara är en slump att poängen trillar in. När man hamnar i zonen så rullar det på.
– Jag strävar efter att bli en bättre hockeyspelare och utvecklas varje år. Annars hade jag inte hållit på.

Totalt har han på 352 matcher i den norska ligan gjort 364 poäng. Det ger ett snitt på 1,03 poäng per match.

Och laget, ja. Mytomspunna Vålerenga har 26 mästartitlar men har inte vunnit på tio säsonger. De senaste åren har ett hallproblem tyngt storklubben.
– Vi har en bra trupp och satsar på att vinna den här säsongen. Vi har haft det struligt med vår arena de senaste åren. De har rivit vår hall, som de byggde till OS 1952. För två år sedan rev de den och sen var tanken att de skulle bygga en ny på ett och ett halvt år, så den skulle stå klar till hösten. Det var därför jag sajnade mitt långa kontrak. Jag ville inte spela i en temporär hall längre. Det har varit några mellanår för klubben, säger Lindström och drar en djup suck.
– Sen har det blivit uppskjutet, uppskjutet igen, uppskjutet hela tiden. Så nu säger de att hallen inte ska stå klar förrän sommaren 2020. Det är en anledning till att det inte gått så bra. Vi har inte kunnat ha så bra publik.
– Sedan jag kom hit har mitt mål hela tiden varit att vinna med Vålerenga. Vi är den mest vinnande klubben i hela Europa liksom. Det vore verkligen en dröm.

”SKA VARA KUL ATT GÅ PÅ HOCKEY”

Hur är intresset för laget generellt? Blir du igenkänd på stan?
– Jag bor ju på själva Vålerenga, fem minuter från hallen, så just här kanske jag blir igenkänd, skrattar poängsprutan.
– Men nja, inte på stan kanske. Intresset blir dock bättre och bättre men faciliteterna är för dåliga. Stavanger har en ny hall och de drar en del folk, men vi spelar i en hall med läktare på ena sidan. Då blir det inte så kul. Det ska vara kul att gå på hockey, konstaterar Tobias Lindström.

Nu får vi se om arenan blir klar sommaren 2020 – och tom Tobias Lindström får förverkliga ännu en hockeydröm. Då ska Vålerenga åter stå på toppen i norsk ishockey.

 

Den här artikeln handlar om: