Sök
PÅ VÄG TILLBAKA. Nils Lundkvist hade en tuff höst, men tycks ha prickat formen lagom till JVM.
Nyheter

Svenska JVM-backens tunga höst: ”Haft för höga krav på mig själv”

Han var doldisen som kom från ingenstans och gjorde sådan succé för Luleå att New York Rangers valde honom i första rundan av NHL-draften. Hösten har dock varit tung för JVM-aktuelle backen Nils Lundkvist.
– Jag har haft för höga krav på mig själv, då har det låst sig, berättar han för hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: JVM – en språngbräda mot Pittsburgh Penguins

Inför förra säsongen var det rätt få som hade koll på Nils Lundkvist. Den då 17-årige backen hade aldrig varit aktuell för några juniorlandslag eller ens haft en tanke på att han skulle kunna bli draftad när han plötsligt fick chansen att debutera i Luleås A-lag. Väl där överträffade Piteåsonen alla förväntningar och blev plötsligt hemmafansens nya kelgris. Av bara farten spelade han till sig en plats i U18-landslaget, fick delta på VM i Ryssland innan säsongen kulminerade i att New York Rangers valde honom som 28:e spelare i första rundan av draften.

Ett omtumlande år, minst sagt.

Att ladda om inför den här säsongen var allt annat än enkelt. Lundkvist hade på kort tid gått från att vara en underdog som ingen hade några förväntningar på till att vara en högt ansedd talang. Det är en stor press att axla för en ung kille som knappt hunnit vänja sig vid rampljuset. Som om inte det var nog bestod våren och sommaren av en hel del resor fram och tillbaka över Atlanten.

”FÖRRA ÅRET GICK ALLT SPIKRAKT UPPÅT”

– Det var combine, draften, development camp med Rangers och sedan turneringen i Kamloops med juniorlandslaget, konstaterar Lundkvist.
– Det är rätt mycket. Förra sommaren fick jag den bästa sommarträningen jag någonsin haft och kom i grymt bra form. I år blev det lite annorlunda med alla resor, men samtidigt är det inget man skulle tacka nej till att göra om med tanke på allt man fått uppleva.

Nej, det är klart. Nils Lundkvist vill inte heller använda den hattiga sommaren som en ursäkt för att han inte levt upp till sina egna och omgivningens förväntningar under hösten.
– Den har varit ganska tufft, mycket med tanke på förra året, säger han.
– Förra året gick allt spikrakt uppåt. Jag hade inte en dipp på hela säsongen. Den dippen kanske kom nu i stället.

Han har svårt att sätta fingret på varför det inte har fungerat som han själv hade hoppats. Satte han ribban för högt för sig själv?
– Jag har bara inte fått det att stämma. Jag har funderat för mycket, haft för höga krav på mig själv och då har det låst sig. Kanske har jag funderat lite för mycket på vad andra ska tycka och tänka, vad media ska skriva, säger han.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

FÖRTROENDET VÄXTE

Lyckligtvis har det blivit bättre och bättre ju närmare JVM säsongen har kommit. Det syns också på hans förtroende från Luleås tränare Thomas ”Bulan” Berglund. Efter att stundtals ha varit bänkad – och till och med använts som forward vid något tillfälle – spelade han säsongshögsta 19.05 i den sista SHL-matchen mot Djurgården innan avresan till Kelowna där Juniorkronorna just nu har sitt träningsläger.
– Det har känts bättre och bättre därute. Jag har försökt spela mer på instinkt och få ett bättre flow i spelet. Det känns som jag har lyckats ladda om. Nu har jag roligare på isen, säger han.

Att uppleva bakslag i karriären gör alla spelare förr eller senare. Nils Lundkvist ser tillbaka på hösten som en läropeng. Nästa gång det studsar emot vet han att han inte ska vara för hård mot sig själv.
– Jag tvivlar på att det är sista gången det här kommer att hända i min karriär. Jag är fortfarande ung, bara 18, och jag tror det här var bra för mig. Jag tror det kan göra mig till en bättre spelare, menar norrbottningen.

INGA TVIVEL HOS MONTÉN

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén är väl medveten om att Nils Lundkvist inte haft en idealisk höst. Men samtidigt som han kanske inte hittat rätt i SHL har han fortfarande presterat bra hockey när han matchats i juniorlandslaget. Det fanns därför ingen tvekan om att han skulle med i bruttotruppen till JVM.
– Han är en väldigt användbar tvåvägback. Han kan styra upp ditt powerplay, men kan också matchas i en shutdown-roll, säger Montén.
– När vi spelade i Kamloops i somras (World Junior Showcase) spelade han mycket med Adam Ginning och vi använde det backparet mot motståndarnas bästa kedjor. Nils är en smart spelare som är väldigt kvick i både tanke och aktion. Han har kvalitéer som utvisningsdödare också.

Nils Lundkvist inser att han inte har säkrat en plats i den slutgiltiga JVM-truppen än. Oavsett om fotskadade Timothy Liljegren kan delta i turneringen eller inte kommer det att råda hård konkurrens om de sista platserna på backsidan.
– Det är väldigt tuff konkurrens med de spelarna i Nordamerika. Sedan är killarna som spelar hemma i Sverige riktigt bra också. Men nu när jag är uttagen hit kan jag inte tänka på något annat sätt än att jag inte har något att förlora.

Efter den här hösten känner Nils Lundkvist sig redan som en vinnare att vara på plats i Kanada.

Den här artikeln handlar om: