Sök
John Lind och Rörelsekurvan.
Samhälle

Ishockeyförbundet satsar på att få barn i rörelse: ”Viktigt för idrottslandet Sverige”

I veckan har Svenska Ishockeyförbundet presenterat ett projekt man arbetar med. Det heter Rörelsekurvan och går ut på att fler barn och unga ska vilja röra på sig.
– Vi tycker det är väldigt viktigt för att vi ska vara ett välmående idrottsland över tid, säger John Lind, utbildningsansvarig på förbundet till hockeysverige.se.

Svenska Ishockeyförbundet hänvisar till flera studier som gjorts de senaste åren som visar att ett ökande problem i samhället är att barn och unga rör sig för lite. En studie som Karolinska institutet genomförde förra året visade att trenden börjar synas redan i fyraårsåldern.
– Syftet för vår satsning är att vi har sett att både idrottsrörelsen i stort men även hockeyrörelsen har tappat utövare. Vi ser också att de barn som kommer in i vår verksamhet har mindre erfarenhet av motoriska grundegenskaper. Vi vill göra en satsning för att även barn och vuxna ska få bättre rörelsekunskap och därför vara bättre förberedda när de kommer igång med aktiviteter och tycka det är mer kul, säger John Lind som är utbildningsansvarig på Ishockeyförbundet och fortsätter:
– Vår förhoppning är att stimulera hela befolkningen till att röra på sig mer. Dels för den allmänna folkhälsan men dels också att de som söker sig till hockeyn ska ha rört på sig mer innan de kommer till hockeyn för då tycker dem att det är roligare att vara med.

EN ALLMÄN DEL OCH EN DEL FÖR HOCKEYN

Det finns två delar inom projektet. En del fokuserar specifikt på ishockey och går ut på att utbilda ledare för Tre Kronors hockeyskola inom pilotföreningar. Där ska man börja implementera ett bredare tänk.
– Sedan har vi en bredare delen som alla i samhället kan ta del av, som heter Rörelsekurvan. Det kan dels vara ett verktyg men också en övningsbank för att hitta roliga och spännande övningar.


John Lind under sin tid som assisterande tränare i Björklöven. Foto: Bildbyrån

På sajten finns en rad olika rörelselekar som ska utveckla olika rörelseförmågor som är viktiga att få med sig i tidig ålder, såsom objektkontroll, balans och koordination. Här finns också ett test som föräldrar kan göra för att få en uppfattning om sitt barns rörelseförmåga.

”VIKTIGT FÖR SVERIGES VÄLMÅENDE SOM IDROTTSLAND”

Allt innehåll på Rörelsekurvan grundar sig på forskning inom Physical Literacy, ett område som behandlar sambandet mellan fysisk kompetens, motivation, självförtroende och deltagande. Utgångspunkten i projektet är att satsningen ska ge en ökad rörelseförståelse så att barn ska kunna känna sig mer kompetenta, få ökad motivation och därigenom viljan att röra på sig.

Varför är detta något som just Ishockeyförbundet väljer att lägga tid och pengar på?
– Vi tycker det är väldigt viktigt för att vi ska vara ett välmående idrottsland över tid. Vi måste öka och se till att fler rör på sig, både för elitidrotten och för folkhälsan. För oss är det en självklarhet att jobba med dessa bitarna för att möta samhällsutvecklingen.
– Om folk väljer att utöva ishockey så blir ju självklart vi glada. Har de rört på sig mer innan de kommer in i idrotten så tycker de nog att det är roligare och att de är mer kompetenta. Vi ser inga förlorare i det här utan för oss är alla vinnare med det här projektet.

Hur kommer projektet att utvecklas med tiden?
– Med tidens gång så kommer föreningsdelen att utbilda ledare och implementera vår verksamhet i alla föreningar med det nya utbildningsmaterialet som vi har tagit fram. Detta är ju då kopplat till Tre Kronors hockeyskola.
– Den allmänna delen för rörelse kommer att uppdateras med nya övningar och lekar löpande. Där är förhoppningen att man ska återkomma till sajten och även att skolor och förskolor kan använda sidan som inspiration till egna övningar och lekar, säger John Lind, utbildningsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Den här artikeln handlar om: