Sök
SHL

Från Bockträsk till JVM med landhockeyn som hjälp – ”Har en framlekt teknik”

På sena sommarkvällar och nätter i Skellefteå spelade han landhockey med vännerna. En fin tradition han tagit med sig till södra Sverige och vardagen i Ängelholm. Nils Höglander håller spontanhockeyn varmt om hjärtat och tror att den hjälpt honom hela vägen från Bockträsk till ett eventuellt JVM i Vancouver.
– Jag hade säkert haft sämre teknik om jag inte hållit på med landhockeyn, säger Rögletalangen till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Instagram, Snapchat, Youtube. Fortnite, Fifa, Netflix. Många är aktiviteterna som kan få de spontana utomhusaktivteterna att kännas mindre roliga. Allt fler unga stannar inne på fritiden, utomhusäventyr och de klassiska lekandet blir allt mer sällsynt. Men på en gata i Ängelholm är det ofta full aktivitet med inlines, mål och klubbor. Där syns barn och unga ute på imaginära rinkar, dribblandes och lattjandes i spontana landhockeymatcher.

Rögles Nils Höglander är en av dem.

Redan under tiden i Skellefteå, dit han flyttade som 11-12-åring, tillbringade den i dag 18 år fyllda forwarden från Bockträsk en stor del av sin lediga tid med hjul under fötterna.
– Det var nästan varje kväll skulle jag vilja säga. Vi var i ishallen, där isen var borta, och ställde upp mål på betongen. Vi körde med målvakter och hade turneringar. På nätterna också, det kunde bli hur sent som helst, minns Nils Höglander.

Ofta visste inte vaktmästaren om att Nils och hans kompisar var där, och de fick egentligen inte vara i hallen så sent. Ibland höll de till utomhus på tennisplanerna istället.
– Det var verkligen höjdpunkten på sommaren.

Nils Höglander och Jonathan Granqvist lattjar på gatan hemma i Ängelholm. (Foto: Erik Granqvist)

HELLRE UTE ÄN INNE

Vi spolar fram till sommaren 2018 och Nils hittas fortfarande ute på gatan, med hjul under fötterna. I bostadsområdet i Ängelholm är landhockeyn populär. Även om Rögletalangen inte spelar lika ofta längre är han med så ofta han kan.
– Barnen brukar komma och knacka på, och då hänger jag med ut och spelar. De är bara 9-10 år, men de är bra. Riktigt bra. Jag är förvånad över hur bra de är, säger Nils.

Ibland är de bara två, Nils brukar spela med hockeyexperten Erik Granqvists son Jonathan, och då blir det mest dribblingar och straffläggning.
– Men ibland har han med sig några polare och då kan vi köra match.

Vad är det som är så kul med att lattja på gatan?
– Bara att göra någonting. Istället för att sitta hemma och spela tv-spel så är det lika roligt att vara ute och vara med bland barnen.

Tror du att landhockeyn hjälper dig att utveckla ditt spel?
– Ja, det gör det säkert. Tekniken. Det är inte så att man kör ett hårt pass, men det är ju mycket klubbteknik. Jag tycker det är kul.

Nils Höglander har under första halvan av SHL-säsongen noterats för sju poäng (4+3) och spelat i snitt nära tolv minuter per match för sitt Rögle. (Foto: Bildbyrån/Pär Olert)

”DET STÖRSTA JAG GJORT HITTILLS”

4 december 2018. Det ringer på Nils Höglanders telefon och skärmen visar att det är Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén som försöker nå honom. Den unge spelaren tänkte för sig själv att Montén troligtvis inte skulle ringa med ett negativt besked, så han var spänd när han svarade.
– Montén kollade om jag var okej, om jag var frisk och hel och sådär. Och så sade han att han ville ha med mig i bruttotruppen till JVM, berättar Höglander.
– Det känns hur kul som helst. Jag hade inte förväntat mig det här innan säsongen, men jag har ändå försökt kämpa för det och haft det som ett litet mål ändå.

Vad kan du bidra med i juniorlandslaget?
– Nu är det ju inte klart att jag tar en plats ännu, men jag kan bidra med fart och skapa lägen åt mina medspelare.

Rögletalangen har redan en guldmedalj efter den svenska segern i U17-VM för knappt två år sedan. Och att lyfta en pokal efter att ett guld säkrats är något han gärna gör igen.
– Det var nog det coolaste, att hålla den stora pokalen. Och firandet i omklädningsrummet efteråt var också roligt. Det är det största jag gjort hittills.

”FRAMLEKT” TEKNIK

När Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén får frågan om hur Nils Höglander skulle kunna användas i en eventuell JVM-trupp svarar han att han ser en liknande funktion som i Rögle. Nils kan vara en energisk och utmanande slitvarg i en tredjekedja och användas både i powerplay och boxplay.
– Men vi vet också att han kan spela högt upp i lineupen, som han gjorde i fyrnationsturneringen med U18-landslaget i Örnsköldsvik tidigare i. Där var han en av våra bästa spelare, säger förbundskaptenen och tillägger att han ser likheter mellan Nils Höglander och Frölundas Tim Söderlund.

Frölundaforwarden var en av de yngre spelarna som spelade JVM i Montreal för två år sedan.
– Både Nils och Tim spelar med otrolig energi, de är fysiskt starka och har fart i fötterna. Och Tim slog sig in i truppen 2016, säger Montén.
– Så vi får se hur mycket Nils tar för sig nu. Det är ju han själv som bestämmer egentligen. Precis som för de andra i bruttotruppen. Visst, han är ett år yngre än många, men tar han för sig och visar framfötterna kanske han till och med kan ta en plats i en högre kedja.

Genom åren har förbundskaptenen sett många talanger komma fram och när han tittar på Nils Höglander är han övertygad om att den spontana landhockeyn hjälpt till att forma och utveckla norrlänningen. Tekniken som forwarden visar upp har spetsats till av de timmar han lagt lattjandes med kompisarna.
– Han har säkert haft jätteduktiga ungdoms och juniortränare, jag vill inte förta dem något, men mycket av hans exceptionella teknik är framlekt. Det är väldigt få som har den skickligheten, oavsett om det sitter i ett skott eller i något annat moment. Det kommer inifrån, för att de tycker det är kul att träna och gillar den typen av träning. Det ger den extra spetsen. Jättekul att det fortfarande finns,tycker jag, det har försvunnit mer och mer, säger Tomas Montén.

Höglander befinner sig nu i Kanada för att försöka knipa en plats i JVM-truppen. (Foto: Maxim Thoré)

LANDHOCKEY FOR LIFE

Nils Höglander är mitt inne i ett viktigt karriärsår, det vet han om. Och han har hittills levererat det han önskat. Nu väntar förhoppningsvis JVM för den unge forwarden, och till sommaren väntas han gå högt i NHL-draften i Vancouver. Trots att allt fler blickar vänds mot honom finns det varken oro eller nervositet i Nils Höglanders tankar.
– Det är klart att det inte blir roligt om det går dåligt men man kan inte fokusera på det. Då blir det bara ännu sämre. Jag försöker bara tänka positivt och göra det bästa jag kan i alla situationer, säger 18-åringen.

Förutom att spela i NHL, vilken är din största dröm med hockeyn?
– Att vinna någonting riktigt stort. SM-guld, VM-guld, OS-guld. Det är min dröm.

Vad behöver du göra för att den ska bli sann?
– Träna så mycket jag kan. På alla bitar. Bli en spelare som kan hantera alla situationer ute på isen.

Om du spelar i NHL i framtiden, tror du att du fortfarande kommer att vara ute på gatan och spela landhockey?
– Ja, det tror jag verkligen att jag kommer vara. Kanske inte på gatorna, men i ishallen eller så. Och absolut på somrarna, då kommer jag lätt att vara ute och köra.

Varför tror du att det blir allt vanligare med den typen av aktiviteter?
– Det är kanske mycket på grund av internet och spelande. Man sitter inne och spelar istället för att vara aktiva.

Tror du att du hade varit en sämre hockeyspelare om du inte hållit på så mycket med landhockey?
– Ja, jag hade säkert haft sämre teknik om jag inte gjort det. Och så lär man sig lite spelförståelse också. Så jag hade nog varit lite sämre.

Den här artikeln handlar om: