Sök
HITTADE RÄTT. Philip Broberg blev målskytt i JVM-genrepet.
Nyheter

Yngstingen imponerar – Broberg målskytt i JVM-genrepet: ”Dynamisk”

Juniorkronorna vann genrepet mot Danmark inför JVM med 3–1. Lagets yngsta spelare Philip Broberg blev målskytt och fortsätter att övertyga i sin jakt på en JVM-tröja.
– En dynamisk back, säger förbundskapten Tomas Montén till hockeysverige.se

En seger, men inte mycket mer. Juniorkronorna gjorde vad man behövde för att vinna över Danmark i den avslutande träningsmatchen inför JVM. Det blev vinst med 3–1 i Prospera Centre i Chiiliwack efter mål av Nils Höglander, Johan Södergran och Philip Broberg.

Förbundskapten Tomas Montén drar inga större växlar av matchen mer än att det var en nyttig läxa för Juniorkronorna att möta ett lag som backar hem och försvarar sig väl.
 Defensivt är det helt okej. Vi släpper inte till mycket chanser, försvarar oss bra på deras flygande anfall och de får inte mycket press, säger han till hockeysverige.se.

Offensivt var det sisådär.
– Vi får inte samma speed i vårt spel som vi vill ha. Det blir mycket pucktransport och vi hamnar på utsidan, får inte mycket spets.

ERIKSSON EK FICK CHANSEN I MÅLET

Efter att Samuel Ersson och Adam Åhman stått halva matchen var i 4–2-segern mot Ryssland fick Olle Eriksson Ek chansen mot Danmark. Bik Karlskoga-keepern är avstängd de två första matcherna, men gavs ändå chansen att få speltid.
– Vi känner att vi har tre målvakter kapabla att spela som etta och det är det de fajtas om varje dag. Vi ville ge alla målvakterna speltid. Åhman och Ersson är de vi har tillgång till i de två första matcherna och då kändes det rätt att de fick Rysslandsmatchen, en mer intensiv match för en målvakt. Nu när Olle spelade i dag har vi fått ut det bästa av två världar, menar Montén som gillade vad han såg av Eriksson Ek.
– Han var stabil och bra. Det är en svår match där det rinner igenom något då och då, men han var påkopplad och bra.

Montén tycker egentligen inte att någon spelare stack ut ur mängden mot Danmark. Men en för honom ny bekantskap i landslaget har visat att han vill vara med och slåss om en plats i den slutgiltiga truppen på allvar. Philip Broberg sköt svenskarnas tredje mål i matchen och har vässat konkurrensen sedan han kom in som backup-plan till skadade Timothy Liljegren.
– Han är en dynamisk back, stor och med bra räckvidd har bra skridskoåkning och känns trygg i de defensiva momenten, säger Montén om 17-åringen.
– I dag blev det mer offensivt spel, så han fick följa med i anfallen och bära mer puck. Det är den bilden jag har haft av honom, att han är en spelande back. Sedan är det hans defensiva spel i AIK som gör att han är här och konkurrerar här nu. Det är den resan man gör som back. Om man tittar på Victor Hedman och Rasmus Dahlin var det  först bara offensiv, men nu spelar de åt båda hållen.

BOQVISTS ROLL KAN VÄXA

På tal om Timothy Liljegren fick Montén och hans kollegor tidigare i veckan det väntade beskedet från Toronto Maple Leafs att det inte blir något JVM. Fotskadan han har dragits med sedan början av december har inte gett med sig och han hinner inte bli frisk i tid.
– Det är en av de bästa backarna från JVM i fjol, så det är såklart ett avbräck. Han är en skicklig back som kan hjälpa till att skapa offensivt. Ett avbräck, men vi visste att det fanns en ganska stor risk givet skadan och tidsramen, säger Montén.

I Liljegrens frånvaro finns det mycket som tyder på att Adam Boqvist kan få ett större offensivt ansvar. London Knights-backen missade matchen mot Ryssland på grund av en skavank, men spelade i natt.
– Det var inga problem alls, en endagsgrej och försiktighetsåtgärd från vår sida, säger han om skadan och beskriver Boqvists möjligheter att få mer speltid så här:
– Han är givetvis ett alternativ. Det är en spelare som ska spela i offensiva moment. Vi har tre rightare kvar bland backarna med Filip Westerlund och Nils Lundkvist också, så vi får se hur vi gör.

Nu återstår den jobbigaste delen för Tomas Montén. En back och två forwards ska gallras bort innan juldagen när Junirokronorna måste anmäla sin slutgiltiga 23-mannatrupp till IIHF.
– Vi har ingen tidsram på det just nu. Vi ska sätta oss här nu och summera campen och de två matcherna, stämma av med vårt medical team och se när vi känner oss mogna att ta ett beslut. Det kan bli i morgon (läs i dag) eller på julafton, säger Montén.

Fotnot: Matchen mot Danmark innehöll en extra förlängning och en extra straffläggning i träningssyfte. Jacob Olofsson gjorde mål för Sverige i förlängningen medan Adam Boqvist och Lucas Elvenes sköt mål i straffläggningen, där det blev 2–0 till svenskarna.

Den här artikeln handlar om: