Sök
Uffe Bodin
BODIN: Har Sverige redan hittat sin förstamålvakt?

En vidöppen målvaktssida kanske stängdes redan i JVM-premiären. Samuel Ersson svarade för en briljant insats mot Finland. Trots det tyder mycket på att Adam Åhman får stå mot Slovakien i natt – och att det är Erssons turnering efter det. 

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sex timmar försenad av flygstrul snubblade jag in i Save-of-Foods Memorial Centre här i Victoria. En arena med plats för 7 400 åskådare och som utan att vara grandios på något sätt håller bättre klass än vissa SHL-arenor.

Drygt 6 300 personer fanns på plats under Sveriges premiär mot Finland – och de var engagerade. Buade åt domslut de inte gillade, applåderade åt individuella nummer och väsnades när det blev mål.

Välkommen till juniorhockeyns Kanada!

Mitt i detta annandagsinferno gjorde Juniorkronorna precis vad de behövde för att få en perfekt start på JVM. Det låter klyschigt och tråkigt att konstatera det, men 2–1-segern mot Finland vad en klassisk kollektivet-slår-individualisterna. För medan de svenska spelarna rättade in sig i ledet och följde matchplanen till punkt och pricka hade Finland betydligt mer tendenser till att frilansa. De ville göra sina gubbar och visa prov på den enorma skicklighet som finns i laget. Mot ett samlat Sverige var det inte rätt medicin.

”OUNDVIKLIGT” ATT HAN INTE KALLAS UPP

– Alla jobbar hårt och köper sina roller. Vi har vissa som kliver fram och gör mål i powerplay som måste kliva fram och vi har andra som blockar mycket skott och krigar för att vi ska försvara oss till hundra procent och det är det vi har byggt för och hoppas vi kan växa för, sade förbundskapten Tomas Montén efter matchen.

Med den kollektiva hyllning avklarad är det givetvis så att det fanns individuella svenska prestationer gjorde stor skillnad. Erik Brännströms bägge powerplay-mål blev direkt avgörande medan Samuel Erssons målvaktsspel var exakt det besked som Juniorkronorna behövde få från en av sina målvakter.

Om vi börjar med Brännström ska ingen vara överraskad. Han var briljant på JVM redan i fjol och har tagit ytterligare ett steg i år. Under fjolårets JVM bedömde jag hans chanser till NHL-spel redan den här säsongen som stora. Nu känns det nästan oundvikligt att Vegas Golden Knights inte kallar upp honom förr eller senare. Han är redan nu tillräckligt bra på att spela på den högsta nivån. Det underströks av hans kompletta insats i natt, där han utöver att vara Sveriges främsta offensiva vapen även var säkerheten själv defensivt.

VEM STÅR MOT SLOVAKIEN?

Erssons insats var kanske inte överraskande – vi har sett hur han har presterat för Västerås i Hockeyallsvenskan – men otroligt glädjande. Det är alltid svårt att förutse hur en internationellt sett icke etablerad målvakt kommer att reagera på de nya omständigheterna. Här tror jag att Sveriges styrka har legat i att gå in i turneringen med tre ganska jämnbra målvakter och en helt öppen konkurrenssituation. Att få tävla om förstaspaden varje dag och aldrig kunnat ta en enda sekunds speltid för givet har bidragit till att skärpa sinnena hos alla tre.
– Vi har haft en målvaktssida som har varit öppen. De är vana att kriga för att stå, både Ersson i Västerås och samma sak (Adam) Åhman i Oskarshamn och Olle (Eriksson Ek i Bik Karlskoga). Det är det som jag tycker är vår styrka, att det finns bredd på målvaktssidan också, säger Montén.

På frågan om vem som står mot Slovakien i natt flinar förbundskaptenen bara. Han svarar generellt sett inte på den typen av frågor, men delar i alla fall med sig av sina ”för och emot” en fortsättning för Ersson:
– Det är klart att han har visat att han är att lita på. Sedan är det bara 16 timmar till match och det gäller att stämma av den fysiska statusen lite också. Känner man sig lite matt och tom, då är det inte bra.

Ersson själv ville givetvis stå mot slovakerna också, men jag har aldrig hört någon målvakt säga något annat. Det rimliga vore i slutändan, givet förutsättningarna, att spela Adam Åhman i natt och ge Ersson chansen mot USA. Hans insats mot Finland gav mersmak och det fanns givetvis en anledning till att han fick premiärstarten.

Det är tidigt än, men i min värld har Juniorkronorna hittat sin förstakeeper.

Den här artikeln handlar om: