Sök
NÄRMARE NHL? Filip Hållander har tagit för sig väl i SHL under den här säsongen.
Timrå IK

JVM – en språngbräda mot Pittsburgh Penguins: ”Visst är AHL ett alternativ”

För flera av spelarna i Juniorkronorna är JVM inte bara en jakt på en medalj. Det är även en chans att visa NHL-klubbarna att man har närmat sig spel i världens bästa liga. Det gäller inte minst Timrås Filip Hållander, som redan har kontrakt med Pittsburgh Penguins.
– Jag har bara ett år med Timrå och när det tar slut får vi ta allt som det kommer och se vad Pittsburgh tycker, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Yngst i Juniorkronorna – ska ta bakvägen till JVM

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se träffade Filip Hållander i ett soldränkt Timrå i somras berättade han att ett av säsongens stora mål var att komma med till Junior-VM i Vancouver och Victoria.
”Förra säsongen var det mer en bonus om jag skulle komma med. Då var inte tanken att jag skulle spela U20-VM, men den här säsongen är alla tankar på att jag ska vara med där”, sa 18-åringen då.

Nu skriver vi december 2018 och Timråforwarden har nått sitt mål. I natt spelar han och Juniorkronorna sin första träningsmatch mot Ryssland inför turneringen som startar i Victoria på annandagen.
– Det är kul att jag är uttagen. Sedan jag kom med i U20-landslaget till turneringen i Kamloops (i juli) har det här varit mitt stora mål. Det skönt att det verkligen blir av, säger Filip Hållander då hockeysverige.se träffar honom inför avresan.

Vilka egenskaper tror du gör dig till en JVM-spelare?
– Egentligen vet jag inte, men jag har kunnat prestera ganska bra på SHL-nivå. Samtidigt har jag fått en bra roll i Timrå som jag även känner att jag har förtjänat.

När du pratar egenskaper hos dig som hockeyspelare, vad skulle du själv säga är din styrka på isen?
– Jag är nog en spelare som kan användas i många olika situationer och lätt att sätta in nästan var som helst i laguppställningen, bara jag inte blir back, skrattar Hållander och fortsätter:
– Jag skulle säga att jag är en spelare som forecheckar mycket, en tvåvägsforward som kan vara nyttig att ha i sitt lag.

”HADE VARIT KUL ATT TESTA AHL”

Filip Hållander draftades av Pittsburgh Penguins i somras. När det stod klart att han kom med i bruttotruppen hörde klubben av sig och gratulerade.
– Dom tycker det är kul att jag blev uttagen och var glada för min skull. Mer än så har det inte varit, men sedan kommer jag säkert träffa några av dem borta i Vancouver, vilket ska bli kul.

Pittsburgh har redan skrivit kontrakt med 18-åringen och har följt hans utveckling under säsongen, men vad som händer nästa säsong är oklart.
– Jag har inte fått några speciella signaler. Det är mest att jag ska fokusera på mitt här nu. Jag har bara ett år med Timrå och när det tar slut får vi ta allt som det kommer och se vad Pittsburgh tycker.

Får du tips och råd från Pittsburgh kring vad du ska träna på för att utveckla dig till en NHL-spelare?
– Lite i alla fall, men det var mest då jag var borta där på ”development-campen”. Där såg dom vad jag borde träna på. Sedan har jag försökt jobba här hemma för att bli bättre på dom sakerna, men vi har ingen löpande kontakt under säsongen om det.

Eftersom du redan är sajnad för Pittsburgh, kan du då tänka dig att avsluta den här säsongen i AHL?
– Det hade absolut varit kul att testa på. Sedan får vi se hur det går med Timrå, var vi hamnar, vad som händer och hur jag mår efter säsongen, men visst är AHL ett alternativ. Fast vi kan ju gå långt i slutspelet här hemma, säger Filip Hållander med ett leende som visar att just slutspel är målet för Timrå.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”STEGET VAR INTE SÅ STORT SOM JAG TRODDE”

Den här säsongen är Filip Hållanders första i SHL och steget upp på den nivån har gått nästan bättre än förväntat. På 23 matcher har han svarat för fem mål och totalt tolv poäng. Att jämföra med förra säsongen då han spelade i Hockeyallsvenskan och svarade för nio mål och totalt 20 poäng på 40 matcher.
– För mig var inte steget så stort som jag trodde att det skulle vara. Jag tyckte att jag anpassade mig ganska snabbt.
– Det var lite i början som jag var nervös, men jag kände själv ganska snabbt att jag, som sagt var, kunde ta det här steget snabbare än vad jag trodde själv innan säsongen. Det har inte varit några jättestora problem och det har gått bra. Jag har fått spela hyfsat mycket, powerplay och så vidare.
– Jag tycker att jag förtjänat den speltid jag fått och försvarat tiden med att göra en del poäng, så det känns bra.

Hur skulle du sammanfatta din säsong i Timrå?
– Den har varit lite som lagets. Vi började jättebra fem, sex fösta matcherna där vi spelade en väldigt bra hockey. Nu mot slutet har det gått lite sämre för både mig och laget så man kan säga att min säsong har gått lite upp och ner. Jag tycker att jag kan höja min lägstanivå och vara lite jämnare.

”DET ÄR LITE ROLIGARE ATT SPELA”

Som ishockeyspelare, Djurgården borta eller Pantern som ni mötte förra säsongen, är det samma sak jämförelsevis att åka in på isen inför dom här matcherna?
– Inställningen är likadan. Sedan blir jag extra peppad av att spela på Hovet där det är mycket folk och man får höra deras ramsan innan match. Det är kul, så är det, och givetvis skillnad mot att möta Pantern borta inför 500 personer på läktaren. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev mer taggad av att spela på Hovet.
– Spelet är ändå likadant. Det är mer atmosfären samtidigt som allting runt omkring gör att man tycker det är lite roligare att spela.

Nu missar du ett par matcher med Timrå då du åker iväg till Vancouver, hur mår samvetet i ett sådant läge?
– Timrå har vetat om att det här skulle kunna komma, att ”Jackie” (Jacob Olofsson) kunde bli uttagna. Jag tycker att dom har kunnat förbereda sig för det och göra allt i sin makt för att det inte ska bli så jättestora tapp i alla fall.
– Jag tycker att vi har en bred forwardssida samtidigt som vi får tillbaka några av våra skadade spelare, så det ska inte vara några jättestora problem.

Den här artikeln handlar om: