Sök
Andreas Falk ser fram mot den nya utmaningen.
Nyheter

Veteranen om att vägleda morgondagens stjärnor: ”Körde med VHS-band”

Idag kom nyheten att den före detta SHL-centern Andreas Falk hoppar in i HV71:s J20-lag som assisterande tränare resten av säsongen. Man skulle kunna tro att det nu är slutspelat för 35-åringen. Men beslut om det har inte tagits än.
— Nu satsar jag på det här och så får vi ta ett beslut nästa år, berättar han för hockeysverige.se.

Det var Jnytt som var först med nyheten om att Andreas Falk hoppar in som assisterande tränare bakom Max Bohlin i HV71:s J20-lag. Falk har en lång spelarkarriär bakom sig, men har inte spelat sedan i början av oktober då hans korttidskontrakt med HV71 inte förlängdes.

KAN KOMMA MED TIPS

Sedan dess har han tittat brett och haft erbjudandet från HV:s juniorer som ett av alternativen sedan några veckor tillbaka.
— Jag har jobbat brett, först och främst för att spela hockey. Jag har inte riktigt vetat om jag ska fortsätta min professionella karriär eller om jag ska hoppa in i lägre divisioner för att spela hockey. Men då dök den här möjligheten upp, samtidigt som en annan grej inte gick i lås. Jag får hålla på med hockey och samtidigt testa på tränaryrket, berättar Andreas Falk för hockeysverige.se.

Med din rutin och erfarenhet, är det något speciellt du tänker på som du kan lära de här killarna?
— Det är ganska brett. Dagens ungdomar är så otroligt bra coachade och inte bara bra tränade fysiskt, utan även hockeykunnigt.
— Nu låter jag väldigt gammal, men på min tid spelade man med träklubbor och vi hade inte de här möjligheterna med video och allting. Uppe i Skellefteå körde (Ulf) Taavola med VHS-band, det vet ju inte ungdomarna vad det är för någonting, skrattar Andreas Falk och fortsätter:
— Grabbarna är väldigt bra skolade, men däremot så kanske man kan trycka på olika detaljer. Det är väldigt små marginaler när man ska bli SHL-spelare, det är många man konkurrerar med och man måste vara mentalt förberedd för uppgiften som kommer. Sen är det lite roliga saker man kan hitta på i spelet som man kan trycka på, men det är inga stora grejer utan mer kanske powerplay, boxplay eller tekningar. Jag har lite varianter, men sedan gäller det att få spelarna att köpa det.

KVAR SÄSONGEN UT

Tekningar är något som intresserar den gamle mästertekaren som har det som lite av en paradgren.
— Man har gjort några tekningar i sitt liv. Det beror lite på, men varje säsong så har det väl blivit mellan 600 och 1 000 tekningar. Det blir en hel del och det är ju bara under matcher.

Med tanke på din nya roll, anser du att du är pedagogiskt lagd?
— Jag hoppas att jag är det och jag tror att jag är det. Jag är i alla fall pedagogisk på ett hockeyplan. I hockeyspråket känner jag mig otroligt bekväm.

Andreas Falk kom fram som en ung och lovande junior i moderklubben Huddinge i början av 2000-talet. Senare var han med och spelade upp Skellefteå i högsta serien och 2006 kom han till HV71 där han var med om att vinna två SM-guld och testade dessutom på landslagsspel.

Efter fyra säsonger i Kölner Haie kom han 2016 tillbaka till svensk ishockey. Men då var det Luleå som gällde. Han lämnade den klubben i våras och strax innan den här säsongen skulle dra igång så hoppade han på korttidskontraktet med HV71 där det blev sex matcher.

Totalt har det blivit 436 SHL-matcher. Men bara för att han nu hoppat på tränarspåret så innebär inte det att beslut är taget om det är färdigspelat eller ej.
— Nu satsar jag på det här och så får vi ta ett beslut nästa år. Som det känns just nu så är väl inte SHL-hockey särskilt aktuellt.
— Jag tycker fortfarande om hockey och när jag spelade i HV så tyckte jag ändå att jag gjorde det bra. Men det är tuff konkurrens i dagens hockey.
— Det blir en omställning från att spela på toppnivå till att inte spela på toppnivå. Det är kanske det det här året blir, att anpassa och anpassa sig till nästa steg.

Den här artikeln handlar om: