Även fast HV71 haft en tung säsong har Jonas Gunnarsson varit stabil i kassen.
SHL

HV-målvakten har varit tryggheten under krisen: ”Gillar pressen”

ANNONS

HV71 har haft det tufft i SHL under årets säsong. En av ljusglimtarna har däremot varit Jonas Gunnarsson. Hans spel mellan stolparna har varit en stabil punkt när det annars har varit krisstämpel på laget.
– Personligen har det känts bra sedan är man självklart inte här för några personliga grejer utan det gäller att vinna hockeymatcher, säger han till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
HV71 slog Färjestad i en svängig match. 4-3 blev slutresultatet och HV:s målvakt Jonas Gunnarsson stod sysslolös under vissa perioder i matchen. Han tycker att det var en klurig match då Färjestad har vassa spelare på kontringar. Gunnarsson lyckades däremot stoppa de flesta och hjälpte sitt lag till fjärde segern på sex matcher.
– Jätteskön seger idag. Det var en lite annorlunda match mot vad vi har haft på slutet. Jag tycker inte de skapar jättemycket lägen, de har främst några vassa i första och tredje. Vi hade bra försvarsspel men det böljade lite fram och tillbaka målmässigt. Vi får några tuffa mål emot oss men det är jäkligt kul att se att vi reser oss hela tiden och orkar komma tillbaka in i matchen, konstaterar HV-målvakten efter match.

Med 53 sekunder kvar fick Färjestad däremot in en kvittering som innebar 4-4. Det var däremot en trång situation framför målet där en Färjestad-spelare är på Gunnarsson som direkt åker fram och påpekar det för domaren. Efter videobedömning döms målet bort och HV71 håller undan och tog trepoängaren.
– I ärlighetens namn var jag inte säker på att det skulle bli bortdömt. Jag kände att jag blev tillräckligt störd för att inte kunna göra mitt jobb där sen vet man ju aldrig hur domarna bedömer det. Det var en nervös väntan där, med matchen på Hovet i minne så hade det varit extra surt om det hade kommit en sen kvittering idag igen.

”INTE MÄRKT STOR SKILLNAD AV TRÄNARBYTET”

Inför säsongen tippades HV71 ligga i toppen av tabellen och ett par experter trodde även att man skulle få fira ett SM-guld när säsongen kommit till ända. Efter halva säsongen ligger Jönköpingslaget däremot elva i tabellen och har under vissa perioder varit närmare negativt kval än slutspel. Efter den turbulenta tiden verkar man däremot ha vänt på skutan.
– Det är klart att vi inte är nöjda men på slutet har vi tagit fler vinster och poäng än vad vi gjorde i början och vi har varit mer svårslagna. Vi har haft några övertidsförluster också så vi tar ju poäng men vi behöver trepoängare för att klättra. Vi har krympt avståndet uppåt också för ett tag skiljde det många poäng upp till nästa lag. Vi ska göra allt vi kan för att äta ikapp där.

HV71 har kallats för ett lag i kris och det skreks efter guldtränaren Johan Lindboms avgång. De fick sina röster hörda och efter fem raka förluster, sju poäng upp till slutspel och endast två poäng ner till negativ kval ersattes Lindbom av Stephan ”Lillis” Lundh.
– Jag har inte märkt av så stor skillnad utav tränarbytet då jag och Felix (Sandström) jobbar så tajt med målvaktstränaren. Annars tror jag att (Jonas) Holmström, anfallscoachen, har kommit in med nya tips och idéer på anfallssidan. Annars tror jag att försvarsmässigt och den större strukturen är den samma.

LIGGER I TOPPEN AV MÅLVAKTSLIGAN

Gunnarsson själv har däremot varit en av HV71:s bästa spelare, även under den så kallade krisen. Med en räddningsprocent på 92,59 procent 1,88 i insläppta mål per match har han varit en av de bästa målvakterna i SHL denna säsongen. Hans fyra nollor är även flest av alla målvakter.

Han är däremot ödmjuk och lyfter hellre upp hela laget än sitt egna spel. Trots att han räddat flera poäng åt HV71 under säsongen.
– Jag hade det lite struligt i början av säsongen, kunde inte träna ordentligt och missade några matcher på grund av allergier. Det har känts bättre och bättre här på slutet när jag fått träna och spela mer. Personligen har det känts bra sedan är man självklart inte här för några personliga grejer utan det gäller att vinna hockeymatcher.

Innan ”Lillis” tog över som tränare hade Gunnarsson stått elva matcher och målvaktskollegan Felix Sandström nio. Efter bytet har Gunnarsson däremot stått varenda match.
– Det är klart att det är kul att spela mycket, då är man inne i flowet hela tiden. Det blir inte lika stor omställning från match till match så det är kul och skönt att få spela.

Känner du att du får mer förtroende av ”Lillis” än vad du fick av Lindbom?
– Det är svårt att säga, på pappret har jag fått spela mer nu. Samtidigt tycker jag att det har känts bättre för egen del på slutet och vi har haft ett väldigt bra försvarsspel. Exakt vad det beror på är inte jag rätt man att sia om men det är klart att det är kul att få det förtroendet.

”GILLAR PRESSEN AV ATT BEHÖVA LEVERERA”

Efter att ha varierat mycket mellan isen och bänken är känslan att Gunnarsson nu får förtroendet som förstemålvakt i HV71, klubben han inledde sin seniorkarriär i. Han säger själv att han har fått frågan förut om fördelningen mellan målvakterna och tycker det är en svår fråga. Han ser inte sig själv som lagets förstemålvakt, även om statistiken tyder på annat.
– Så som jag ser det så har det känts bra för mig ett tag här men jag vet att så fort jag slappnar av så är Felix där och hugger för han har tränat stenhårt och ser bra ut. Jag ser det inte riktigt på det sättet utan jag försöker bara hålla en så hög nivå jag kan för annars blir jag lätt omsprungen.

Är du hellre uttalad etta eller trivs du bättre i en konkurrenssituation?
– Jag gillar konkurrensen sedan är det ju klart att jag vill spela mycket, jag känner att jag är som bäst när jag får förtroende att spela många matcher. Det är ju upp till en själv att visa att man ska spela. Det är ju olika för alla men personligen så vill jag inte bli bekväm av att känna att jag alltid får spela oavsett hur det går. Jag gillar pressen att om man inte levererar så kan det gå åt andra hållet.

Hur ser du på resten av säsongen för HV71?
– Vi siktar uppåt, jag har inte exakt koll på tabelläget men vi ska börja med att krympa avståndet så mycket som möjligt till lagen ovanför. Sedan får vi äta oss in sakta men säkert för att ta oss uppåt, säger Jonas Gunnarsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL