Sök
Vancouver
SKOGLUND: Han är nutidens text-tv-lirare

Ni som var med på den tiden minns säkert morgonritualen som följde när väckarklockan ringde. På med text-tv:n och alltid spana in matchfaktan från nattens NHL. Elias Pettersson har återbringat den morgonritualen hos mig.

Så var det när Peter Forsberg, och också Mats Sundin, härjade som mest på andra sidan Atlanten. På den tiden innan internet fanns i var mans hem så var man hänvisad till SVT:s fenomenala text-tv där vi varje morgon serverades resultat, målskyttar och svenska assists.

”Hur många poäng gjorde de inatt? Nähä, Colorado spelade inte inatt alltså. Well, imorgon är en ny dag.”

För så var det ju på den tiden. ”Foppa” och ”Sudden” var VÅRA superstjärnor på andra sidan Atlanten. De som förde den blågula fanans talan och hovleverantör av deras öden och äventyr var text-tv. Självklart fanns det fler svenskar att hålla koll på under den här tiden såklart, men det var ändå dessa två spelares lag man letade efter. För det mesta.

Jag trodde att jag var rätt ensam om detta, men jag har förstått i efterhand att det var en liten folkrörelse i det fördolda som pågick när sidan 303 knappades in på nötta fjärrkontroller runt om i vårat land.

Peter Forsberg och Mats Sundin har sedan länge slutat och sedan dess har vi fått fler svenska spelare i världens bästa liga. Men ingen som så där på riktigt allvar stått ut ur massan i poängbörsarna, undantaget Bröderna Sedin givetvis, Nicklas Bäckström och Markus Näslund också givetvis. Men, det där riktiga suget att kolla av poängen de möjligtvis har gjort varje morgon har inte riktigt infunnit sig.

Inte förrän den här säsongen vill säga. Säsongen när Elias Pettersson tagit hela hockeyvärlden med storm. Speciellt under sina första matcher där han piskade in poängen i sällan skådad takt.

Nu för tiden har vi andra informationskällor att hitta statistik hos, exempelvis nhl.com. Men det är själva text-tv-fenomenet jag vill lyfta fram här. Helt plötsligt så har detta blivit en morgonritual igen. Innan jag kliver upp varje morgon så famlar jag efter telefonen, loggar in på nhl.com och spanar efter om Vancouver spelat någon ny match. Har de inte gjort det går livet vidare ändå, har de gjort det så stiger pulsen en aning medan korvfingrarna frenetiskt försöker klicka sig fram till ”Game Center” för att kolla av vilka som gjort mål och poäng för Vancouver. Aldrig spelarstatistiken, alltid ”Game Center” där mål för mål serveras i tur och ordning med passningsläggare. Lite spänning måste man faktiskt få inleda dagen med.

Den sömndruckna hjärnan kommer igång med tankar som ”rookieligan” och ”Det kanske är kört att bli poängkung redan i år, men han krattar för att kunna hota om det nästa säsong.” Etcetera, etcetera.

Har han inte gjort poäng så känner i varje fall jag ett styng av kortvarig besvikelse. Men den är snabbt övergående, för jag vet att imorgon är en ny dag.

Jag vet inte riktigt varför det är på detta vis. Men någonstans tror jag ändå att det handlar om nationell stolthet, ni vet sån där stolhet som man lyckas hitta i positiva saker, utan att racka ner på andra. Det finns ju de som pysslar med det också, tyvärr.

Vi känner att Elias Pettersson kan bli den där nya blågula poängkungen vad det lider i NHL. Och vi vill alla vara med på hans resa till triumfens ögonblick.

Hur ser era morgonritualer ut?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om: