NASHVILLE, TN – NOVEMBER 19: Nashville Predators left wing Filip Forsberg (9) is shown during the NHL Eishockey Herren USA game between the Nashville Predators and Tampa Bay Lightning, held on November 19, 2018, at Bridgestone Arena in Nashville, Ten​nessee. (Photo by Danny Murphy/Icon Sportswire) NHL: NOV 19 Lightning at Predators PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxRUSxSWExNORxDENxONLY Icon160181119205 …
Nyheter

Filip Forsbergs personliga utveckling: ”Ska vara ledande”

ANNONS

När han för första gången klev in i Nashville Predators omklädningsrum var han en 18-årig gröngöling. Snart sex år senare är han en av lagets stora stjärnor och tillhör de främsta svenskarna i NHL. För hockeysverige.se berättar han om sin resa mot stjärnorna.
– Jag är fortfarande inte den som ställer mig upp och skriker speciellt mycket. Det är mer att jag försöker vara med och leda på isen, säger Forsberg.

Säsongsinledningen var minst sagt lovande. Filip Forsberg visade omedelbart fin målform och hann göra 14 mål och 22 poäng på 26 matcher innan det tog stopp. I månadsskiftet mellan november och december kom beskedet att han drabbats av en skada som skulle hålla honom borta i upp till sex veckor.

När hockeysverige.se når honom i Nashville har han en bit kvar till comeback.
– Precis som det står i alla rapporter från klubben, att det är en ”upper body”. Det går åt rätt håll och det är ungefär halva tiden kvar innan jag är tillbaka, berättar Filip Forsberg.
– Jag kan åka skridskor och håller igång på så vis. Det är skönt att jag inte kommer att tappa allt för mycket på den biten. 

Är du med någonting kring laget eller rehabiliterar du mest för dig själv?
– Just när är dom på roadtrip och jag är kvar här i stan och kör själv. Eftersom jag inte tränar med laget ännu och det inte finns så stora möjligheter till ”skating” på resorna så fanns det ingen större mening för mig att åka med.
– Annars är jag på hallen och tränar innan laget tränar och är jag på hemmamatcherna och så där. Det blir ändå mycket att jag är med killarna i laget.

Nashville har ett ganska tufft skadeläge. Förutom Filip Forsberg är även Viktor Arvidsson och P.K. Subban skadade och dessutom har Kyle Turris missat en del matcher. Givetvis påverkar det lagets möjligheter till ännu bättre prestationer.
– Tappar man fyra av sina bästa spelare under en hyfsat lång period är det såklart svårt att hålla samma nivå hela tiden. Att det är svårt kan nog vilket lag som helst svara på.
– Jag tycker ändå att grabbarna har gjort ett jättebra jobb. ”Arvid” har varit borta sedan mitten av november och P.K ungefär lika länge. Turris skadade sig någon match efter det och sedan kom jag med min skada. Laget har gjort det jäkligt bra med tanke på dom förutsättningarna. Det är andra spelare som verkligen har klivit fram.

BÄTTRE BREDD PÅ LAGET

Innan Filip Forsberg skadade sig hade han en inledning av säsongen som lovade mycket gott. En säsongsinledning som han själv är ganska nöjd med.
– Det började bra för mig precis som det gjorde för laget. Jag fick även göra ganska många mål i början. Sista matcherna innan jag blev skadad gick lite sämre och det är som det är, men jag får ändå vara nöjd med inledningen.

Om du ser till sammansättningen av den här säsongens Nashville jämfört med förra, hur ser du på den?
– Vi har i stort sett samma lag. Vi har fått in (Dan) Hamhuis i backlinjen istället för (Aleksej) Jemelin. Hamhuis har varit jätteduktig och han är en rutinerad back. Framförallt nu när P.K varit borta så har han fått spela i andra backpar med ”Ekan” (Mattias Ekholm) och jag tycker att dom har gjort det riktigt bra.
– Forwardsmässigt sajnade vi (Rocco) Grimaldi från Colorado och han har också gjort det riktigt bra. Annars tycker jag det är det är ganska lika, vilket jag tycker är en styrka i sig eftersom vi har ett väldigt bra lag. Det är jäkligt kul att vi kan bygga vidare på det.

Min känsla är att ni har en lite bättre bredd på laget den här säsongen, håller du med om det?
– Det kan jag hålla med om. Som jag sa så har vi stort sett samma spelare, men alla killar har tagit ett kliv till i sin utveckling.
– Vi har ett erfaret men än ändå förhållandevis ungt lag. Det är ett par spelare som är över 30 år, men resten ligger mellan 22 och 29 år. Med andra ord är det många som varit med ett tag och dessutom i några av våra slutspelsrundor.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”INTE DIREKT SÅ ATT JAG RÖT IFRÅN”

Filip Forsberg kom över till Nashville 2013 endast 18 år gammal. Då som en stor talang. Nu är han 24 år och assisterande kapten i laget. Ett stort ansvar vilar på hans axlar då det gäller att leverera och prestera kväll efter kväll.
– För det första har jag blivit mer hemmastadd och trivs jättebra här borta. I laget har jag vuxit in i det mer och mer att vara en av spelarna som ska vara ledande. När jag kom hit fick jag spela mycket, men det var inte direkt så att jag röt ifrån i omklädningsrummet, skrattar Filip Forsberg och fortsätter:
– Det här är något jag har försökt utveckla under åren som gått. Jag tror att är något som kommer när man blir lite mer bekväm och växt till sig lite. Sedan är jag fortfarande inte den som ställer mig upp och skriker speciellt mycket. Det är mer att jag försöker vara med och leda på isen.

Det är också ett medialt tryck på Filip Forsberg då det gäller just bitar som att leverera och prestera, men det ser han själv inte som något stort problem.
– Här i Nashville är det där inte något jag lägger märke till. Vi har en bra miljö på så sett. Självklart, skulle vi förlora fem matcher i rad så är det såklart att folk börjar fråga saker. Men det är inte som i Toronto där man får frågor efter matcherna om varför man tappade en puck på blålinjen. Största pressen har jag alltid på mig själv och på oss som lag.

INTRESSET FÖR LAGET VÄXER

Känner du ändå inte en viss skillnad jämfört med då du kom till Nashville? I dag förväntas du leverera i match efter match.
– Jo, så är det. Den känslan, att jag ska prestera, har jag alltid haft själv också oavsett om det var första säsongen eller nu då jag varit med ett tag. Som jag sa så sätter jag mesta pressen på mig själv och kommer att fortsätta göra det. Det är ändå det som i slutändan driver mig.

Hur upplever du just den massmediala bevakningen av hockeyn i Nashville?
– Bättre och bättre. I början var det dom fem vanliga, alltså något från tidningen och några från klubben, som var på träningarna. Nu blir det fler och fler. Framgångarna har såklart spelat in där, att vi gått så pass bra som vi gjort senaste säsongerna.
– Första åren hade vi två matcher som gick på nationell tv och inte bara i vår egen kanal. Den här säsongen har vi runt 20 matcher. Det nationella intresset för Nashville har blivit mycket större. Det beror såklart på, som jag sa, våra framgångar med det har även spelat in att vi tog hit P.K.

Du har nästan alltid ställt upp för media och på intervjuer, hur ser du på just den delen av hockeylivet?
– Det var någon som sa till mig då jag kom hit att om inte jag ställer upp på intervjuer så måste dom fråga någon annan (skratt). Det är så jag ser på det ibland.
– Klart att det inte alltid är det roligaste, men samtidigt är det så här det är. Intervjuer och media kommer med jobbet. Det hade inte varit något kul om ingen brydde sig heller. Självklart är det roligare att prata med media efter det att vi vunnit än om vi förlorat och jag har minus två. Samtidigt är det inte något som jag undviker. Det mesta intervjuerna sker på hallen så det handlar bara om några minuter per dag, avslutar Filip Forsberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL