Sök
STÄNGDES AV. Olle Eriksson Ek tvingas följa de tå första JVM-matcherna från läktaren.
Nyheter

”Det är kanske viktigare att stänga av folk som gör fula saker på isen”

Juniorkronorna förbereder sig som bästa för JVM-spel i Kanada. För en av de uttagna spelarna blir det en lite annorlunda turneringsstart. Olle Eriksson Ek är otillgänglig i de två inledande matcherna på grund av en avstängning – för att ha stoppat sin silvermedalj i fickan efter fjolårets finalförlust mot Kanada.
– Jag trodde att jag kanske skulle få en varning som bestraffning, säger han till hockeysverige.se om förvåningen över avstängningen.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För första gången på många år går Juniorkronorna in i JVM utan en given förstamålvakt. Det är i nuläget högst oklart 
vem av Adam Åhman och Samuel Ersson som vaktar målet när turneringen startar med mötet med Finland i Victoria natten mot den 27/12.

Det som däremot står klart är att det inte blir Olle Eriksson Ek. Han var nämligen en av spelarna som efter förra säsongens turnering stängdes av för att ha stoppat silvermedaljen i sin ficka efter finalförlusten mot Kanada..
– Jag tänker egentligen ingenting på det där idag. Det är bara roligt att vara här och det andra får jag ta lite som det kommer, berättar Olle Eriksson Ek för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi spelar inte om några medaljer i dom första två matcherna och förhoppningsvis kommer jag få en chans att komma in i turneringen. Klart att det är tråkigt, men jag känner ingen panik över det.

Eriksson Ek blev ganska överraskad då beskedet kom att han var under utredning för att inte ha haft medaljen kring halsen vid prisceremonin.
– Jag kommer inte ens ihåg att jag hade stoppat ner medaljen innan det att jag fick ett e-mejl med en anmälan. Efter anmälan tänkte jag inte mer på det utan trodde att jag kanske skulle få en varning som bestraffning. Jag tycker ändå att det är ganska hårt att stänga av ledare och spelare så pass mycket och länge som det ändå gjorde.

Två matchers avstängning för en besvikelse, känns det väldigt hårt?
– Det är kanske viktigare att stänga av folk som gör fula saker på isen och sådana grejer. Hade jag vetat om att det kunde bli avstängning så hade jag aldrig lagt ner medaljen, men jag får lära mig nya saker hela tiden. Det är någonting som jag tar med mig som en erfarenhet och något som jag inte kommer göra om.

Du är draftad av Anaheim, fick du någon reaktion från deras organisation då det blev klart att du skulle stängas av?
– Dom ville veta lite vad som hade hänt, men förstod inte heller riktigt varför jag blev avstängd för det här. Jag har försökt hålla dom informerade med det som jag har vetat samtidigt som jag själv inte heller har fått redan på allt som hände innan avstängningen.
– Anaheim förstod mig, men samtidigt skickade dom med mig att jag skulle lära mig av det här och sedan gå vidare.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

HAR TÄT KONTAKT MED ANAHEIM

Olle Eriksson Ek var i somras över till Anaheims camp, en camp där han imponerade på flera ledare i organisationen.
– Ja, jag var över och spelade turneringen i Las Vegas. Jag var där några veckor och det var väldigt roligt.
– Jag var även över där en månad efter förra säsongen och tränade. Då såg jag även några slutspelsmatcher och lite sådana grejer, vilket också var riktigt roligt. Jag tror att det är en väldigt bra erfarenhet för mig att ha med mig då jag åker över dit för att slå mig in på riktigt. Att jag redan innan vet vad som händer på en camp och sådana grejer, men också blev medveten om att det skickas spelare till höger och vänster. Det är 50-60 spelare som samlas för att slåss om 20-25 platser.

Har du fått någon uppfattning och erfarenhet av Anaheims organisation?
– Det är såklart väldigt, väldigt många ansikten. För mig har det framför allt handlat om att lära mig alla namn och vilka som är deras roller. Det går inte att bara veta vad målvaktstränaren heter…

Vad heter han?
– (Skratt) Han har ett arabiskt namn (Sudarshan Maharaj) så jag kallar honom vid smeknamnet, ”Sudsie”. Vi har en ganska bra kontakt.

Visserligen var det varmt i Sverige den här sommaren, men hur ska det bli att kunna gå i flipp-flopp till matcherna om du hamnar i NHL och Anaheim?
– Det finns sämre ställen att spela hockey på. Joel (Eriksson Ek, storebror) som är i Minnesota har 20-25 minusgrader under vintern.

TRIVS I KARLSKOGA

Så här långt har inte målvaktstalangen hört någonting om var Anaheims organisation vill att han ska spela nästa säsong.
– Klart att det hela tiden förs en diskussion med min agent, men det där får han sköta så sköter jag mitt. Det skulle vara dumt om jag går runt och tänker på nästa säsong redan nu.

20-åringen från Karlstad spelar den här säsongen för Karlskoga. På elva spelade matcher innan avresan till Vancouver har han en räddningsprocent på 89.9.
– Säsongen har gått helt okej. Jag har alternerat ganska mycket med (Henrik) Lundberg. Vi har gått väldigt bra som lag, vilket har varit väldigt roligt eftersom vi var ett lag som många trodde innan säsongen skulle vara där nere i botten.
– Jag trivs väldigt, väldigt bra i Karlskoga, med hela laget, ledare, kansli och alltihop. Det är som komma till en enda stor familj varje dag där jag verkligen får vara mig själv. Dessutom ligger det så pass bra geografiskt att jag fortfarande kan bo hemma hos morsan och farsan.

Pendlar du varje dag mellan Karlstad och Karlskoga?
– Ja, det är bara sex mil och vi är fyra stycken som åker tillsammans och det går väldigt bra.


Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

”VI ÅKER ABSOLUT DIT FÖR ATT VINNA”

I slutet av förra veckan åkte Olle Eriksson Ek och övriga landslagstruppen över till Kanada för att jaga medaljer i Junior-VM. En turnering som 19-åringen har ganska stora förväntningar på.
– Vi åker absolut dit för att vinna. Förväntningarna är att det ska bli väldigt roligt, säger han med ett leende innan han fortsätter:
– Det är alltid roligt att spela internationell hockey. Speciellt nu då det är i Kanada och jag vet att det kommer mycket folk på matcherna. Det blir lite roligare att spela då.

Går det att bara njuta eller kommer du även ha en del nerver med i bilden inför och under matcherna?
– Klart att jag alltid är nervös. Det är jag inför varje match. Samtidigt är det ändå hockey vi ska spela, alltså samma sak som vi gör en onsdagskväll hemma i Nobelhallen. Någonstans har jag lärt mig att slappna av på ett bättre sätt, men det är klart att det kommer vara lite mer anspänning första matcherna.

Hur tänker du kring konkurrenssituationen mellan dig, Samuel Ersson och Adam Åhman?
– Den är jättebra och jag tycker att vi är tre jämnbra målvakter, vilket är bra. Det sporrar nog oss alla tre. Det är en bra situation när vi vet att alla tre kan spela bra och har gjort så under hela säsongen. Dessutom har alla tre spelat seniorhockey under det här året.
– Både Adam och Samuel är killar som jag trivs väldigt bra med så det kommer bli jättekul, men vi kommer även fajtas om vem som ska spela. Nu har vi tre varit målvakter så pass länge att vi vet att det bara är en av oss som kan spela. Det där är inte en så stor grej som man kan tro utan vi vet hur det fungerar, avslutar Olle Eriksson Ek.   

Den här artikeln handlar om: