Sök
Nyheter
SKOGLUND: Kan Landeskog bli andre svensk genom tiderna?

Bara en gång tidigare i historien har det hänt att en svensk nått 50 mål i NHL. Det var 1988 när Håkan Loob nådde milstolpen. Kan det vara dags igen den här säsongen?

De som varit närmast, både innan och efter Håkan Loobs 50-målssäsong, är Kent Nilsson som gjorde 49 1981 och Markus Näslund som gjorde 48 2003. Här ska nämnas Tomas Sandström också som säsongen 1990/1991 gjorde 45 poäng för Los Angeles, men missade en stor del matcher på grund av skada. Han hade högst troligt nått 50 om han fått vara hel.

I år har Gabriel Landeskog hittills smällt dit 19 mål på 32 matcher. Följer han det snittet så kommer han landa på mellan 48 och 49 mål om han spelar alla matcher som återstår.

Men riktigt så enkelt är det såklart inte. Tio av Landeskogs mål kom under två veckor när han var stekhet, och det hjälper så klart upp hans totala målsnitt. En annan sak som talar mot att han kommer kunna hota 50-målsplatån är hans effektivitet som just nu ligger på 19,8 procent. Han har aldrig tidigare under sina år i NHL legat så högt, även om hans effektivitet ökat stadigt sedan 2016.

Men å andra sidan:

Gabriel Landeskog spelar i ett lag som verkligen flyger fram den här säsongen och de drivs av kedjan med Landeskog, Mikko Rantanen och Nathan MacKinnon. Det känns inte som det kommer avta på något drastiskt vis under resterande del av säsongen och det är alltid lättare att göra mål i ett vinnande lag och en framgångsrik kedja. Inbillar jag mig i alla fall.

Angående effektiviteten så sa alla förra säsongen att William Karlssons effektivitet skulle avta ju längre säsongen gick. Men det gjorde den aldrig och han slutade på 43 mål. I ett framgångsrikt lag som gick på rus.

Lite samma känsla som i Colorado den här säsongen och kan Landeskogs effektivitet hålla i sig ända till våren så kanske, kanske vi får den andra svensken att nå 50 mål.

Vad tror ni. Kan Landeskog nå 50 mål?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om: